Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες χαράκτες ο Α.Τάσσος (1914-1985), φιλοξενείται αυτό τον καιρό, σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση και 30 χρόνων από τον θάνατο του. Η  τελευταία έκθεση που έγινε για τον χαράκτη ήταν το 1987, δυο χρόνια μετά τον θάνατο του, στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο Α.Τάσσος, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Αναστάσιος Αλεβίζος, ξεκίνησε από μικρός να ασχολείται με την τέχνη και σε ηλικία 16 ετών άρχισε να φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1930-1939). Σπούδασε ζωγραφική δίπλα στο Θωμά Θωμόπουλο, Ουμβέρτο Αργυρό και Κωνσταντίνο Παρθένη και χαρακτική με τον Γιάννη Κεφαλληνό, ο οποίος τον επηρέασε βαθύτατα.

Μαζί με άλλους καλλιτέχνες ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1930. Την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και μαζί με άλλους μαθητές του Κεφαλληνού, σχεδίασε αφίσες για την Αντίσταση. Εικονογράφησε βιβλία (ανάμεσα σε άλλα και σχολικά βιβλία δημοτικού και γυμνασίου), λευκώματα και γραμματόσημα για τα ελληνικά και κυπριακά  ταχυδρομεία, και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε σημαντικές εκθέσεις του εξωτερικού όπως η Μπιενάλε της Βενετίας (1952) και η έκθεση του Λουγκάνο (1953).

a-tassos-anadromiki-ekthesi-sto-mouseio-benaki-2

Βασικό θέμα των έργων του είναι ο άνθρωπος, ο πόνος του, ο μόχθος του και ως έντονα πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης σχολιάζει διάφορα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα. Παρουσιάζει συχνά άντρες και γυναίκες της υπαίθρου και η τεχνοτροπία του θυμίζει έντονα τη βυζαντινή και κάνει συχνά χρήση αρχαιοελληνικών μοτίβων.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε έξι ενότητες γύρω από τα πιο σημαντικά και χαρακτηριστικά έργα που καθόρισαν την πορεία του (χαρακτικά, προσχέδια, πλάκες ξυλογραφίας, ξυλογραφίες τοίχου): α) Σπουδαστικά έργα (1934-1940), β) Κατοχή (1940-46), γ) Έγχρωμες ξυλογραφίες (1947-1960), δ) Μαύρο-Άσπρο 1960-1966, ε) Μαύρο-Άσπρο ΙΙ1967-1974 και στ) Τελευταία έργα 1975-1985.

Τα 125 έργα που απαρτίζουν την έκθεση  παραχωρήθηκαν από τη  συλλογή της ALPHA Bank,  την  Εθνική Πινακοθήκη, από την  Εταιρία Εικαστικών Τεχνών «Α.Τάσσος» και από άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Πολλά από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά. Επίσης στον εκθεσιακό χώρο υπάρχει και προβολή της εκπομπής της ΕΡΤ «Μονόγραμμα» με αφιέρωμα στον χαράκτη (μπορείτε να την αναζητήσετε και online)

Ο Α.Τάσσος θεωρείται ο κατεξοχήν ανανεωτής της τέχνης της χαρακτικής στην Ελλάδα και ένας από τους κορυφαίους χαράκτες της μεταπολεμικής εποχής. Το να βλέπεις τα χαρακτικά του από τόσο κοντινή απόσταση είναι μια μοναδική εμπειρία που  προκαλεί μεγάλο θαυμασμό για την δημιουργικότητα και το ταλέντο του καλλιτέχνη αλλά ταυτόχρονα φέρνει και μνήμες των παιδικών μας χρόνων καθώς είτε ως γραμματόσημο, είτε σε σχέδιο σε κάποιο βιβλίο ή δίσκο, τα έργα του Α.Τάσσου έχουν βρεθεί σχεδόν σε όλα τα σπίτια.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουάριου και φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς.

Σχόλια