Οι rooftop skaters αποκαλύπτουν το θαύμα της Σοβιετικής παρακμής στη Μόσχα!

Επιμέλεια: Δέσποινα Παπαδοπούλου

Η Μόσχα, πρωτεύουσα της Ρωσίας, είναι γεμάτη με κτήρια από την εποχή της ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης. Τα κτήρια όμως παραμένουν κλειστά και κλειδωμένα από το ευρύ κοινό, ακολουθώντας τη λογική που επικράτησε το ’90, αυτή της ιδιωτικοποίησης με αυστηρή επιτήρηση από φύλακες της ασφάλειας, πολλοί από τους οποίους δεν τολμούν να επισκεφθούν τους ψηλούς ορόφους του μεγαλοπρεπούς κτηρίου, εξηγεί ο Andrey Urodov, ιδρυτής του Russia for Us. Αυτό δεν εμποδίζει τους skaters!

Η φωτογράφος σε ντοκιμαντέρ Pasha Volkov, παίρνει μέρος σε μια ομάδα guerilla skaters καθώς ανεβαίνουν στην κορυφή του VDNKh, δηλαδή ενός μοντέρνου εκθεσιακού κέντρου στην καρδιά της Μόσχας που κοσμείται με ένα ακαταμάχητο καταφύγιο στην οροφή του.

Η οροφή του VDNKh που πραγματικά σου κόβει την ανάσα, αποτελεί την επιτομή του μοντερνισμού της Σοβιετικής περιόδου στην πόλη, κατασκευασμένο από μέταλλο, με γυάλινη πρόσοψη.

Ο πρώην σχεδιαστής της Montreal Expo απέφυγε την κατεδάφιση σε κάποιες περιπτώσεις και επελέχθη να υποστεί κάποιες ανακαινίσεις. Σχεδόν όλο το κτήριο είναι κενό, με εξαίρεση κάποιους φύλακες στον κάτω όροφο.

ramp

Όπως γράφει ο Urodov: «Είναι η σκεπή του κτηρίου απ’ όπου φαίνεται όλη η Μόσχα που μας φέρνει εδώ», καθώς η κοίλη της οροφής θυμίζει μια τεράστια ράμπα, παρόμοια με τη Μεγάλη Ράμπα του Danny Way.

Στην κορυφή της κατασκευής, ένα σαρωτικό τοπίο με οροφή που πληροί τα κριτήρια ως skate spot γίνεται εμφανές –μοιάζει με την οροφή της πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων της Μόσχας και με την επιδέξια σμιλεμένη οροφή του παλιού κτηρίου Pravda.

1200-1-810x540

O Urodov συνεχίζει να περιγράφει πως, στη μετα-ιδιωτικοποιημένη Ρωσία, “φαίνεται πως το κέντρο της Μόσχας έχει στραφεί στα ελίτ στρώματα της κοινωνίας”,  όντας μόνο προσεγγίσιμο σε άτομα με οικονομική δυνατότητα. Συμπεραίνει:

“Το να σκαρφαλώνεις οροφές, να περπατάς στο σκοτάδι μέσα από τα τούνελ του μετρό, το να κάνεις skate σε απαγορευμένες περιοχές – όλα είναι ένας τρόπος για να πάρουμε πίσω την πόλη μας. Είναι η ιδεολογία μας για την ελευθερία.”

Πηγή

Σχόλια