Χριστούγεννα χωρίς musical δε γίνεται! Όλες οι πληροφορίες που θες για τα ελληνικά musicals αυτής της σεζόν!

Η τάση των τελευταίων χρόνων συνεχίζεται αμείωτη και η νέα θεατρική σεζόν έχει δυνατή δόση από ελληνικά musicals, με έμπνευση κυρίως από τη μεγάλη οθόνη. Έργα με ιδιαίτερα μεγάλες καλλιτεχνικές αξιώσεις θα δούμε στην πόλη, με δημιουργούς και καστ που έχουν αποδείξει τις δυνατότητες και την ποιότητά τους σε ένα απαιτητικό είδος, που φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.

Πέρυσι ήταν 11, πρόπερσι 8, φέτος 7 είναι ήδη στα σκαριά. Τα τελευταία χρόνια το μιούζικαλ τείνει να γίνει, αν όχι «καθεστώς» στο θεατρικό γίγνεσθαι της πόλης μας, τουλάχιστον μια σημαντική παράμετρός του, καθώς σε κάθε σεζόν έχουμε μπροστά μας σημαντικές παραγωγές, είτε ως μεταφορά από τη διεθνή σκηνή του μουσικού θεάτρου είτε ως εγχώριες δημιουργίες. Η αποδοχή του κοινού είναι συνήθως μεγάλη, με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές τις παραστάσεις να στέφονται από καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, αν και υπάρχει ένας προβληματισμός των επιχειρηματιών για το ποιος είναι τελικά ο «όγκος» αντίστοιχων θεαμάτων που μπορεί να σηκώσει το θεατρικό κοινό.

«Παρά την κρίση, που μας έχει χτυπήσει όλους, το μιούζικαλ είναι θέαμα και πάντα τραβάει κόσμο», μας λέει ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαθεοχάρης, υπεύθυνος παραγωγής του «Nine». Ο Μιχάλης Αδάμ του θεάτρου Μπάντμιντον, που πρωτοπόρησε πριν από 11 χρόνια με το «Cats», δίνει μια πληρέστερη εξήγηση για τη δημοτικότητα του μιούζικαλ: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Αθήνα πέντε μεγάλα θέατρα (Μπάντμιντον, Παλλάς, Πάνθεον, Μέγαρο, Ελληνικός Κόσμος ). Σ’ ένα μεγάλο θέατρο θα βάλεις μεγάλο θέαμα! Ωραία κοστούμια, ωραία σκηνικά, ωραία μουσική, ωραία τραγούδια: αυτά φέρνουν το κοινό στο μιούζικαλ».

Κριτική παράστασης Mamma Mia!

Αν λάβει κάποιος υπόψη ότι στα θεατρικά κέντρα του δυτικού κόσμου, στο Broadway της Νέας Υόρκης ή στο West End του Λονδίνου, μπορεί να «τρέχουν» κάθε χρόνο 30-40 παραστάσεις (οι περισσότερες από αυτές να έχουν να κάνουν με το μουσικό θέατρο ), τότε μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα πως 7-8, ή και παραπάνω μερικές φορές, μιού­ζικαλ στην Αθήνα δεν είναι ευκαταφρόνητος αριθμός.

Ιδιαίτερα για μια «δύσκολη» περίοδο όπως η παρούσα, το μουσικό θέατρο τείνει να αποδειχθεί το πιο άφθαρτο είδος της popular ψυχαγωγίας. Εκεί που η πρόζα μπορεί να απευθύνεται σε ομάδες και εξειδικευμένα κοινά, το μιούζικαλ αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την οικουμενική του αξία, καθώς, ανάλογα με την θεματολογία του, μπορεί να απευθύνεται σε γκάμα κοινού από τα δημοτικά σχολεία ως την τρίτη ηλικία!

Όσα μιούζικαλ είχαμε την τύχη και την ευχαρίστηση να δούμε τα τελευταία χρόνια στα δικά μας θέατρα εκπλήρωναν το στόχο τους –που από τα πολύ παλιά χρόνια είναι αυτός της λαϊκής διασκέδασης και αισθητικής ευφορίας– με αξιοσημείωτο επαγγελματισμό και πληρότητα σε κάθε επίπεδο: μουσική, ερμηνεία, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, χορό. Η φετινή σεζόν έρχεται να δώσει τα δικά της ξεχωριστά δώρα σε ό,τι αφορά στο μιούζικαλ, και μάλιστα τα πρώτα έρχονται άμεσα. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι όλα (σχεδόν ) έχουν προκύψει –με τον άλφα ή βήτα τρόπο– από το σινεμά.

BILLY ELLIOT

Η υπερπαραγωγή των Αθηναϊκών Θεάτρων έκανε πρεμιέρα στις 16/10 στο Παλλάς. Πρόκειται για μια πολύ επιτυχημένη παράσταση που κυριαρχεί στο West End εδώ και μία δεκαετία. Το βασισμένο στην ταινία «Γεννημένος χορευτής» του Στίβεν Ντάλτρι (2000) μιούζικαλ έχει στο επίκεντρό του το μπαλέτο. Μέσα στο θατσερικό κλίμα οικονομικής κρίσης των mid-eighties, σαν διαμάντι ξεπετάγεται η λάμψη του Μπίλι Έλιοτ, που το πάθος του για το χορό θα τον οδηγήσει να ανατρέψει κάθε αντίξοη πραγματικότητα. Ο Έλτον Τζον έχει γράψει τη μουσική και ο Λι Χολ τα κείμενα, ενώ τη σκηνοθεσία της ελληνικής παράστασης υπογράφει ο Δημήτρης Λιγνάδης. Πρωταγωνιστούν ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Αθηνά Μαξίμου, ο Αποστόλης Τότσικας, η Νίκη Παλληκαράκη και τρία υπερταλαντούχα αγόρια στο ρόλο του Μπίλι.

Πού: Θέατρο Παλλάς < Βουκουρεστίου 5, Αθήνα

Εισιτήρια: από 10 ευρώ

NINE

slide-1

Η πρεμιέρα του φελινικού «Nine» πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου στο Pantheon. Το εγχείρημα το ξεκίνησε το 1973 ο Αμερικανός συνθέτης/στιχουργός Μόρι Γέστον, εμπνεόμενος από το αριστουργηματικό «8½» του Φεντερίκο Φελίνι, όμως πήρε την οριστική του μορφή στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με στόρι γραμμένο από τον Άρθουρ Κόπιτ. Απλώς εδώ η μουσική του έδωσε ακόμα μισή μονάδα και από «8½» έγινε «Nine». Είναι η ιστορία ενός διάσημου σκηνοθέτη, του Γκουίντο Κοντίνι, που στα 40 του αντιμετωπίζει κρίσεις υπαρξιακές, δημιουργικές, σχέσεων κλπ. Έτσι, τα πράγματα οδηγούνται σε ένα μπλέξιμο, που εδώ του δίνει σκηνοθετική έκφραση ο Γιάννης Κακλέας, με μια all-star πρωταγωνιστική ομάδα: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μάρω Κοντού, Κατερίνα Λέχου, Νάντια Μπουλέ, Έλενα Παπαρίζου, Τάνια Τρύπη.

Πού: Θέατρο Πάνθεον< Πειραιώς 166, Ταύρος

Εισιτήρια: από 15 ευρώ

Το θέατρο Πάνθεον σε συνεργασία με την COSMOTE προσφέρει την δυνατότητα σε όλους τους πελάτες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας COSMOTE να απολαύσουν την παράσταση με 2 εισιτήρια στην τιμή του 1 μέσω του προγράμματος COSMOTE DEALS for YOU κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή.

80’s THE MUSICAL

Μέσα στον Οκτώβριο ξεκίνησε και το μιούζικαλ «80’s the musical» στο θέατρο Πειραιώς 131. Δεν έχει σχέση με το ψυχεδελικό φιλμ που δημιούργησε ο Ροζέ Βαντίμ στα ’60s πάνω στην Τζέιν Φόντα (όπως αρχικά νομίσαμε!), αλλά με τη θρυλική ντισκοτέκ των ’80s στη λεωφόρο Συγγρού. Έτσι, εδώ έχουμε ένα καθαρά ελληνικό μιούζικαλ, γραμμένο από τους Γιώργο Βάλαρη και Στέλιο Παπαδόπουλο, βασισμένο σε pop, rock, disco επιτυχίες εκείνης της δεκαετίας, ξένες και ελληνικές, πάνω στις οποίες εξελίσσεται μια ρομαντική ιστορία (ηθών, προφανώς ).

Μιλάμε για μια περίοδο που, ενώ έχει καλυφθεί κινηματογραφικά (ας πούμε με ικανοποιητικό τρόπο ), έχει μηδαμινή θεατρική, και δη μουσικοθεατρική, εκπροσώπηση. Έτσι, η «Barbarella» όπως διαφορετικά θα ονομαζόταν, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχουμε μια διασκεδαστική ιστορία, στην οποία πρωταγωνιστούν η Ελένη Φουρέιρα, η Ήβη Αδάμου, ο Σταμάτης Γαρδέλης, η Καίτη Γαρμπή κ.ά., ενώ η μουσική παίζεται live από τους Αλχημιστές. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Βάλαρης.

Πού: Πειραιώς 131, Γκάζι

Εισιτήρια: από 10 ευρώ

VICTOR VICTORIA

VictorVictoria.1999


Για τη νέα σεζόν –με πιθανό ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2016– ετοιμάζεται για το Pantheon το «Victor, Victoria», ένα ιστορικό μιούζικαλ του Μπλέικ Έντουαρτς, σε μουσική του αείμνηστου Χένρι Μαντσίνι, την οποία (λόγω θανάτου) ολοκλήρωσε ο Φρανκ Γουάιλντχορν. Είναι η ιστορία μιας φτωχής σοπράνο που «μεταμορφώνεται» σε ομοφυλόφιλη περσόνα (τον Victor), που θριαμβεύει στα παρισινά κλαμπ του Μεσοπολέμου. Το ρόλο έχουν ερμηνεύσει η Τζούλι Άντριους, η Λάιζα Μινέλι, η Ράκελ Γουέλς και σ’ εμάς η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Μιμή Ντενίση. Τώρα, ο σκηνοθέτης Απόλλωνας Παπαθεοχάρης μας υπόσχεται μια διαφορετική αισθητική ματιά και ανεβάζει στη σκηνή τους Εβελίνα Παπούλια, Γιάννη Ζουγανέλη και Γιάν­νη Στάνκογλου. Κειμενικά το έργο αποδίδει η Μυρτώ Κοντοβά.

Πού: Θέατρο Πάνθεον< Πειραιώς 166, Ταύρος

Εισιτήρια: από

Πρεμιέρα: Ιανουάριος 2016

Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ

12185456_930507137002604_8791923695867430643_o

Μια κλασσική περιπέτεια φαντασίας. «Ο Μάγος του Οζ» ανήκει στην κατηγορία των παραμυθιών που απλώνονται πέρα από το χρόνο και το χώρο, για να βάλουν φωτιά στη φαντασία και ν’ αγγίξουν τα συναισθήματα των  «παιδιών» κάθε ηλικίας. Είναι μία φανταστική Οδύσσεια γεμάτη ταξίδια με ομορφιά, κίνδυνο και περιπέτεια. Μια ιστορία ενότητας και συμμετοχής, κοινών στόχων, που βγάζουν στο φως ότι καλύτερο έχει μέσα του κάθε άτομο.  Ένας ύμνος στο φως, το γέλιο, την ευτυχία. Το διαχρονικό του μήνυμα ότι ο άνθρωπος έχει μέσα του τη δύναμη να μεταμορφώσει τη ζωή του όταν θελήσει να το κάνει, εξακολουθεί να αντηχεί και στην εποχή μας.

Η αναχώρηση θα γίνεται από την υπέροχη σκηνή του «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Μια σκηνή που είναι το μαγικό ραβδάκι  που κάνει το ταξίδι μας   πολύχρωμο και χαρούμενο. Η Ντόροθυ, ο Αχυρόμυαλος, ο Λαμαρινόκαρδος, το Λιοντάρι η Καλή και η Κακή μάγισσα και φυσικά  ο Μάγος του Οζ  θα σας περιμένουν…! Σ’ αυτό μας το ταξίδι έχουμε την χαρά και την τιμή να είναι συνοδοιπόρος μας ο  μεγάλος μας συνθέτης Μίμης Πλέσσας, που με 16 υπέροχα τραγούδια  μαγεύει τη ζωή μας.

Πρωταγωνιστούν: Νάντια Μπουλέ, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αντώνης Καρυστινός, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Πελαγία  Αγγελίδου, Αλεξάνδρα Ούστα, Ειρήνη Γραμματικοπούλου, Νικορέστης Χανιωτάκης, Γεράσιμος Σκαφίδας

Πού: «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»< Πειραιώς 254, Ταύρος

Εισιτήρια: από 11 ευρώ

LAS VEGAS : POCKET MUSICAL

Μια γυναίκα μυστήριο, η Ρόξαν Σάδερλαντ κι ένας τρελούτσικος μπάρμαν, ο Νίκολας, Κλάους Πόρτερ, έχουν μια περίεργη συνάντηση σ’ ένα ξεχασμένο συνοικιακό και απόκοσμο μπαρ, το “Las Vegas”.

Οι δύο ήρωες μέσα από την αγαπημένη μουσική του αμερικανού συνθέτη Cole Porter και ανάμεσα σε στολίδια κι Αϊ Βασίληδες που ξέμειναν στους τοίχους από τα τελευταία Χριστούγεννα, διηγούνται το παρελθόν, εκμυστηρεύονται τα ανεκπλήρωτα όνειρα τους, ερωτεύονται και κάνουν σχέδια για το κοινό δικό τους μέλλον… Μόνο που μια νευραλγικής σημασίας λεπτομέρεια, δεν τους επιτρέπει να τα υλοποιήσουν…

LAS VEGAS, Pocket Musical, σε κείμενο Μάριου Στρόφαλη, σκηνοθεσία Σίας Κοσκινά και τα υπέροχα τραγούδια του Cole Porter, με πρωταγωνιστές τους ίδιους.

Μία σουρεαλιστική-ερωτική ιστορία, με Χριστουγεννιάτικο φόντο,
σ’ ένα… Las Vegas ανύπαρκτο!

Πού: Αγγέλων Βήμα < Σατωβριάνδου 36

Έως 22 Ιανουαρίου 2016

LADY DAY – H ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΑΡΔΕΝΙΕΣ

Lady-1024x683

Ένα διαφορετικό βλέμμα πάνω στην πολυτάραχη ζωή της μεγάλης ερμηνεύτριας, σε μια παράσταση που συνδυάζει το θέατρο με τη Jazz και τη δεκαετία του ‘30 με το σήμερα.
Η Μπίλι Χόλιντεϊ (1915-1959), για τους φίλους Lady Day, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προς το τέλος της ζωής της. Μια παράσταση – φόρος τιμής στη μεγάλη ερμηνεύτρια, για πολλούς τη μεγαλύτερη τραγουδίστρια της τζαζ, με το καταπληκτικό μέταλλο και τον αργόσυρτο ρυθμό ερμηνείας, τη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της. Ζωντανή νεοϋορκέζικη τζαζ, άφθονο ποτό από το μπαρ (που είναι ενσωματωμένο στον χώρο των θεατών) και one woman show από την Αλεξία Μπεζίκη. Στη μουσική ο σαξοφωνίστας Γιάννης Κασσέτας που παίζει, συνθέτει και ενορχηστρώνει. Στο κοντραμπάσο ο Μάνος Λούτας.
Η Βάσια Καρυτινού, υπογράφει το κείμενο το οποίο εμπνεύστηκε από τη ζωή της Χόλιντεϊ, αντλώντας από διάφορες πηγές. Σκηνοθετεί ο Αλέξης Τσάφας με τις αποσκευές του γεμάτες από τις πλούσιες και πολύχρωμες κινηματογραφικές του εμπειρίες στο Πράσινο Ακρωτήρι της Αφρικής.

Πού: Altera Pars < Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός

Εισιτήρια: από 8 ευρώ

SWEET CHARITY

badminton-650
Ένα ακόμα κλασικό μιούζικαλ έρχεται από τις 16 του επόμενου Μαρτίου στο Μπάντμιντον. Είναι το «Sweet Charity» του Μπομπ Φόσι, που έχει γράψει κι αυτό τη δική του ιστορία τόσο στο σινεμά όσο και on stage, σκηνοθετημένο από τον Τσετ Γουόκερ, δεξί χέρι του Φόσι. Η Σμαράγδα Καρύδη πρωταγωνιστεί σ’ αυτό το θαυμάσιο έργο (επίσης με φελινικές ρίζες ) των Νιλ Σάιμον, Ντόροθι Φιλντς και Σάι Κόλμαν παίζοντας την Τσάριτι Χόουπ Βαλεντάιν, τη χορεύτρια του καμπαρέ που μέσα από την αθεράπευτη αισιοδοξία της ψάχνει την αληθινή αγάπη. Δίπλα της, ο Μέμος Μπεγνής, ο Σταύρος Ζαλμάς, η Ντορέττα Παπαδημητρίου και η Νάντια Μπουλέ, ενώ την ελληνική απόδοση κάνουν ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Σταμάτης Πατρώνης.

Hey big spender!!

Πού: ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON <Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή,  Αθήνα

Πρεμιέρα: 16 Μαρτίου 2016

Εισιτήρια: από 12 ευρώ

Πηγή

Σχόλια