Τα βράδια πήγαιναν στα πάρτι και χορεύοντας αντιδρούσαν στην ομοιομορφία που προωθούσε το καθεστώς. Οι χορευτές άφηναν μακριά μαλλιά, φορούσαν εκκεντρικά καπέλα και αρνούνταν να συμμετέχουν στη νεολαία του Χίτλερ. Η ελευθερία που προωθούσε η μουσική ήταν αρκετή για να γίνει αντιπαθητική στις τάξεις των ναζιστών. Η Γκεστάπο πραγματοποιούσε συχνά εφόδους στις αίθουσες χορού και διέλυε το πλήθος. Οι μαζικές διώξεις πολλών οπαδών και μουσικών αποδυνάμωσε το σουίνγκ, με αποτέλεσμα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να παρακμάσει.

Το 1993 γυρίστηκε η ταινία «Swing Kids», η οποία πραγματεύεται την αντίδραση των νέων που χόρευαν swing ενάντια στο Χιτλερικό καθεστώς που το απαγόρευε.

Το swing αναβιώνει

Η swing μουσική, ωστόσο, αναβιώνει τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο με τη δημιουργία μεγάλων κοινοτήτων και ”τρελαμένων Lindy Hoppers”, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ελλάδα, με όλο και περισσότερους καλλιτέχνες να «προσηλυτίζονται» στο είδος. Η μουσική που κάνει το κοινό να λικνίζεται ασταμάτητα στους ρυθμούς της, με τη ρετρό αισθητική της, έρχεται, λοιπόν, για να επηρεάσει πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες, που συνθέτουν τις δικές τους swing μουσικές ή ανασκευάζουν σε swing ρυθμούς αγαπημένα ρετρό ακούσματα.

Η ελευθερία, η χαρά και η έκπληξη του αυτοσχεδιασμού, ο αυθορμητισμός, η ζωηράδα στο ρυθμό, η αμεσότητα, η θεατρικότητα, η ζωντάνια, η ένταση, η παιδικότητα και το χρώμα είναι μερικές μόνο λέξεις που προσδιορίζουν το νόημα που έχει το swing στη ζωή των νέων Ελλήνων μουσικών που ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα, ξετρελαίνοντας το κοινό παντού.

Αξίζει, λοιπόν, μια έστω ενδεικτική απόπειρα καταγραφής των πιο βασικών ελληνικών  σχημάτων που ασχολούνται με το μουσικό αυτό ιδίωμα της jazz που ονομάζουμε swing:

*The Speakeasies Swing Band*

*Penny and the swingincats*

 

*Gadjo Dilo*

 

*Crime Swing Investigation*

*JazzMatazz*

*The Swing Shoes*

*Diminuita*

*****

Υ.Γ: Και . . . ποτέ μην ξεχνάς την ”swing πλευρά της ζωής”!!

*****

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

1 2