Θεσσαλονικείς, με πάνω από 10 χρόνια πλέον στον χώρο, καταφέρνουν να συνδυάζουν με αξιοπρόσεκτη επιτυχία, ψυχεδελικό post-rock με trip-hop, Δύση με Ανατολή και έχοντας το τρίτο τους, mini, όπως οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν, album, με τίτλο “This World is Over, It’s Time for a New One”,  ζεστό ακόμη στην φαρέτρα, κατεβαίνουν στην Αθήνα για ένα μοναδικό live. Οι Sleepin Pillow είναι μία απ’ τις πιο αληθινές μπάντες που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή εκεί έξω και μίλησαν στο Frapress.gr, με αφορμή το live τους στο Ρομάντσο, με την Lia Hide, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

  • Πάρτε μέρος στην κλήρωση στο τέλος του άρθρου!

  • Τι είναι αυτό που όριζε εξ αρχής τους Sleepin Pillow σαν μπάντα και τους χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα;

Μας ορίζει παντού και πάντα η προσπάθεια και ο αγώνας για καλή μουσική,για τραγούδια που έχουν λόγο και αιτία,για μια ζωή με αξιοπρέπεια, ελευθερία και δικαιοσύνη.

  • Πέραν των προφανών ψυχεδελικών αναφορών, σε ποια άλλα κινήματα ή τάσεις κατοικοεδρεύουν οι επιρροές σας;

Ακούμε πολλές μουσικές, αγαπάμε πολλά μέρη, κάνουμε όμορφα όνειρα σε μια εποχή δύσκολη κι επικίνδυνη. Όλα τα βιώματα κι οι εμπειρίες στις γειτονιές, που μεγαλώσαμε είναι σημεία αναφοράς μες στη δουλειά μας.

  • Η ελληνική μουσική παράδοση αποτελεί μέρος των επιρροών σας και μάλιστα αναφέρεται σε αυτές. Σε τι βαθμό βρίσκεται μέσα σας και πως καταλήγει να συνυπάρχει με την δυτική παράδοση του τελευταίου αιώνα;

Απ’ το ξεκίνημα οι προσπάθειες ήταν μεγάλες, μπαίνοντας σ’ αυτή τη διαδικασία. Δουλέψαμε τέσσερα χρόνια για το “Αpples on an orange tree” κυρίως για να φέρουμε σε ισορροπία τη δύση με την ανατολή. Τηρουμένων των αναλογιών τα καταφέραμε κι όσο περνά ο καιρός τα καταφέρνουμε ακόμα καλύτερα.

  • Πόσο διαφορετικούς σας βρήκε το ‘Superman’s Blues’ από το ‘Apples on an orange tree’ και πόσο διαφορετικούς σας βρίσκει σαν μπάντα το τώρα, τόσο εντός, όσο κι εκτός του στούντιο;

Σε κάθε δίσκο η ομάδα εργάζεται μεθοδικότερα, γνωρίζοντας ίσως περισσότερα για τον εαυτό της, από που έρχεται και που θέλει να πάει. Tο “Αpples” ηχογραφήθηκε σαν ένα παζλ κι όχι σαν μια ολοκληρωμένη οντότητα. Μαζέψαμε υλικό από διαφορετικά studios, στήσαμε και ξηλώσαμε σχεδόν όλα τα τραγούδια αρκετές φορές μέχρι να καταλήξουμε. Στο “Superman’s blues” δεν έγινε κάτι τέτοιο. Προβάραμε και ηχογραφήσαμε, γνωρίζοντας ακριβώς τι κάνουμε. Είχαμε εξ αρχής το concept και το πλαίσιο, που θα κινηθούμε. Αυτό οφείλεται και στις μεταξύ μας σχέσεις, που ήταν πια παγιωμένες, σταθερές και ξεκάθαρες.

  • Ποια είναι τα πράγματα που αντιμετωπίσατε με διαφορετική οπτική από το ένα άλμπουμ στο άλλο, τόσο όσον αφορά την ηχογράφηση, όσο και την παραγωγή;

Από δίσκο σε δίσκο αλλάζουμε τα δεδομένα και τις συνθήκες μέσα κι έξω απ’το στούντιο κι αυτό είναι ριψοκίνδυνο και δημιουργικό ταυτόχρονα. Κάθε ξεκίνημα είναι και μια πρόκληση, ένας νέος κύκλος στη ζωή μας, μια νέα αρχή στις σχέσεις μας. Στην παραγωγή ζητούμενο για μας μετά από δέκα και πλέον χρόνια είναι οι λιτές γραμμές και οι απλές φόρμες τόσο στον ήχο όσο και στην ενορχήστρωση. Κατά κάποιο τρόπο αναζητούμε την αρμονία.

  • Ποια είναι πραγματικά «η οπτική ενός ηλίθιου» τελικά;

Δυστυχώς οι ηλίθιοι είναι παντού. Ακόμα χειρότερα είμαστε ηλίθιοι ή έχουμε υπάρξει, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, όλοι μας. Είτε γιατί πιστεύουμε απίστευτα πράγματα κι απίστευτους ανθρώπους, είτε γιατί ηλιθιωδώς δεν κάνουμε τίποτα για τα σημαντικά και πράττουμε μονάχα τ’ ασήμαντα.

  • Η αγγλόφωνη ελληνική σκηνή φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος και όλοι δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον αυτής. Το ζήτημα, όμως, που έχει πραγματικά ενδιαφέρον είναι πως το βιώνει ουσιαστικά εκ των έσω μία μπάντα αυτό, ιδίως όταν έχει ήδη μια δεκαετία στις πλάτες της. Εσείς πως το αντιλαμβάνεστε μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια από την δημιουργία σας;

Ποτέ δε νιώσαμε ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή της όποιας ανόδου, της όποιας αγγλόφωνης σκηνής. Το γεγονός ότι έχει γεμίσει η χώρα με αγγλόφωνα σχήματα δε μαρτυρά, ότι υπάρχει σκηνή. Δε βλέπουμε ούτε συνοχή, ούτε υποστήριξη. Η αλήθεια απ’την άλλη μεριά είναι ότι συμβαίνουν αρκετά όμορφα πράγματα κι ότι ο κόσμος πλέον αποδέχεται πιο εύκολα απ’ ότι στο παρελθόν τα παιδιά που τραγουδάνε αγγλικά. Αυτό είναι θετικό.

  • Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε σαν μπάντα και ποιες ευκολίες, πιθανώς, απολαμβάνετε τώρα;

Οι δυσκολίες είναι καθημερινές και γνωστές για όλους και σε όλους. Δε βγάλαμε λεφτά, ούτε σκάσαμε απ’ τη δόξα και τη χλιδή για να μιλήσουμε για ευκολίες.

  • Ποιες είναι κάποιες εμπειρίες που θυμάστε χαρακτηριστικά ότι σας ένωσαν περισσότερο και σας έκαναν ακόμη πιο δυνατούς ως μπάντα;

Πάντα οι μεταξύ μας σχέσεις και οι διακυμάνσεις είν’ αυτές που διαμορφώνουν και τελικά δυναμώνουν το γκρουπ. Στα δύσκολα λίγο πολύ είμαστε όλοι εκεί κι αυτό είναι αληθινό.

  • Ως γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης, ποια στοιχεία αγαπάτε περισσότερο σε αυτήν και τι σας ελκύει στην Αθήνα;

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μας, αλλά δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση το γεγονός, ότι είναι απλά μια πόλη σαν όλες τις άλλες, με τα καλά της και τ’ αρνητικά της. Και για την Αθήνα ισχύει ακριβώς το ίδιο. Δεν υπάρχουν ιδανικές πόλεις. Η Θεσσαλονίκη έχει την υγρασία, η Αθήνα έχει το νέφος. Οφείλεις να μάθεις να ζεις δημιουργικά μ’ αυτό.

  • Πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει όλο το light και visual projection κατά την διάρκεια των εμφανίσεων σας;

Τα φώτα κι οι φωτισμοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι των εμφανίσεων μας. Αυτό ισχύει, βεβαίως, για τη συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών παγκοσμίως. Δεν το παρακάνουμε, ενισχύουμε απλώς τον ήχο μας και την ενέργεια της σκηνής.

  • Τι ξεχωριστό να περιμένουμε να δούμε στην επερχόμενη εμφάνιση σας, με την Lia Hide, στο Ρομάντσο;

Στην Αθήνα θα παίξουμε για πρώτη φορά το τελευταίο μας άλμπουμ “Τhis world is over, it’s time for a new one”. Επιστρέφουμε έπειτα από τέσσερα χρόνια, σ’ έναν καινούργιο χώρο στην πόλη, τον πολυχώρο του Ρομάντσο, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

 

03-small

Μπορείτε να συμμετέχετε στην κλήρωση για 2 μονές προσκλήσεις για το live των Sleepin Pillow, μαζί με την Lia Hide, την Παρασκευή 18/12 στο χώρο του Ρομάντσο (Αναξαγόρα 5, Ομόνοια) ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία!

Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει (έως την Τετάρτη 16/12  στις 12.00):

  • να κάνετε like στο Fanpage μας στο Facebook ( Frapress )
  • comment με το όνομά σας κάτω από το συγκεκριμένο post
  • και δημόσια κοινοποίηση του άρθρου με τα hashtag #Frapress, #YouthCulturalCommunity, #asweenter, #SleepinPillow.

Σχόλια