Το Frapress.gr είναι για άλλη μια φορά δίπλα σε εσένα τον ταλαίπωρο , Παντειώτη φοιτητή που διαβάζεις αυτό το άρθρο και δεν έχεις ιδέα ποιο μέσο συγκοινωνίας να διαλέξεις για να έρθεις στη σχολή . Είτε είσαι από επαρχία , είτε είσαι πρωτοετής , είτε έχεις περάσει εδώ και χρόνια στη σχολή αλλά δεν έχεις πάει καν να δεις πώς είναι (αστειεύομαι φυσικά) , θα σου ήταν χρήσιμο να διαβάσεις όσα έχω να σου πω .
Αρχικά το Πάντειο Πανεπιστήμιο προς δική σου ενημέρωση είναι κοντά (κυριολεκτικά δυο στάσεις με το μετρό) στο κέντρο της Αθήνας . Συνεπώς όσοι έχουμε περάσει εκεί είμαστε εξαιρετικά τυχεροί διότι , εύκολα και σχετικά γρήγορα μπορούμε να πάμε στη σχολή μας (άλλο το ότι δεν πατάμε σχεδόν ποτέ) . ”Παρ ’το αλλιώς λοιπόν να μη γίνει πανικός”και…χαθείς στο κέντρο της Αθήνας και γελάσουν μέχρι και οι πέτρες . Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι επιλογές μας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς .
Πρώτο και καλύτερο το μετρό και ο ηλεκτρικός . Σε όποιο μέρος της Αττικής και αν κατοικείς , δεν υπάρχει χρησιμότερο και ταχύτερο μέσο συγκοινωνίας από το μετρό και τον ηλεκτρικό . Χωρίζονται σε τρεις γραμμές και διαλέγεις εκείνη που είναι κοντά στην περιοχή σου .
Πράσινη γραμμή ή αλλιώς γραμμή ένα : Είναι η γραμμή που έχει σαν αφετηρία ή τερματικό σταθμό τον Πειραιά ή την Κηφισιά . Πας λοιπόν στον κοντινότερο σταθμό που σε βολεύει με την τσίμπλα στο μάτι -γιατί τόλμησαν και σου έβαλαν πρωί-πρωί μάθημα- και αναλόγως αν είσαι κοντά στην κατεύθυνση προς Πειραιά παίρνεις τον ηλεκτρικό που θα σε πάει προς Κηφισιά . Κάνεις το αντίθετο αν είσαι από την αντίθετη κατεύθυνση . Αφού , το έχεις καταφέρει αυτό αλλάζεις γραμμή -όχι όμως μέσο συγκοινωνίας- είτε στο σταθμό Ομόνοια (για όσους έρχονται από Πειραιά ) είτε στο σταθμό Αττική (για όσους έρχονται από Κηφισιά) και παίρνεις την κόκκινη γραμμή με κατεύθυνση το Ελληνικό και κατεβαίνεις τελικώς στη στάση Συγγρού-Φίξ .
Κόκκινη γραμμή ή αλλιώς γραμμή δύο : Είναι η γραμμή που έχει αφετηρία ή τερματικό σταθμό το Ελληνικό (μερικές φορές Άγιο Δημήτριο) ή την Ανθούπολη . Σε αυτή την περίπτωση πας πάλι , λαχανιασμένος στον σταθμό που σε εξυπηρετεί καλύτερα . Κοιτάς με όσο κουράγιο έχεις και αν είσαι πιο κοντά στην κατεύθυνση του Ελληνικού /Ανθούπολης παίρνεις το μετρό προς την ανάλογη κατεύθυνση . Εσύ όμως τυχεράκια δεν αλλάζεις καμία γραμμή αλλά παραμένεις στο ίδιο μέσο συγκοινωνίας μέχρι να ακούσεις την κλασσική κυριούλα να λέει ”Επόμενη στάση Συγγρού-Φιξ-Next station Syggroy-Fix” και καθάρισες .
Μπλε γραμμή ή αλλιώς γραμμή τρία : Είναι η τελευταία γραμμή του μετρό και έχει σαν αφετηρία ή τερματικό σταθμό την Αγία Μαρίνα ή την Δουκίσης Πλακεντίας , αλλά και το Αεροδρόμιο . Έχεις λοιπόν και αυτή τη φορά πρωινό μάθημα και πρέπει να πας Πάντειο . Φτάνεις στον πλησιέστερο σταθμό και αν είναι πιο κοντά στην κατεύθυνση Αγία Μαρίνα ή Δουκίσης Πλακεντίας/Αεροδρόμιο πας προς την αντίθετη κατεύθυνση . Στην περίπτωση που μες στη νύστα σου , κατάφερες να πάρεις το σωστό μετρό κατεβαίνεις στη στάση Σύνταγμα (και σε αυτή την περίπτωση αλλάζεις γραμμή , όχι μέσο!!) . Από εκεί επιλέγεις την κόκκινη γραμμή και κατευθύνεσαι προς το Ελληνικό . Κατεβαίνεις λοιπόν και εσύ Συγγρού–Φίξ όπως και στις άλλες δύο περιπτώσεις .
Εάν τα κατάφερες μέχρι εδώ οφείλω να σου δώσω συγχαρητήρια !! Το μαρτύριό σου όμως δεν τελείωσε ακόμα (ακούγεται σατανικό γέλιο) , γιατί αφού φτάσεις στο σταθμό αυτό πρέπει ή να περπατήσεις περίπου κάνα τέταρτο μέχρι να φτάσεις στη σχολή ή να αλλάξεις μέσο και να πάρεις ένα από τα λεωφορεία (θα μιλήσουμε για αυτά αναλυτικότερα παρακάτω) που περνάνε από το σταθμό . Βγαίνεις λοιπόν από την έξοδο του μετρό Συγγρού/Δράκου και πας στη στάση του λεωφορείου Στ.Συγγρού-Φίξ , η οποία είναι μπροστά από τον Γρηγόρη . Οποιοδήποτε λεωφορείο και αν περάσει σε βολεύει . Στη συνέχεια κατεβαίνεις στη στάση Πάντειο, συγκεκριμένα μόλις περάσεις το Fever , ετοιμάσου να αποβιβαστείς γιατί ναι , επαναλαμβάνω ναι έφτασες στη σχολή !! Στην περίπτωση που πήγες με τα πόδια μέχρι τη σχολή διπλά συγχαρητήρια !!!
Το δεύτερο μέσο συγκοινωνίας είναι το τραμ . Εδώ πρέπει να σημειώσω πως αν πραγματικά έρχεσαι στην σχολή μας με τραμ , τότε πρέπει να είσαι ένα πολύ υπομονετικό άτομο . Το συγκεκριμένο μέσο συγκοινωνίας έχει όπως και το μετρό τρεις γραμμές . Η πρώτη γραμμή είναι η Τ3 <<Θουκυδίδης>> που η διαδρομή της ξεκινάει από το Σ.Ε.Φ. (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σε περίπτωση που δεν τα πας καλά με τα αρκτικόλεξα) και τερματίζει στο Ασκληπιείο Βούλας . Η δεύτερη γραμμή είναι η Τ4 <<Αριστοτέλης>> με αφετηρία το Σύνταγμα και τερματικό το Σ.Ε.Φ. Η τρίτη και τελευταία γραμμή είναι η Τ5 <<Πλάτωνας>> η οποία ξεκινάει από το Σύνταγμα και τελειώνει στο Ασκληπιείο Βούλας . Έχεις λοιπόν για άλλη μια φορά μάθημα (τι την θες τόση ταλαιπωρία) και το παίρνεις απόφαση (το ξέρω είναι δύσκολο) να πας σχολή . Εάν είσαι πιο κοντά στο τερματικό σταθμό Σ.Ε.Φ. τότε παίρνεις την γραμμή Τ4 και αν είσαι πιο κοντά στο Ασκληπιείο Βούλας την γραμμή Τ5 . Γενικά στόχος σου είναι να πάρεις τη γραμμή που θα σε πάει προς Σύνταγμα . Μόλις μπεις λοιπόν στο σωστό τραμ , αρχικά παίρνεις βαθιές ανάσες διότι θα δεις μέχρι και τον παππού σου να σε προσπερνάει με τα πόδια (φυσικά και αστειεύομαι γιατί , θα δεις και τη χελώνα σου) .
Έπειτα υπάρχουν δύο τρόποι για να φτάσεις στην πολυπόθητη Πάντειο . Οι ίδιοι τρόποι ισχύουν και εάν έρχεσαι με το τραμ σαν μέσο από το Σύνταγμα με τη μοναδική διαφορά ότι είναι λιγότερες οι στάσεις .
Τρόπος πρώτος : Ο σταθμός που πρέπει να κατέβεις ονομάζεται Φίξ (σταμάτα να σκέφτεσαι μπυρόνια και συγκεντρώσου) και είναι τρεις στάσεις πριν τον τερματικό . Αφού κατέβεις , εννοείται πως δεν τελείωσε η διαδρομή σου εκεί , αλλά πρέπει να περάσεις πρώτα τη λεωφόρο Καλλιρρόης . Είναι ουσιαστικά η πρώτη διάβαση που θα δεις μπροστά σου , την οποία αφού τη διασχίσεις θα δεις πως υπάρχει και μια δεύτερη μεγαλύτερη διάβαση . Πρέπει να τις περάσεις και τις δύο (με προσοχή πάντα!!) ,ώστε να φτάσεις στη στάση λεωφορείου <<Στ.Συγγρού-Φίξ>> που τονίζω είναι μπροστά στο Γρηγόρη (ντάξει αν σου σπάσει τη μύτη η τυρόπιτα όρμα!!Μπορεί και να περιμένει λιγάκι..το μάθημα) . Στη συνέχεια εφαρμόζεις όσα προανέφερα και στην περίπτωση που είχες επιλέξει το μετρό σαν μέσο συγκοινωνίας .
Τρόπος δεύτερος : Ο σταθμός που πρέπει να κατέβεις σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται Κασομούλη . Μόλις αποβιβαστείς (ελπίζω το ίδιο έτος με αυτό που ήταν όταν επιβιβάστηκες ) παίρνεις την οδό Βολταίρου προς τα κάτω . Ο δρόμος αυτός είναι λίγο λοξός και στο δεξί σου χέρι θα υπάρχει ένα παλιό βαγόνι τραμ (δεν ευθύνομαι εγώ για τη διακόσμηση αυτή) . Βαδίζεις προς τα κάτω μέχρι το τέρμα αυτής της οδού , που θα σε βγάλει στη λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού . Το αξιοπερίεργο αυτή τη φορά είναι ότι θα κινείσαι αντίθετα από την κατεύθυνση που κινούνται τα αμάξια σε αυτή τη μεριά της λεωφόρου , όμως εσύ συνεχίζεις απτόητος !!! Από εκεί σε 5-10 περίπου λεπτά (δε γνωρίζω και πόσο φίτ είσαι) θα δεις απέναντι σου την Πάντειο , στην οποία μπορείς να φτάσεις με ασφάλεια μέσω της υπόγειας διάβασης που θα συναντήσεις .
Το τρίτο και τελευταίο μέσο μεταφοράς είναι το αγαπημένο μας λεωφορείο και τρόλεϊ . Τα λεωφορεία είναι το σταθερότερο(φτάνει να μην υπάρχουν απεργίες τη μέρα που θα διαλέξεις) , όχι όμως και το γρηγορότερο ελληνικό μέσο (αν δεν το έχεις χρησιμοποιήσει ξανά πάρε μια γεύση) . Από την Πάντειο συγκεκριμένα περνάνε εννέα λεωφορεία και ένα τρόλεϊ , τα οποία έχουν ποικίλους προορισμούς .
040 : Ξεκινάει από τον Πειραιά και καταλήγει στο Σύνταγμα . Ένα λεωφορείο που περνά αρκετά συχνά και γιαυτό το λόγο έχει ένα τίμημα : δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις θέση να καθίσεις ή να μη ποδοπατηθείς με τους υπόλοιπους όρθιους επιβάτες (προσωπικά με είχε λιώσει η πόρτα του) . Επίσης , αξίζει να σημειώσω πως έχει 24ωρη λειτουργία , ώστε μετά το ατελείωτο παρτάρισμα να πηγαίνεις απευθείας για μάθημα !!
10 : Έχει αφετηρία στις Τζιτζιφιές και τερματικό στο Χαλάνδρι . Τα δρομολόγιά του είναι συχνά και γεμίζει , αλλά όχι ασφυκτικά από επιβάτες .
106 : Η διαδρομή του αρχίζει από την Αγία Βαρβάρα και τερματίζει στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φίξ . Σχετικά συχνό λεωφορείο από όσο έχω παρατηρήσει , δεν έχω όμως προσωπική εμπειρία από αυτό .
126 : Έχει αφετηρία στο Παλαιό Φάληρο και τερματικό επίσης στο σταθμό Συγγρού-Φίξ . Ισχύει ό,τι και με το 106 δεν έχει τύχει να το πάρω , παρόλα αυτά τα δρομολόγιά του είναι συχνά .
136 και 137 : Ξεκινάνε και τα δύο από την Άνω Νέα Σμύρνη και καταλήγουν στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φίξ . Η μοναδική διαφορά τους είναι πώς το 136 στρίβει μετά την στάση 10η Αρτάκης και κατεβαίνει την Αδριανουπόλεως , ενώ το 137 συνεχίζει στην οδό Αρτάκης . Έχουν κυκλική διαδρομή και είναι συχνά .
550 : Έχει αφετηρία στο Παλαιό Φάληρο και τερματικό στην Κηφισιά . Είναι συχνό λεωφορείο και γρήγορο μέσο για όσους θέλουν να πάνε Πάντειο . Γεμίζει εύκολα από επιβάτες , δεν το έχω πετύχει όμως τόσο γεμάτο όσο στην περίπτωση του 040 (τουλάχιστον ακόμα..) .
Α2 : Η διαδρομή του αρχίζει από την Ακαδημία και τερματίζεται στην Βούλα . Αγαπημένο λεωφορείο . Αρκετά συχνό και εξυπηρετικό για όσους είναι αποφασισμένοι να πάνε σχολή και μένουν κοντά στη λεωφόρο Ποσειδώνος . Ένα αρνητικό του είναι πώς μόλις στρίψει για την Αμφιθέας θα είναι ήδη γεμάτο!!! (πολλές φορές μάλιστα γεμίζει από την Γλυφάδα) . Συνεπώς , δεν υπάρχει περίπτωση να μην μείνεις έστω και λίγο όρθιος -ειδικότερα αν μπουν γιαγιάδες- και..πίστεψε με ΔΕΝ θες να τσακωθείς με γιαγιά !!
Β2 : Ξεκινάει επίσης από την Ακαδημία και καταλήγει στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού . Οι διαφορές του με το Α2 είναι αρχικά πως πηγαίνει από την λεωφόρο Ποσειδώνος και όχι από την Αμφιθέας . Επιπλέον , τερματίζει πολύ πιο πριν από την Βούλα και την Γλυφάδα (λυπάμαι αν έχεις κανονίσει καφέ!!Να περιμένεις το Α2) . Το Β2 γενικά δεν είναι πολύ συχνό σαν μέσο , ειδικά από την αντίθετη μεριά θεωρείται λεωφορείο-φάντασμα . Επίσης είναι μονό λεωφορείο και γεμίζει συνήθως πριν μπει στη λεωφόρο Συγγρού .
Ε90 : Έχει ως αφετηρία τον Πειραιά και τερματικό στην Πανεπιστημιούπολη . Γρήγορο μέσο , γιαυτό άλλωστε ονομάζεται και ‘’express’’ . Κάνει συγκεκριμένες στάσεις , αλλά ένα αρνητικό του σημείο είναι πως σταματάει από τις 16.30 και από την αντίθετη διαδρομή από τις 17.30 .
Καλά όλα αυτά θα πεις αλλά , πώς θα καταλάβεις ότι φτάνεις στην Πάντειο; Αν είσαι από τη μεριά της λεωφόρου Συγγρού που κατευθύνεται προς το Σύνταγμα , τότε μόλις δεις στα δεξιά σου μια εκκλησία και συγκεκριμένα του Άγιου Σώστη(αμήηην) στην αμέσως επόμενη στάση να ξέρεις ότι κατεβαίνεις . Επίσης , θα δεις τα Odeon και την Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών . Μόλις αποβιβαστείς θα βρεις ακριβώς μπροστά σου την υπόγεια διάβαση ώστε , να πας στη σχολή σώος και αβλαβής !!! Σε περίπτωση που είσαι από την αντίθετη μεριά της λεωφόρου και θες να έρθεις στη σχολή , όπως είπα και παραπάνω μόλις δεις το Fever ‘’κάνε αυτό που ξέρεις και..’’ πάτα το stop για να κατέβεις . Τελειώνοντας πρέπει να προσθέσω , πως ένα θετικό με τα λεωφορεία είναι πώς δε χρειάζεται να αλλάξεις και δεύτερο μέσο για να φτάσεις στον συγκεκριμένο προορισμό .
Οποιοδήποτε λοιπόν μέσο συγκοινωνίας και αν διαλέξεις , φίλε μου φοιτητή , να είσαι σίγουρος πως θα μετανιώσεις την ώρα και τη στιγμή που έφυγες από το ζεστό (τώρα που χειμώνιασε κιόλας) σπιτάκι σου και ξεκίνησες για τη σχολή . Σίγουρα θα συναντήσεις κάποιον χωρισμένο που θα φωνάζει στο τηλέφωνο ή ακόμη καλύτερα κάποιον που θα διαμαρτυρείται για τη σημερινή πολιτική κατάσταση . Κάποιον χιλιοδαρμένο από την μοίρα που θα ζητάει τη βοήθεια σου . Κάποιον άλλο που θα αποφασίσει -τη μέρα που ξύπνησες από τις έξι το πρωί- να παίξει ακορντεόν πάνω από το κεφάλι σου . Έναν άλλον που το αποσμητικό…του είναι σίγουρα μια άγνωστη λέξη . Τέλος , ας μην ξεχνάμε και τα συνεχή παράπονα που θα ακούσεις από κάποιους ηλικιωμένους για την κακή ανατροφή και την έλλειψη σεβασμού των νέων , αν τύχει και δεν τους παραχωρήσεις τη θέση σου . Παρόλα αυτά όμως , το βέβαιον είναι ότι σίγουρα παρά την ταλαιπωρία σου άξιζε ο κόπος σου που πήγες στη σχολή , γιατί σε διαβεβαιώνω πώς δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις μάθημα, εάν δεν το έχεις παρακολουθήσει έστω και μια φορά !!!
Πηγή πληροφοριών :