Ο Κουλοχέρης του Σποκέιν, του Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν Μακντόνα παρουσιάζεται φέτος για 4η χρονιά στο αθηναϊκό θεατρικό κοινό. Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο OLVIO σε σκηνοθεσία Νίκου Χανιωτάκη.

Ο Καρμάικλ έχει χάσει το αριστερό του χέρι, και εδώ και 32 χρόνια το αναζητά εναγωνίως  παντού, μπλέκοντας σε «περίεργες» καταστάσεις και συναναστρεφόμενος με σκιώδεις χαρακτήρες. Αυτή τη φορά βρίσκεται στο δωμάτιο ενός φτηνού ξενοδοχείου καθώς ένα ζευγάρι μικροαπατεώνων, ο Τόμπι και η Μέριλιν, του έχει υποσχεθεί ότι έχει στην κατοχή του το χέρι που τόσο ψάχνει. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται κατ’ ευχήν και η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Μέσα σ’ όλα αυτά εμφανίζεται και ο Μέρβιν, ο υπάλληλος υποδοχής (και όχι ρεσεψιονίστ) του ξενοδοχείου ο οποίος άλλοτε λειτουργώντας σαν «χορός» σε αρχαία τραγωδία, άλλοτε σαν αφηγητής της ιστορίας και άλλοτε σαν από μηχανής θεός γίνεται καταλύτης τον καταστάσεων. Το θέμα του έργου θα μπορούσε να το κάνει απλά τραγικό, στην ουσία όμως είναι μια «μαύρη κωμωδία».

Ο Κουλοχέρης του Σποκέιν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2010 στο Broadway και στον ομώνυμο ρόλο βρισκόταν ο Christopher Walken. Ο Μάρτιν Μακντόνα  είναι γνωστός για την ωμότητα των έργων του και την αθυρόστομη γλώσσα του. Κάτι που είναι φανερό και στον Κουλοχέρη του Σποκέιν. Λόγος επιθετικός και προσβλητικός αποκαλύπτει έναν πρωταγωνιστή ψυχικά ταραγμένο, μοναχικό, απροκάλυπτα ρατσιστή, που έχει πλάσει μια όχι και τόσο πειστική ιστορία για την απώλεια του χεριού του. Ταυτόχρονα όμως αυτός ο λόγος μοιάζει παρωχημένος, σαν να έχει ξεπηδήσει από μια άλλη δεκαετία και από μια άλλη κοινωνία και  δε συνάδει με την τοποθέτηση του στον αναφερόμενο χρόνο και χώρο. Πολλά ετερόκλητα στοιχεία παίζουν με τη λογική και με το παράλογο σε μια προσπάθεια να δείξουν την απελπισία των ηρώων και την αθλιότητα της κατάστασης τους χωρίς όμως τελικά να το κατορθώνει.

Σε αντίθεση με το κείμενο του Μακντόνα η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Νίκος Χανιωτάκης είναι καλοκουρδισμένη, με εξαιρετικά σκηνικά από τη Μαντώ Ψυχουντάκη και φωτισμό που βοηθά να τονιστούν τα σωστά σημεία.  Οι ηθοποιοί της παράστασης Δημήτρης Πετρόπουλος (Καρμάικλ), Ελένη Βαΐτσου (Μέριλιν), Σταύρος Καλλιγάς (Τόμπι), Γεράσιμος Σκαφίδας (Μέρβιν) ισορρόπησαν μεταξύ χιούμορ και έντασης αποδίδοντας χωρίς υπερβολές τους ρόλους τους.

Τέλος, το θέατρο OLVIO είναι ένας πολύ όμορφος χώρος με ωραία αισθητική και ένα φοβερό αίθριο που αξίζει να επισκεφτείτε και να καθίσετε πριν τις παραστάσεις.

Υ.Γ Προσοχή στα «ιπτάμενα» αντικείμενα της παράστασης !

 

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νίκος Χανιωτάκης

Σκηνικά – κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Βούλγαρης

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Πετρόπουλος (Καρμάικλ), Ελένη Βαΐτσου (Μέριλιν), Σταύρος Καλλιγάς (Τόμπι), Γεράσιμος Σκαφίδας (Μέρβιν).

Πληροφορίες

Θέατρο OLVIO

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός  |  Τηλ: 210-3414.118

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Από 12 Νοεμβρίου, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.30

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων:

Στο ταμείο: 12€, 10€ μειωμένο (για φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ)

Στην προπώληση: 10€, 8€ μειωμένο (για φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ)

Σχόλια