Εντυπώσεις από εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς με θέμα «Ο Έρντογαν και τα Μ.Μ.Ε. στη Σύγχρονη Τουρκία»

Στις 7 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο κύριος Μανώλης Κωστίδης έδωσε μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία στην οποία διατύπωσε την δική του οπτική ως δημοσιογράφος σχετικά με τις σχέσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, και συγκεκριμένα του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ. Τ. Έρντογαν, με τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν φοιτητές, καθηγητές, δημοσιογράφοι, αλλά και πολλοί άλλοι. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Tμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Καθηγητή κ. Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, ο οποίος τόνισε την εντυπωσιακή πορεία του Τμήματος. Ακολούθησε η εισήγηση της Αλεξάνδρας Νικοπούλου, τελειόφοιτης και μέλους του Εργαστηρίου, σχετικά με τις σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο των τουρκικών μίντια. Η ομιλία του προσκεκλημένου διήρκησε περίπου 45 λεπτά, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών, ενώ ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις. Μάθαμε πολλά νέα πράγματα τα οποία μοιραζόμαστε μαζί σας παρακάτω.

Ο ομιλητής της εκδήλωσης, επέλεξε να ξεκινήσει το λόγο του, καταρρίπτοντας ένα κατεστημένο σχετικά με το τι ισχύει στην Τουρκία. Αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες χειραγώγησης των μέσων και του περιορισμού της ελευθερίας λόγου και έκφρασης εκ μέρους της εξουσίας, η κατάσταση στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία είναι σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες δεκαετίες όσον αφορά τα Μ.Μ.Ε. Στη συνέχεια ο ίδιος αφού συνέκρινε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της τάξεως του 36 % των εκλογών, το 2002, με το ακόμα υψηλότερο 49 % του τρέχοντος έτους, έκανε αναφορά στην αναχαίτηση της στρατογραφειοκρατίας. και τον εν μέρει έλεγχο  της δικαστικής και στρατιωτικής εξουσίας στα χρόνια της διακυβέρνησης του Κ.Δ.Α, αλλά και την αποδοχή του κόσμου στο κάλεσμά τους, κυρίως των Τούρκων της Κεντρικής και Ανατολικής Μικράς Ασίας.

Τουρκία

Διάλεξη του κ. Μανώλη Κωστίδη – Ερωτήσεις/Απαντήσεις

Ο ομιλητής ανέφερε ακόμη, ότι παλαιότερα, η Ισλαμική αδελφότητα του Φετχουλλάχ Γκιουλέν, η οποία έχει σημαντικό μερίδιο στην εκπαίδευση, Μ.Μ.Ε. και άλλες οικονομικές δραστηριότητες διεθνώς, φαίνεται ότι ασκούσε σημαντική επιρροή στην δικαστική εξουσία στην Τουρκία, ένας σημαντικός παράγοντας για να κατανοήσουμε την εξέλιξη της σχέσης Έρντογαν και Γκιουλέν.

Στη συνέχεια ο διακεκριμένος δημοσιογράφος, συνέχισε την ομιλία του αναλύοντας τις σχέσεις του Έρντογαν με τα τουρκικά Μ.Μ.Ε., το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης.

Πλέον στην Τουρκία, οι μεγαλύτεροι όμιλοι που εκπροσωπούν τον Τύπο, είναι φιλικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση, καθώς οι ιδιοκτήτες τους  ακολουθώντας φιλοισλαμική προσέγγιση, διασφαλίζουν τεράστια ποσά για τις επιχειρήσεις τους ή αποφεύγουν κυρώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 24 εφημερίδων ευρείας κυκλοφορίας, οι 18 είναι φιλοκυβερνητικές, ενώ οι 6 αποτελούν αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, πράγμα που μπορεί να γίνει αντιληπτό όχι μόνο από το πρωτοσέλιδο, αλλά και από το λογότυπο της εφημερίδας. Επιπλέον ανέφερε ότι, στις μέρες μας, η προφυλάκιση των δημοσιογράφων στην Τουρκία είναι ένα «ηχηρό μήνυμα» στους του Τύπου.

Τουρκία

Τουρκικός Τύπος

Ο κύριος Κωστίδης αναφέρθηκε στον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, αλλά και στην  λαϊκή δυσαρέσκεια για την περιστολή των ατομικών ελευθεριών, όπως αυτή εκφράστηκε ήδη στο πάρκο Γκεζί.

Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία βιώνει πλέον μια κατάσταση δύο ταχυτήτων, από τη μία οι Κεμαλική τάση και από την άλλη οι Ερντογανική. Η προέκταση αυτών λαμβάνει μία σειρά από άλλες διαμάχες όπως η μάχη της μαντήλας στις γυναίκες.

Όπως γίνεται φανερό, οι πολίτες ζητούν ένα μοντέλο διακυβέρνησης που αρμόζει καλύτερα στην νοοτροπία τους και αυτό τελικά τους προσφέρει ο Έρντογαν με την πολιτική που ασκεί.

Επιμέλεια Κειμένου:

Μαντζαβίνος Αντώνης
Τσατσάβα Αλεξάνδρα

Μάθετε περισσότερα για το Εργαστήριο Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών

Σχόλια