Είσαι νέος, φοιτητής ή μη και θες να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου; Ενδιαφέρεσαι για τους τομείς της επικοινωνίας, της δημοσιογραφίας, του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού; Αν ναι, τότε το Έργο ”Κωστής Παλαμάς” σου προσφέρει την ευκαιρία να ασχοληθείς με τους παραπάνω τομείς αποκτώντας ακαδημαϊκές γνώσεις πάνω σε αυτά τα αντικείμενα. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή! Τι είναι το έργο ”Κωστής Παλαμάς”;

Το πρόγραμμα ”Κωστής Παλαμάς” οργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα σεμιναριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης που υλοποιήθηκε κυρίως από το ΕΚΠΑ. Συγκεκριμένα, το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών διέθεσε το διδακτικό προσωπικό του σε συνεργασία βέβαια με το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, από τα οποία χρησιμοποιήθηκε μέρος του προγράμματος σπουδών τους ως αντικείμενο διδασκαλίας των σεμιναρίων. Στη διαχείριση του έργου βοήθησε και το τμήμα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ. Το πρόγραμμα πήρε το όνομά του από τον ποιητή Κωστή Παλαμά, αφού ο ίδιος αποτελεί σύμβολο τόσο της δημοσιογραφίας, την οποία υπηρέτησε με αγάπη, όσο και του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διετέλεσε γραμματέας. Άρα δεν υπήρχε καταλληλότερη επιλογή από το όνομα του ποιητή, καθώς συμβολίζει το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο προάγει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Έργο ''Κωστής Παλαμάς''

e-class

Στην Αθήνα έχουν οργανωθεί έξι κύκλοι σεμιναριακών μαθημάτων του σχολείου ”Κωστής Παλαμάς”, ενώ στο τέλος του Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε ο 7ος και τελευταίος κύκλος. Η συμμετοχή μου στον 4ο και 5ο κύκλο αποτέλεσε μια υπέροχη εμπειρία, αφού διεύρυνα τις ακαδημαϊκές μου γνώσεις και απέκτησα περισσότερα γνωστικά εργαλεία που με βοήθησαν στην ενασχόλησή μου με την αρθρογραφία και τον τομέα της επικοινωνίας. Όμως, τα σεμινάρια του προγράμματος αυτού δεν απευθύνονται μόνο σε εκείνους που ασχολούνται ή εργάζονται στο χώρο της επικοινωνίας, αλλά σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο που σχετίζεται με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, πέρα από την επαγγελματική κατάρτιση. Το πρόγραμμα δεν θέτει περιορισμούς στους υποψηφίους, μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης και επαγγελματικού αντικειμένου, αρκεί να πραγματοποιήσουν έγκαιρα την εγγραφή τους. Έτσι, όταν παρακολουθούσα τα μαθήματα του ”Κωστής Παλαμάς” γνώρισα άτομα ίσα ή μεγαλύτερα ηλικιακά από μένα, φοιτητές, εργαζόμενους σε διαφορετικούς χώρους και άνεργους, που όλοι είχαμε ένα κοινό στοιχείο: τη δίψα για μάθηση και το ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε μαθήματα που καλύπτουν ένα ευρύτερο γνωστικό φάσμα. Για παράδειγμα, παρακολούθησα μαθήματα που σχετίζονταν με τη δημοσιογραφική γραφή, την επικοινωνία, τη διαφήμιση, το μάρκετινγκ, τις διεθνείς σχέσεις, την ψυχολογία, το λαϊκό πολιτισμό, τον κινηματογράφο και την τέχνη γενικότερα. Τα παραπάνω καλύπτουν ένα μέρος του γνωστικού αντικειμένου των σπουδών επικοινωνίας και ΜΜΕ και παράλληλα πυροδοτούν τις πολιτισμικές αναζητήσεις του ατόμου, οξύνοντας την κριτική του αντίληψη. Άλλωστε, αυτός είναι και ο σκοπός του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος κατάρτισης. Επίσης, τα άτομα που παρακολουθούν τα σεμινάρια έχουν διαφορετικές γνώσεις και ερεθίσματα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον όσον αφορά την ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων. Ακόμα, οι καθηγητές είναι ιδιαίτερα καταρτισμένοι και προσιτοί, το μάθημα προσφέρεται για την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου και οι διδάσκοντες παρέχουν μέσω e-class εκπαιδευτικό υλικό που συνοδεύει τις διαλέξεις, αλλά και πρόσθετο υποστηρικτικό υλικό για περαιτέρω αναζήτηση.

Μπορεί το σχολείο του ”Κωστή Παλαμά” στην Αθήνα να ολοκληρώθηκε, αλλά συνεχίζεται το έργο σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Χανιά είναι μόνο μερικοί από τους σταθμούς του έργου. Εκτός από τα μαθήματα που διαρκούν συνήθως 6 εβδομάδες, διοργανώνονται και ημερίδες με σχετικά θέματα. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του σχολείου ”Κωστής Παλαμάς”(kostispalamas.uoa.gr ) θα λύσει οποιαδήποτε απορία σου, ενώ μπορείς να ενημερώνεσαι και μέσω του newsletter του.

Σχόλια