Η εκτίμηση, φίλε μου, δεν είναι κάτι δεδομένο. Θέλει προσπάθεια, συστηματική προσπάθεια. Όταν έχω επιλέξει να βαδίζω μαζί σου.

Η εκτίμηση είναι κάτι που κερδίζεται.

Ξεκινάει από χαμηλά, σαν μικρός σπόρος με μια πρώτη εντύπωση ή με μια ύστερη, αν η αρχική αποδειχθεί λανθασμένη.

Καλλιεργείται μέσα από συνδιαλλαγή που ανταποκρίνεται στους ηθικούς κανόνες του ατόμου, ώσπου να δομηθεί ένα υγιές έδαφος συναναστροφής σε κάθε επίπεδο.

Η εκτίμηση δεν είναι κάτι δεδομένο. Είναι τα θεμέλια  σε ένα αρχιτεκτονικό έργο που οικοδομείται και διακοσμείται, ώσπου να  τελειοποιηθεί η δομή του. Αλλά πάντα υπάρχουν πράγματα να αλλάξεις ή να προσθέσεις.

Ή για να μην είμαστε υπερβολικοί με τις παρομοιώσεις, στο ικανοποιητικό για εμάς επίπεδο, εκείνο που έχουμε ορίσει όχι κατόπιν συμβιβασμού, αλλά επειδή σ’ένα επίπεδο είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τι πλήττει το ‘’εγώ’’ μας και τι όχι.

Τι καταχωρήσαμε σαν δυσάρεστη και τι σαν ευχάριστη εμπειρία και κοιτάξαμε να αποφύγουμε το πρώτο την επόμενη φορά. Συμπεριφορές που δεν ακολουθούμε γιατί  απομακρυνόμαστε όταν πλησιάζουν. Εξαρτημένη μάθηση  σε αρνητικά ερεθίσματα.

Γιατί η συμπεριφορά του δρώντα μπορεί να μην αναγνωριστεί ως  άσχημη από τον ίδιο, ακριβώς επειδή ο ίδιος δε θα ενοχλούταν στη θέση του δέκτη. Εκεί όμως παραβιάζεις τους δικούς μου ηθικούς κανόνες και επεισέρχεται στο τραπέζι το θέμα της ατομικότητας.

Βλέπετε πολλές φορές δεν έχει να κάνει με το τι κρίνει η κοινωνία σωστό και μη, δεν υποκινούμαστε με νόρμες, με το κοινωνικά ευπρεπές αλλά με το τι είναι λειτουργικό ανάμεσα μας και τι όχι.

Ο εγωισμός είναι κάτι που καταστρέφει την εκτίμηση όταν προτάξω τη νίκη μου στη λογομαχία. Βλέπεις η εκτίμηση δεν είναι πολύ μακριά από τον σεβασμό στον χάρτη των εννοιών.

Αν δε σεβαστείς αυτό που έχω θέσει ως αρχή και εγώ το αντίστοιχο στο παιχνίδι που μοιραζόμαστε, θα παίζουμε με διαφορετικούς κανόνες και άκυρος ο γύρος.

Ίσως τότε η εκτίμηση μου κατέβει και να κάτι που θα είναι πιο απογοητευτικό για μένα. Γιατί η εκτίμηση είναι κάτι που κερδίζεται και υπενθυμίζεται.

Και γιατί η εκτίμηση φίλε μου, είναι κάτι που θέλει προσπάθεια, συστηματική προσπάθεια.

Όταν έχω επιλέξει να βαδίζω μαζί σου.

Σχόλια