Ήρθε λοιπόν και πάλι η πιο «υπέροχη», η πιο «μαγική» στιγμή της χρονιάς που είναι γνωστή με το όνομα Χριστούγεννα. Οι περισσότεροι από εσάς προφανώς και θα λατρεύετε τα Χριστούγεννα καθώς θα είστε και από αυτούς που μετράτε αντίστροφα από τα τέλη Αύγουστου και «σπάτε τα νεύρα» σε όλους εμάς τους υπόλοιπους. Ή ακόμα χειρότερα είστε από αυτούς που πριν περάσουν τα Χριστούγεννα του τρέχοντος έτους αρχίζουν την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα του επόμενου χρόνου. Αν θεωρείται ότι ανήκετε σε αυτήν την δεύτερη κατηγορία θα σας παρακαλούσα θερμά να μην συνεχίσετε να διαβάζετε το άρθρο και να πάτε κάπου να κοιταχτείτε. Ποιο είναι όμως το αληθινό νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων; Μήπως αυτό με την πάροδο των χρόνων έχει διαβρωθεί;

Σίγουρα για τον καθένα από εμάς τα Χριστούγεννα πέρα από την βασική και κύρια έννοια που έχουν για την γιορτή της γέννησης του Ιησού Χριστού έχουν και μια διαφορετική και ξεχωριστή κατ’ άτομο σημασία. Με αυτό εννοώ πως άλλοι περιμένουν αγωνιωδώς τα Χριστούγεννα για να ξεπαστρέψουν ότι μελομακάρονο αγοράσει ή φτιάξει η μητέρα τους, άλλοι περιμένουν να κάνουν το ίδιο με την γαλοπούλα και γενικότερα ο κάθε ένας από εμάς έχει συνδυάσει τα Χριστούγεννα με κάτι που σύμφωνα με αυτόν δίνει σε αυτές τις μέρες το ιδιαίτερο γνώρισμα τους. Επιτρέψτε μου όμως κάπου εδώ να σας πω λίγα πράγματα για το πώς αντιλαμβάνομαι εγώ ο ίδιος τα Χριστούγεννα.

Για μένα λοιπόν τα Χριστούγεννα δεν είναι ούτε το πόσα μελομακάρονα θα καταφέρω να φάω αυτές τις μέρες (και για να μην παρεξηγηθώ να πω από την αρχή ότι τα μελομακάρονα είναι ιδέα) αλλά ούτε η εποχή εκείνη του χρόνου που θα βγω έξω να πιω, να γίνω λιάρδα -για να το πω και πιο λαϊκά- και γενικότερα ν’ αφήσω τον εαυτό μου ελεύθερο να νιώσει αυτό που κάποιοι αποκαλούν «πνεύμα των Χριστουγέννων». Δεν είμαι καθόλου λάτρης οποιασδήποτε μορφής γιορτής επομένως δε θα μπορούσα να υποκύψω σε πράγματα που κάνουν κάθε χρόνο οι φανς των γιορτών. Αντιθέτως, εγώ προσωπικά, αυτές τις μέρες προσπαθώ να τις περάσω με την οικογένειά μου σε κλίμα που δεν διαφέρει και πάρα πολύ από τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

Χριστούγεννα

Ας μιλήσω για κάτι άλλο όμως τώρα. Τα Χριστούγεννα για πάρα πολλούς ανθρώπους είναι εκείνη η εποχή που αισθάνονται την ανάγκη να δείξουν την αλληλεγγύη που τους διέπει απέναντι σε αυτούς που η μοίρα ή η τύχη δεν τους τα έχει φέρει καλά. Τρέχουν λοιπόν σε φιλανθρωπικά events, δωρίζουν ότι ρούχα έχουν από παλιά τα οποία δεν χρησιμοποιούν πια και δεν τα χρειάζονται και γενικότερα κάνουν πράξεις οι οποίες βγαίνουν από μέσα τους μονό κάθε Χριστούγεννα. Δεν θέλω να υποτιμήσω καθόλου τέτοιες κινήσεις ισα ισα που τις επαινώ κιόλας το μονό που θέλω να δείξω είναι πως δεν χρειάζεται να έχουμε Χριστούγεννα για να βοηθήσουμε κάποιον που έχει την ανάγκη μας. Ακόμα και από το υστέρημά μας. Οι εποχές είναι σίγουρα δύσκολες για όλους μας αλλά ακόμα και τώρα κάποιοι έχουν περισσότερα πράγματα από κάποιους άλλους. Όπως για παράδειγμα εγώ που αυτήν την στιγμή έχω την πολυτέλεια να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί σας ενώ κάποιοι άλλοι τρέχουν μέρα νύχτα για να εξασφαλίσουν έστω τα απαραίτητα για τα οικογενειακά τους τραπέζια.

Κάποιοι άλλοι βέβαια ούτε αυτές τις γιορτινές μέρες δεν έχουν την ευθιξία να μοιραστούν με όσους δεν έχουν ένα κομμάτι ψωμί να φάνε κάποια από τα άφθονα χρήματα που έχουν στη διάθεση τους. Όπως καταλάβατε δεν μιλάω για απλούς καθημερινούς ανθρώπους που παλεύουν για να επιβιώσουν σε μια Ελλάδα που παραπαίει μέρα με τη μέρα αλλά για όλους εκείνους που έχουν ως χόμπι τους την συσσώρευση όλο και περισσότερων χρημάτων και αγαθών που σε κάποιους άλλους θα φάνταζαν στην καλύτερη ως ακατόρθωτα όνειρα. Για όλους αυτούς λοιπόν εγώ προσωπικά φαντάζομαι πως έχουν στο μυαλό τους το πνεύμα των Χριστουγέννων ως μια δεσμίδα από 500ευρα. Τα Χριστούγεννα τους δίνουν την ευκαιρία να βγάλουν κι άλλα λεφτά αδιαφορώντας για όλους τους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς». Χαμένοι στην χρηματομανία τους και ζαλισμένοι από το φως των εκατοντάδων λαμπακίων που αναβοσβήνουν αυτές τις μέρες, χάνουν και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Χριστούγεννα

Ενώ σας έχω κουράσει αρκετά μέχρι τώρα, κάπου εδώ, θα ήθελα να μιλήσω για το νόημα που έχουν πια τα Χριστούγεννα στις μέρες μας και να κλείσω με αυτό. Η οικονομική αδυναμία των περισσότερων νοικοκυριών ν’ ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους καθώς και η μερική απομάκρυνση από ήθη και έθιμα έχουν δώσει στα Χριστούγεννα μια άλλη μορφή πλέον. Οι άνθρωποι του σήμερα δε θα δώσουν και τόσο μεγάλη σημασία σε μια γιορτή όταν ξέρουν ότι όλο τον υπόλοιπο χρόνο πάλευαν για να έχουν ένα πιάτο φαί και μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Αυτό βέβαια είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Αυτό που δεν δικαιολογείται με τίποτα είναι η έλλειψη αγάπης, αλληλεγγύης και ελπίδας που συμβολίζουν αυτές οι ημέρες και που πρέπει πάντα να υπάρχει μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων.

Τέλος, ότι και να επιλέξετε να κάνετε αυτές τις μέρες, προσπαθήστε ν’ ανταποκρίνεται στο αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων. Περάστε χρόνο με αγαπημένα σας πρόσωπα, προσπαθήστε να πάτε κάπου διακοπές 2-3 μέρες αν έχετε ακόμα αυτήν την οικονομική δυνατότητα και γενικότερα περάστε τέλεια χωρίς υπερβολές και χωρίς ακρότητες. Τα Χριστούγεννα για τον κάθε έναν από εμάς μπορεί να σημαίνουν κάτι διαφορετικό όμως αυτό που μπορεί να μας ενώσει αυτές τις μέρες είναι η αγάπη και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα σε σας και στις οικογένειές σας!

Καλά Χριστούγεννα και από την Caskada

Σχόλια