Η Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη αποτελεί ένα διαχρονικό έργο το οποίο για αυτή τη χρόνια φιλοξενείται στο θέατρο Τζένη Καρέζη σε σκηνοθεσία του Παύλου Αγγελόπουλου.

Η γη, ο άνθρωπός και ο θεός είναι μόνο λίγα από τα θέματα που μπλέκει μαεστρικά ο Νίκος Καζαντζάκης και μεταφέρει, με μεγάλη επιτυχία στο θεατρικό σανίδι ο σκηνοθέτης.

Εργαλεία στο εγχείρημα ένα καστ ταλαντούχων ηθοποιών οι οποίοι υπο τις οδηγίες του σκηνοθέτη Πάνου Αγγελόπουλου  καταφέρνουν να παρουσιάσουν με γλαφυρό τρόπο τους προβληματισμούς και τις σκέψεις του Κρητικού συγγραφέα. Υπο την καθοδήγηση  του σκηνοθέτη οι πρωταγωνιστές της παράστασης Νικήτας Τσακίρογλου και  Κατερίνα Διδασκάλου παρασύρουν το κοινό στα μεγάλα ερωτήματα για τη ζωή, την ύπαρξη και τη φθορά, έννοιες που απασχολούν τον Νίκο Καζαντζάκης όπου μέσα απ την  Ασκητική τα προβάλλει σε ένα, σίγουρα θα έλεγε κανείς, σύγχρονο και διαχρονικό εν τέλει έργο.

askhtikh-aristoteleio

Η σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα πραγματοποιείται μέσω οπτικοακουστικού υλικού. Μικρά καθημερινά στιγμιότυπα, άλλοτε ενθαρρυντικά κι άλλοτε απαισιόδοξα αλλά πραγματικά, φωτογραφίζουν ανησυχίες, συναισθήματά και καταστάσεις και γεννούν ερωτήματα που δεν έχουν βρει ακόμα απάντηση.

Μια προσταγή μέσα μου:

-Σκάψε! Τι βλέπεις;

-Ανθρώπους και πουλιά, νερά και πέτρες

-Σκάψε ακόμα, τι βλέπεις;

-Ιδέες και ονειρατα, αστραπές και φαντάσματα

-Σκάψε ακόμα, τι βλέπεις;

-Δε βλέπω τίποτα! Νύχτα βουβή, πηχτή σα θάνατος. Θα ‘ναι ο θάνατος.

-Σκάψε ακόμα.

-Αχ, δεν μπορώ να διαπεράσω το σκοτεινό μεσότοιχο! Φωνές γρικώ και κλάματα, φτερά γρικώ στον άλλο όχτο.

– Μην κλαις! Μη κλαις! Δεν είναι στον άλλο όχτο, οι φωνές, τα κλάματα και τα φτερά είναι η καρδιά σου…

 

pjk

 

Μας διδάσκει ότι ο καθημερινός αγώνας είναι μονόδρομος για να δημιουργήσουμε στη μικρή ζωή μας για να δώσουμε την αξία που πρέπει στην ανθρώπινη φύση μας.Σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η Ασκητική  ήταν είναι και θα είναι ένα κλασικό έργο που πάντα θα αγγίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά των θεατών της!

ΔΥΟ ΦΩΝΕΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ. O νους: «Γιατί να χανόμαστε κυνηγώντας το αδύνατο;». Μέσα στον ιερό περίβολο των πέντε αισθήσεων χρέος μας ν’ αναγνωρίσουμε τα σύνορα του ανθρώπου. Μα μια άλλη μέσα μου φωνή, ας την πούμε έχτη δύναμη, ας την πούμε καρδιά, αντιστέκεται και φωνάζει: «Όχι! Όχι! Ποτέ μην αναγνωρίσεις τα σύνορα του ανθρώπου! Να σπας τα σύνορα! Ν’ αρνιέσαι ό,τι θωρούν τα μάτια σου! Να πεθαίνεις και να λες: Θάνατος δεν υπάρχει!»

Ο ίδιος ο Πάνος Αγγελόπουλος είχε τονίσει :

Η δραματοποίηση φιλοσοφικών έργων δίνει ερεθίσματα στους  θεατές να διεισδύσουν στην ίδια την ουσία του  κειμένου. Μέσα από ένα  φιλοσοφικό έργο όπως η «Ασκητική», εκείνο που αναζητάς  είναι το φως  και μέσα από την αναζήτηση αυτή, βρίσκεις το βασικό σου στόχο, την απόλυτη ελευθερία.

«Να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, αυτό είναι η αληθινή ελευθερία».

Πρωταγωνιστούν: Νικήτας Τσακίρογλου – Κατερίνα Διδασκάλου.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Σοφία Κομηνέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης  Βλάχος, Mαρία Παπαφωτίου.
Oμάδα χορού από το «Θέατρο της Ημέρας »
Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος 
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου 
Σκηνικά – Κοστούμια: Mάιρα Βαζαίου 
Σύμβουλος κίνησης: Έρση Πίττα 

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Κολιοβέτας
Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων: Μαρία Καλίτση
Video: Νίκος Μυλωνάς

Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά

Ακαδημίας 3, Αθήνα
Τηλ: 2103636144 , 2103625520

Email: theatre_karezi@hotmail.com

Website: www.theatrotzenikarezi.com

Με την υποστήριξη των εκδόσεων “ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ”.

-ένα συνεργατικό άρθρο της Κατερίνας Μιχάλη και της Κατσίκη Ηλέκτρας-

11225447_845920928831401_5396249755239481994_n

 

Σχόλια