Την ερχόμενη Παρασκευή οι Zebra Tracks εμφανίζονται στο Ρομάντσο. Με αυτή την αφορμή, αλλά και την σχετικά πρόσφατη κυκλοφορία του τρίτου κατά σειρά studio album τους, ‘Waves’, μιλήσαμε με την μπάντα από την Αθήνα για τα παρόντα, τα παρελθόντα και τα μελλούμενα.

  • Πάρτε μέρος στην κλήρωση στο τέλος του άρθρου!

Πως γνωριστήκατε και αποφασίσατε να δημιουργήσετε τους Zebra Tracks;

Γνωριστήκαμε στο σχολείο όταν είχαμε πρωτοξεκινήσει να παίζουμε μουσική, κι αργότερα προέκυψαν οι Zebra Tracks. Στην πορεία κάποιοι έφυγαν, κάποιοι έμειναν, κάποιοι άλλοι ήρθαν, αλλά ο αρχικός κορμός δημιουργήθηκε στο σχολείο.

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου σας single. Τι έχει αλλάξει εντός της μπάντας και τι έχει παραμείνει αναλλοίωτο όλα αυτά τα χρόνια;

Έχουμε μια σταθερή σύνθεση στη μπάντα τα τελευταία 2-3 χρόνια, έχουμε ωριμάσει μουσικά αλλά κι εκφραστικά στη σκηνή, αλλά έχει ωριμάσει και η σχέση μεταξύ μας. Αναλλοίωτο, αν όχι ενισχυμένο, είναι το πάθος μας στα live, καθώς και το κρύο χιούμορ που μας διακρίνει.

Έχετε κυκλοφορήσει 3 albums σε τρεις διαφορετικές δισκογραφικές, με το τελευταίο να κυκλοφορεί φέτος από την 6 d.o.g.s records. Πως προέκυψε αυτή η τελευταία σας συνεργασία;

Με τα παιδιά του 6 d.o.g.s  είχαμε πάντα μια πολύ καλή σχέση σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο συνεργασίας, καθώς έχουμε παίξει εκεί αμέτρητες συναυλίες, αλλά και πολλά dj sets. Οπότε, όταν προέκυψε η δημιουργία του label τους και συζητήθηκε η παραγωγή του καινούριου μας δίσκου, πιστέψαμε στο project τους και συμφωνήσαμε να τον κυκλοφορήσουμε με τη 6 d.o.g.s records.  

Υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές όσον αφορά την παραγωγή των 3 σας LP;

Γενικά στη δισκογραφία μας συναντάς κάτι διαφορετικό κάθε φορά. Ο λόγος είναι ότι έχουν γίνει παραγωγές σε καμιά δεκαριά διαφορετικά studios από τους Τριανταφύλλου Μάνο G, Γεωργού, Ζευκιλή, Zebra Tracks, Gou κ.τ.λ. Aκόμη και από ένα σκυλά το 2005, που δε θυμάμαι το όνομα του. Ε, κάποιες μικρές διαφορές θα υπάρχουν στην παραγωγή.

Από το «A Family Picture from…» του 2009 και μία γνήσια post-punk προσέγγιση στο φετινό «Waves» και σε περισσότερο σκοτεινά μονοπάτια, ακόμη πιο κοντά στους ήχους του new wave και του shoegaze, με το post-punk συναίσθημα ωστόσο να παραμένει αναλλοίωτο και το «Collective Guilt» του 2012 να λειτουργεί εξαιρετικά σε αυτή την ελαφρώς μεταβατική πορεία. Τι πιστεύετε ότι έχει αλλάξει στον ήχο σας αυτά τα χρόνια και πως χαράζεται η μουσική σας πλεύση ;

Η μουσική μας προσέγγιση αναπόφευκτα επηρεάζεται και από τις προσωπικές μας πορείες και ακούσματα (κλισέ).  Σε αυτό το μοτίβο λοιπόν έχει δοθεί στο ύφος μας ένα πιο συμπαγές υπόβαθρο και τα tempo έχουν πέσει ελαφρά. Αυτό που δεν πέφτει είναι η όρεξη μας να γράφουμε και να παίζουμε. Βέβαια οι τέσσερις μας έχουμε αρκετά διαφορετικές αναφορές, αλλά έχουμε μάθει μέσα στο studio να βρίσκουμε κοινό τόπο, ο οποίος είναι αυτός που καταλήγει στους δίσκους μας. Προσπαθούμε συνεχώς να εξελίσσουμε τον ήχο μας και το ύφος μας και να βελτιωνόμαστε (κλισέ #2).

Οι_Zebra_Tracks_με_νέα_δουλειά-243192-253-1-1-

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το κομμάτι σας «Dusan Bajevic» από το πρώτο σας LP; Πως προέκυψε ένα τραγούδι με αναφορά στο συγκεκριμένο αμφιλεγόμενο πρόσωπο;

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε γράψει και προβάραμε το ριφάκι χωρίς λόγια στις πρόβες, και ο Αντώνης έλεγε “ντού-σαν – ντού-σαν” επειδή ταίριαζε στις νότες. Ε και τελικά έμεινε. Μιλάμε για το 2006, αν δεν κάνω λάθος.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ανάπτυξη της εγχώριας αγγλόφωνης μουσικής σκηνής και πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να εδραιωθείτε σε αυτήν; Είχατε σκεφτεί ποτέ μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια να πάτε στο εξωτερικό να “κυνηγήσετε την τύχη σας” ως μπάντα;

Η ανάπτυξη της εγχώριας μουσικής σκηνής είναι εντυπωσιακή, καθώς το επίπεδο των συνθέσεων, των παραγωγών, αλλά νομίζω ακόμα περισσότερο των live  εμφανίσεων έχει ανέβει κατακόρυφα, ιδίως από πιτσιρικάδες. Βέβαια τα ίδια λέγαμε και πριν 10 χρόνια, τα ίδια και πριν 20 και φαντάζομαι εκεί γύρω στη δεκαετία του 60 – 70 τα ίδια θα σκεφτόντουσαν. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απομονωμένη από το διεθνή χάρτη των μουσικών εξελίξεων, παρ’ όλο που στην Αθήνα υπάρχει μια ολοζώντανη και τόσο ενδιαφέρουσα underground σκηνή. Αυτή έχει παραμείνει σαν ένα ωραία κρυμμένο μυστικό μεταξύ μας. Όλες οι μπάντες θεωρώ έχουν σκεφτεί ή οφείλουν να σκεφτούν να πάνε στο εξωτερικό κάποια στιγμή να δοκιμαστούν. Αλλά εκεί πρέπει να ξεκινήσει κάποιος από το 0 πάλι, αν όχι από το -1. Οπότε είναι ένα πολύ δύσκολο και εξαιρετικά αβέβαιο εγχείρημα , ιδίως αν κάποιος έρχεται από την Ελλάδα, εξ’ ορισμού χωρίς σημαντικές παραστάσεις ή περγαμηνές από το χώρο, αν και δειλά δειλά έχουν ξεκινήσει κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες να έχουν απήχηση προς τα έξω π.χ. ο αγαπητός Larry Gus ή οι εξαιρετικοί Keep Shelly in Athens. Μακάρι να υπάρξουν κι άλλοι γιατί υπάρχει η δυνατότητα, η συνέπεια λείπει.

Ποιες είναι κάποιες στιγμές που θυμάστε πιο έντονα ή αναπολείτε πιο συχνά σαν μπάντα από την έως τώρα πορεία σας;

Χμ, ωραία ερώτηση έχοντας όλοι πατήσει τα πρώτα –άντα. Οι στιγμές που αναπολούμε είναι πάντα συναυλίες, ταξίδια, εκδρομές, τουρ, ανοιχτά φεστιβάλ, κλειστά underground μέρη, το σπάσιμο στη σκηνή, η μπύρα-πρόβα και η πρόβα-μπύρα και όλα τα υπόλοιπα στανταράκια, τα οποία όμως είναι όμορφα.

Ετοιμάζετε κάποια καινούρια κυκλοφορία;

Δεν έχουμε συμφωνήσει σε κάτι συγκεκριμένο,  ούτε έχουμε καν ξεκινήσει να γράφουμε, αλλά δεν μπορούμε να μένουμε πολύ καιρό χωρίς νέα κομμάτια.

Τι να περιμένουμε να δούμε στο Ρομάντσο στις 6/11; 

Δύο πολύ ενεργητικές μπάντες με πολλή ενέργεια και πάθος στη σκηνή και μάλλον και την παραδοσιακή ‘ένταση΄ που συνηθίζεται στα τελευταία live μας, όπου κυνηγάμε τα τύμπανα που φεύγουν μόνα τους, το Γιώργο που ανεβαίνει πάνω στον κόσμο, το Ζήση μη μας φέρει κανά μπάσο στο κεφάλι, και γενικά άλλο ένα live, που αφήνει ένα διαλυμένο stage πίσω του.

0001439282_10

Μπορείτε να συμμετέχετε στην κλήρωση για 2 διπλές προσκλήσεις για το live των Zebra Tracks, μαζί με τους Deaf Radio, την Παρασκευή 6/11 στο χώρο του Ρομάντσο (Αναξαγόρα 5, Ομόνοια) ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία!

Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει (έως την Πέμπτη στις 23.00):

  • να κάνετε like στο Fanpage μας στο Facebook ( Frapress )
  • και comment με το ονόμα σας κάτω από το συγκεκριμένο post

 

Σχόλια