Όπως η 23η ταινία του James Bond (Skyfall) έτσι και το σημερινό Spectre έχει και πάλι στο τιμόνι της σκηνοθεσίας τον Sam Mendes. Η συνταγή παρόλο που μοιάζει να είναι ίδια με τον Daniel Graig να υποδύεται τον James Bond υπο την καθοδήγηση του ταλαντούχου Sam Mendes φαίνεται ότι κάτι δεν πηγαίνει τόσο καλά.Eυτυχώς σε αυτή την ταινία δεν θα ‘θρηνήσουμε΄κανένα αγαπημένο μας χαρακτήρα σε σχέση με το πολυαγαπημένο μας Skyfall.

H υπόθεση ενδιαφέρουσα διαμορφωμένη από 5 διαφορετικούς σεναριογράφους οι οποίοι στην πλειονότητα τους έχουν προσφέρει την έμπνευση τους και σε παλαιότερες ταινίες της σειράς. Ένα κωδικοποιημένο μήνυμα από το παρελθόν στέλνει τον James Bond σε μια μοναχική αποστολή στην Πόλη του Μεξικού και τελικά στη Ρώμη, όπου συναντά τη Lucia Sciarra (Monica Bellucci), την όμορφη και απαγορευμένη χήρα ενός περιβόητου εγκληματία. Ο Bond εισχωρεί σε μία μυστική συνάντηση και ανακαλύπτει την εγκληματική οργάνωση, γνωστή ως SPECTRE (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion). Η ταινία ξεκινά με μια χορταστική σκηνή δράσης στο Μεξικό στην γνωστή ‘Ημέρα των Νεκρών΄. Η περιπέτεια ξεχειλίζει από την οθόνη και οι προσδοκίες για την συνέχεια΄ πιάνουν’ ταβάνι!

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ταινίας είναι ότι ο σκηνοθέτης Sam Mendes καθώς και ο πρωταγωνιστής Daniel Graig εμφανίζονται για τελευταία φορά σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις στην σειρά ταινιών James Bond. Ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους; Aναπάντητο ερώτημα ακόμα. Όσον αφορά την σκηνοθεσία ο Sam Mendes έκανε θεωρώ ότι καλύτερο μπορούσε όπως άλλωστε και στο Skyfall.Εντυπωσιακές σκηνές γεμάτες δράση χωρίς σκηνοθετικά κενά. Επι 148 η ροή συνεχίζει ακάθεκτη αλλά μάλλον το σενάριο δεν βοήθησε τοσο.

Ο Daniel Graig σε έναν ήδη γνωστό ρόλο τον οποίο χωρίς καμία δυσκολία φέρνει είς πέρας μας υπενθυμίζει γιατί επάξια επιλέχτηκε για να ενσαρκώσει τον James Bond. Μία ωραία λεπτομέρεια σε αυτή την ταινία σίγουρα είναι ότι ο πρωταγωνιστής φαίνεται να έχει ένα πιο ‘άνθρώπινο’ παρελθόν και έναν πατέρα με τον οποίο διατηρούσαν αρκετά καλές σχέσεις. Καθώς επίσης και η υπηρεσία γίνεται εν μέρει λίγο πιο τρωτή σε σχέση με το παρελθόν.Όσον αφορά την Monica Bellucci δυστυχώς η συμμετοχή της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως διαφημιστικό τρίκ αφού η συμμετοχή της στην ταινία δεν ξεπερνά τα 8 λεπτά. Κρίμα γιατί έδειξε ότι θα μπορούσε να κατέχει και τον συμπρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον Daniel Graig. H Lea Seydoux (Blue is the Warmest Colour, Grand Budapest Hotel ) ίσως να ήταν ιδιαίτερα αποτυχημένη επιλογή. Στην ταινία εμφανίζεται ιδιαίτερα ‘αδύναμη’ με συνεχή ανάγκη από τον πρωταγωνιστή. Θα έλεγε κανείς ότι ο ρόλος της δεν έχει κανένα είδος δυναμισμού όπως και θα έπρεπε να έχει..Όσον αφορά τους υπόλοιπους δευτερεύοντες ρόλους αυτοί ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένοι σεναριακά. O Ben Whishaw( The Perfume) ως Q έχει αναβαθμισμένο ρόλο, ο Ralph Fiennes(Τhe Constant Gardener) είναι παραπάνω από ικανοποιητικός ενώ ο Christopher Waltz( Ιnglorious Bastard, Django ο τιμωρός) ως ο κακός της υπόθεσης ακόμη μια φορά μας αποδεικνύει ότι μπορεί να φέρει είς πέρας οποιονδήποτε ρόλο.

spectre-banner-3

Επιπροσθέτως το Soundtrack της ταινίας το γνωστό και αγαπητό πλέον Writing’s On The Wall του Sam Smith οφείλω να πω ότι μου θύμισε κάτι σε αρσενική Adele για αυτό και δεν το συμπάθησα. Βλέποντας όμως του καλοδουλεμένους τίτλους αρχής κάτι άλλαξε… Ότι αφορά την σκηνή με την γιορτή της Μέρας των Νεκρών, η ομάδα σχεδιασμού παραγωγής κατασκεύασε 10 διακοσμητικούς σκελετούς, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος έφτανε τα 11 μέτρα ύψος. Επιπλέον 1.520 κομπάρσοι που ντύθηκαν και βάφτηκαν δια χειρός 107 διαφορετικών ειδικών. Αυτή η διαδικασία ήθελε περίπου 3 ώρες προετοιμασίας.

Ως σύνοψη λοιπόν έχουμε 148 λεπτά δράσης τα οποία διαδραματίζονται σε πολύ όμορφα τοπία με απίστευτα ζωηρή φωτογραφία που σε κρατάνε σε εγρήγορση ,έναν πολύ καλό ηθοποιό (Christopher Waltz) ο οποίος ως ‘κακός’ έμεινε ένας απλός θεατής ενώ στον αντίποδα στο Skyfall ο Javier Bardem αναδείχτηκε δεόντως από το σενάριο. Ακόμα έχουμε ένα δυνατό χαρτί που ακούει στο όνομα Monica Bellucci να μένει στην αφάνεια και μια συμπρωταγωνίστρια Lea Seydoux η οποία μάλλον είναι λίγο ξενέρωτη για Bond Girl. Ίσως τελικά να μην άξιζε τόσο η αναμονή δυο ετών,ίσως….

Σχόλια