Ώρα να γνωρίσουμε μέσα από ένα σύντομο αφιέρωμα την εκπληκτική δουλειά της Sofia Coppola

Η Sofia Coppola έχει μεγαλώσει ανάμεσα σε παρασκήνια, κάμερες και σπουδαίους ηθοποιούς. Είναι το κορίτσι που πάντα θα ξεχώριζε σιωπηλά με το δυνατό μυαλό της και την ιδιαίτερη ματιά απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω της.

Κόρη του σκηνοθέτη Francis Ford Coppola, ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του κινηματογράφου. Η ίδια συνέχισε το έργο του καταφέρνοντας όμως το ακατόρθωτο. Να μείνει ανεπηρέαστη από την τεχνική του πατέρα της, να μην χρησιμοποιήσει ποτέ το όνομα του για να “ανέβει” και να αποκτήσει το δικό της προσωπικό στιλ σκηνοθεσίας.

Το τελευταίο είναι και το πιο δυνατό της σημείο ως σκηνοθέτης. Μπορείς να ξεχωρίσεις τις ταινίες της ανάμεσα σε χιλιάδες. Δημιουργεί τους δικούς της κόσμους οι οποίοι προβάλλουν σκοτεινότητα μέσα από χαρούμενα σκηνικά, και θλίψη μέσα από ροζ χρώματα.

Παρακάτω είναι μία παρουσίαση της δουλειάς της στην οποία παρατηρούνται τα κοινά σημεία ανάμεσα στις ταινίες και η μοναδική αισθητική της. Θα την θαυμάσουν όσοι την γνωρίζουν ήδη και θα έχουν την ευκαιρία να την ανακαλύψουν όσοι μαθαίνουν τώρα για αυτήν.

Lost in Translation (2003)

sofia coppola sofia coppola

Ξεκινάω με την πιο γνωστή από τις ταινίες της η οποία έχει κερδίσει και Όσκαρ καλύτερου σεναρίου που ανήκει και αυτό στην Sofia Coppola. Συγκλονιστική ερμηνεία από τον Bill Murray και την Scarlett Johansson η οποία είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η ομορφιά μπορεί να συνδυάζεται με ταλέντο. Η ιστορία διαδραματίζεται στο Τόκιο όπου συναντιούνται οι δύο πρωταγωνιστές και ξετυλίγεται η περιπετειώδης γνωριμία τους. Η σχέση τους (όχι απαραίτητα ερωτική) είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες, γλυκές αλλά και ρεαλιστικές στην ιστορία των κινηματογραφικών ζευγαριών. Γιαυτό και η ταινία είναι τόσο αγαπητή.

The Virgin Suicides (1999)

sofia coppola sofia coppola

Η ταινία που καταξίωσε την Coppola. Μία παρέα αγοριών δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για πέντε αδερφές οι οποίες ζούνε πολύ περιορισμένα λόγω της αυστηρής οικογένειάς τους. Πρωταγωνίστρια είναι η νεαρή τότε Kirsten Dunst μαζί με αρκετούς άλλους νέους ηθοποιούς που συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί αυτή η ξεχωριστή, υψηλής αισθητικής ταινία. Αξίζει να αναφερθούμε και στο trailer που είναι από μόνο του ένα σκηνοθετικό αριστούργημα. Μοιάζει σαν να έχει φτιαχτεί από κάποιον έφηβο αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει μία από τις πιο μακάβριες ιστορίες του σινεμά.

Marie Antoinette (2006)

sofia coppola sofia coppola

Η ιστορία της βασίλισσας με την παραμυθένια ζωή και το τραγικό τέλος. Πρωταγωνιστεί και πάλι η Kirsten Dunst με συμπρωταγωνιστή τον Jason Schwartzman. Πάρα πολλά χρώματα, γλυκά, κοστούμια και γυρίσματα στο πραγματικό παλάτι των Βερσαλιών. Η Sofia Coppola δεν χρησιμοποίησε την γνωστή, επίσημη βιογραφία γραμμένη από τον Stefan Zweig καθώς την έκρινε πολύ αυστηρή. Το σενάριο είναι βασισμένο σε μία μετέπειτα βιογραφία η οποία συμπίπτει πιο πολύ με την οπτική της Coppola απέναντι στα γεγονότα. Παρουσιάζει την βασίλισσα ως ένα κορίτσι μη έτοιμο να αναλάβει το θρόνο, γεμάτο από επιθυμίες αλλά και λάθη.  Πιο “αφελή” παρά κακιά ή αναίσθητη.

The Bling Ring (2013)

sofia coppola sofia coppola

Η  πραγματική ιστορία που απασχόλησε τα μέσα αλλά και τα αστυνομικά δελτία λίγα χρόνια πριν. Μία παρέα εφήβων παρακολουθούσε διαδικτυακά διάφορους celebrities με σκοπό να εισβάλλουν στα σπίτια τους και να κλέβουν τα πράγματά τους. Πρωταγωνίστριες η Emma Watson και η Taissa Farmiga, γνωστή από την τηλεοπτική σειρά American Horror Story. Μία ταινία γρήγορη, με πολύ πλούτο, πολλά πάρτι και πολλή παρανομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία απ’τις σκηνές βλέπουμε την “Ερμιόνη”, Emma Watson να κάνει pole dance!

Somewhere (2010)

sofia coppola somewhere sofia coppola

Ένας γνωστός ηθοποιός του Hollywood με κάθε άλλο παρά φυσιολογική ζωή, επανεξετάζει τις προτεραιότητές  του όταν συναντάει την εντεκάχρονη κόρη του. Μία ταινία που φεύγει λίγο από τα σκηνοθετικά και συγγραφικά πλαίσια της Coppola και πλησιάζει παραπάνω το οικογενειακό στοιχείο. Πρωταγωνιστής είναι ο Stephen Derff μαζί με το ανερχόμενο αστέρι του κινηματογράφου, Elle Fanning.

A Very Murray Christmas (2015)

sofia coppola christmas sofia coppola christmas

Το επόμενο βήμα της Sofia Coppola είναι… χριστουγεννιάτικο! Η ιστορία ενός τηλεπαρουσιαστή (Bill Murray) που φοβάται ότι λόγω μιας τρομερής χιονοθύελλας δεν θα εμφανιστεί κανένας απ’τους καλεσμένους στην εκπομπή του. Η προβολή θα γίνει από το netflix τα χριστούγεννα και πιο συγκεκριμένα στις 4 Δεκεμβρίου.

Σχόλια