Ο Γιάννης Σπανούδης μας μιλάς για την PiKa Tablet, το μέλλον των εντύπων και πολλά άλλα!

Συναντήσαμε το Γιάννη Σπανούδη, ιδρυτή της PiKA Tablet,  στο Ρομάντσο. Γραφίστας από επιλογή, παθιασμένος με την ποιότητα και με όνειρο να γίνει εκδότης από μικρός μας, μιλάει για τη PiKA Tablet και την επιλογή του ύστερα από χρόνια προϋπηρεσίας στο χώρο τον εκδόσεων να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση στην Ελλάδα

Spoiler Alert :  Κατεβάζοντας την ψηφιακή έκδοση του ROMANTSO Mag από το Google Play, δημιουργία φυσικά της PiKA Tablet, είδα πως γνώρισα όχι μόνο έναν παθιασμένο άνθρωπο (πράγμα σπάνιο στις μέρες μας) αλλά και έναν εξαιρετικό επαγγελματία! Τα υπόλοιπα στη συνέντευξη που ακολουθεί…   

 

73620b76124abef2f7af5e77c5740fe1_XL

Τι είναι η PiKA Tablet και από πού προέκυψε το όνομα αυτό;

Λογοπαίγνιο από το πίκα, ή pica όπως θα λέγαμε στα Αγγλικά, κύρια μονάδα μετρήσεως στη τυπογραφία που ισούται με 12 στιγμές. Η PiKA Tablet είναι η πρώτη και η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα η οποία όπως μας εξήγησε ο Γιάννης προσφέρει δωρεάν στους χρήστες του τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα περιοδικό (ή άλλου τύπου εκδόσεις) από το κινητό ή το tablet τους χωρίς καν να χρειάζονται σύνδεση στο internet.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Mε την είσοδο των ipad και των tablet την τελευταία πενταετία αλλά και των smartphone λίγα χρόνια νωρίτερα ο τρόπος της ενημέρωσης άλλαξε ραγδαία τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα με το κοινό να αναζητά online πηγές αντί για έντυπες. Βλέποντας τη ζήτηση που υπήρξε σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα εκτός σπιτιού το internet στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα δημιουργήθηκε η PiKA Tablet, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στο Ελληνικό κοινό και όχι μόνο, online εκδόσεις για tablet και smartphones.

Γιατί Pika;

Η PiKA Tablet σε αντίθεση με άλλα μέσα δεν απαιτεί συνεχή σύνδεση στο internet.Από τη στιγμή που ο χρήστης κατεβάσει για παράδειγμα το περιοδικό που επιθυμεί αυτό θα βρίσκεται στο smartphone ή στο tablet του και θα είναι προσβάσιμο οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί ο χρήστης ακόμα και μέσα στο μετρό που δεν υπάρχει σήμα ή πρόσβαση στο Internet ακόμα και από τα δεδομένα του κινητού.

Εκτός αυτού διατίθεται τόσο για ios όσο και για android συσκευές μέσο των αντίστοιχων stores είτε ο χρήστης έχει smartphone είτε tablet, το μέγεθος των οποίων διαφέρει.

Η PiKA Tablet δεν προσφέρει μόνο «content» όπως κάθε άλλο έντυπο ή online μέσω αλλά και εμφάνιση αφού δίνει ιδιαίτερη σημασία στο σχεδιασμό  δίνοντας καμία φορά στο χρήστη ακόμα και τη δυνατότητα διαδραστικών επιλογών.

pikatablet003_full

Γιατί να κάνω το έντυπο μου ψηφιακό;

Πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος της μη χρήσης χαρτιού το οποίο τις περισσότερες φορές μετά από μία σύντομη χρήση πετάγεται χωρίς καν να ανακυκλωθεί ή απλά μένει στα ράφια καταστημάτων δημιουργώντας και κόστος αποθήκευσης υπάρχουν και άλλα προνόμια.

Καταρχήν δεν υπάρχει κόστος εκτύπωσης αφού πλέον μιλάμε για ένα ψηφιακό περιοδικό και κατά συνέπεια ούτε κόστος διανομής.

Ο χρήστης έχει πάντα μαζί του το περιοδικό αφού αυτό βρίσκεται στο κινητό του, σε αντίθεση με ένα έντυπο το οποίο ακόμα και αν επιλέξει κάποιος να κρατήσει και όχι να πετάξει αφού το διαβάσει, λόγο έλλειψης χώρου ή άλλων λόγων, είναι σίγουρο πως δεν θα το έχει μαζί του. Ακόμα και στην περίπτωση που ο χρήστης επιλέξει να σβήσει το περιοδικό από το κινητό του είναι πολύ πιο εύκολο να το ξαναβρεί οποιαδήποτε στιγμή σε αντίθεση με ένα περιοδικό που πέταξε και το οποίο είχε εκδοθεί ακόμα και ένα μήνα πριν.

Τέλος υπάρχει η δυνατότητα για update οποιαδήποτε στιγμή σε αντίθεση με ένα έντυπο το οποίο από τη στιγμή που θα εκτυπωθεί δεν μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή.

Μελλοντικά σχέδια ή project που πρόκειται να δούμε;

Το επόμενο project που θα δούμε από τη PiKA Tablet όπως μας ενημέρωσε ο ιδρυτής του είναι μία αυτοέκδοση για τους Έλληνες καλλιτέχνες, η οποία θα είναι διαθέσιμη για smartphones, στα Αγγλικά. Μία προσπάθεια για να προβάλουμε μία διαφορετική πτυχή της Ελλάδας στο εξωτερικό από αυτή που προβάλουν τα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια.

timthumb

Ποια είναι η γνώμη σας για το εξωτερικό ως λύση στην κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια;

Είναι γεγονός πως η κρίση έχει χτυπήσει όλους τους κλάδους, όπως φυσικά και αυτόν, καθώς επίσης και πως ο κόσμος έχει σταματήσει να διαβάζει. Αυτή τη στιγμή συνεργάζομαι μεταξύ άλλων και με ένα μεγάλο περιοδικό στην Αμερική. Υπάρχει η δυνατότητα αλλά προσωπικά δε θέλω να φύγω στο εξωτερικό. Ειδικά τώρα που τα πράγματα έχουν ζορίσει θα ήταν σαν να παραδεχόμουν πως έπαιξα και έχασα.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους;

Η αλήθεια είναι πως νιώθω τεράστια ευθύνη. Θέλω να δώσω κίνητρα ή ακόμα και ευκαιρίες στους νέους που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Η συμβουλή μου θα ήταν να μην μένουν στα λόγια και να μάθουν να συνεργάζονται. Έχουμε ανάγκη από doers που γνωρίζουν πως η νοοτροπία του «ο καθένας το μαγαζάκι του» δεν υπάρχει πλέον…

 

Σχόλια