“Η Μητέρα του Σκύλου” είναι μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Παύλου Μάτεσι σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Σύγχρονο Θέατρο μετά από μια επιτυχημένη πρώτη σαιζόν, sold out παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και ένα ταξίδι στην Ιταλία για τη συνάντηση Ευρωπαϊκών Θεάτρων της Πάρμας.

Παρακολουθούμε τη ζωή της κεντρικής ηρωίδας, της Ραραούς (Δήμητρα Χατούπη), της μητέρας της και των χαρακτήρων που τις πλαισιώνουν. Με λόγια του ίδιου του σκηνοθέτη “Η παράσταση δεν είναι εξομολόγηση, ούτε αφήγηση…Είναι μια διαθλασμένη παρακολούθηση της πραγματικότητας, όπως την αντιλαμβάνεται το ταραγμένο μυαλό της ηρωίδας”. Παράλληλα ξεδιπλώνεται και η ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τη δραματική περίοδο της Κατοχής, τις πολιτικές αναταράξεις και ξένες επεμβασεις της Απελευθερωσης ως τη συρροή του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Δε θα τη χαρακτήριζα όμως μια παράσταση αμιγώς ιστορική, ακριβώς γιατί εστιάζει στα ”ασήμαντα”, φυσικά πρόσωπα πίσω από τις συνθλιπτικές δυνάμεις της Ιστορίας. Όπως λέει και η ηρωίδα: “Και τι με νοιάζει που νικήθηκε το Έθνος; Πρώτη φορά είναι που το παθαίνει;”

Η Μητέρα του Σκύλου

“Και τι με νοιάζει που νικήθηκε το έθνος; Πρώτη φορά το παθαίνει;”

Ένα από τα γνωρίσματα που διακρίνουν τη γραφή του Παύλου Μάτεσι είναι η διεισδυτικότητά του όσον αφορά τον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων του. Ξεγυμνώνονται πτυχές τους τόσο απόκρυφες, ώστε και ο ίδιος ο αναγνώστης νιώθει πως δε θα έπρεπε να γίνεται μάρτυρας σε μια τέτοια αποκάλυψη. Ήταν, λοιπόν, μια ευχάριστη έκπληξη, όταν παρακολουθώντας την παράσταση είχα το ίδιο συναίσθημα. Η μεταφορά της “Μητέρας του Σκύλου”, ενός μη θεατρικού κειμένου, στη σκηνή είναι εγχείρημα δύσκολο από μόνο του, αλλά το γεγονός ότι το πνεύμα του έργου όχι μόνο έμεινε αναλλοίωτο, αλλά και αναδείχθηκε κατά τη διαδικασία αυτή είναι μεγάλο προσόν της παράστασης κατ’ εμέ.

Σκηνοθετικά και σκηνογραφικά είναι μια παράσταση απέριττη. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί παρόλη τη μεγάλη της διάρκεια παρακολουθείται αβίαστα. Σε αυτό συμβάλλουν και οι στιγμές συναισθηματικής αποφόρτισης που εξισορροπούν σε καίρια σημεία το βαρύ περιεχόμενο. Η ερμηνεία της Δήμητρας Χατούπη είναι ανατριχιαστική και πλαισιώνεται άξια από τις επίσης εξαιρετικές ερμηνείες των υπόλοιπων συντελεστών. Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα σε μια διαδικασία λυτρωτική για το θεατή, όπως αρμόζει στο έργο του Μάτεσι και όπως οφείλει να κάνει το καλό θέατρο.

“Η Μητέρα του Σκύλου” παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45 Γκάζι) και θα συνεχίσει να παίζεται ως τις 29/12. Οι δε ειδικές τιμές εισιτηρίου για τις παραστάσεις της Κυριακής και της Δευτέρας (8€-10€) περιορίζουν σημαντικά τις δικαιολογίες για να μην πας να τη δεις. Για περισσότερες πληροφορίες για τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων κάνε ένα κλικ.

Η Μητέρα του Σκύλου

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Τσακίρης
Σκηνικά – Κοστούμια: Άγγελος Αγγελή
Δραματολόγος: Δήμητρα Πετροπούλου
Κινησιολογία: Γιάννης Αντωνίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά
Στο ρόλο της Ραραού: η Δήμητρα Χατούπη

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νίκος Γιαλελής, Γιάννης Δρίτσας, Χρήστος Ευθυμίου, Ηλίας Ζερβός, Στεφανία Κριεζή, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Έφη Ρευματά, Μαριαλένα Ροζάκη

(Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από τη σελίδα του Σύγχρονου Θεάτρου στο facebook.)

Σχόλια