Εδώ και 2 σχεδόν δεκαετίες οι  Calexico φτιάχνουν μουσική και έχουν καταφέρει να γίνουν ένα από τα σημαντικότερα και πλέον αναγνωρίσιμα συγκροτήματα της λεγόμενης indie rock – Americana μουσικής σκηνής.

Οι Calexico όμως είναι πάρα πολύ αγαπητοί και στη χώρα μας. Τι είναι αυτό, όμως που τους κάνει τόσο εύκολα  αποδεκτούς ;

Το όνομα της μπάντας προέρχεται από μια πόλη ονόματι Calexico στα νότια σύνορα της Καλιφόρνιας, εκεί όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες συνορεύουν με το Μεξικό. Αυτή η ιστορία δεν είναι καθόλου τυχαία και συνδυάζεται σε μεγάλο βαθμό με τη μουσική των Calexico. Οι Calexico δημιουργούν μουσική η οποία έχει άμεσα και αναπόφευκτα σχέση με τα σύνορα, τόσο τα μουσικά όσο και τα γεωγραφικά. Σύνορα, τα οποία πρέπει να τα εντοπίσεις, να τα διασχίσεις και να τα αναμείξεις.

Η μουσική τους συνδυάζει πολλά και διαφορετικά είδη, indie rock, country, folk, post-rock, classic jazz, latin. Ο ήχος των πνευστών και των εγχόρδων θυμίζουν έντονα τα μουσικά θέματα των σπαγγέτι γουέστερν. Τραγούδια που σε μεταφέρουν στην αμερικανική έρημο, με τα αχανή τοπία, τον ορίζοντα δίχως τέλος, τον ήλιο και τη ζέστη του,  που θυμίζουν τις περιγραφές των βιβλίων του Στάινμπεκ.

Τα τραγούδια των Calexico αφηγούνται ιστορίες. Δημιουργούν μια νοσταλγική και ρομαντική ατμόσφαιρα που περιέχει το στοιχείο της ελπίδας και της αναζήτησης και αναφέρονται σε θέματα που μας απασχολούν όλους. Αυτή ίσως η αυθεντικότητα αλλά και η καθολικότητα είναι που τους κάνουν αγαπητούς και στο ελληνικό κοινό. Είναι εύκολο να συνδεθείς και να συνομιλήσεις με τα τραγούδια τους.

Στο τελευταίο τους άλμπουμ “Edge of the Sun” υπάρχουν δυο κομμάτια που συμπυκνώνουν και αιτιολογούν την κοινή αποδοχή και ιδιαιτερότητα των Calexico.

Το τραγούδι τους “Bullets and Rocks” (στα φωνητικά ο «μαγικός» Sam Bream των Iron&Wine) αναφέρεται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που επιθυμούν να έχουν μέλλον.

Στο “Cumbia de Donde” όπως και σε άλλα τραγούδια των Calexico, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας τους μπορεί να πάει όπου θέλει και να κάνει αυτό που επιθυμεί. Σημασία δεν έχει από πού προέρχεσαι αλλά το να μην εφησυχάζεις. Εκεί βρίσκεται η πραγματική ελευθερία.

Οι Calexico θα βρεθούν στην χώρα μας για δυο συναυλίες και έχοντας στις αποσκευές τους το νέο τους άλμπουμ “Edge of the Sun” που περιέχει πολλές και ενδιαφέρουσες συνεργασίες (Sam Bean – Iron &Wine, Ben Bridwell – Band of Horses). Ευχάριστη μουσική έκπληξη είναι η συνεργασία με το ελληνικό ορχηστρικό/παραδοσιακό συγκρότημα Takim στο τραγούδι “Roll Tango” στα φωνητικά του οποίου βρίσκεται ο θρυλικός Eric Burdon των  the Animals.

Περιμένουμε με ανυπομονησία.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου – Θεσσαλονίκη, Fix Factory of Sound

Σάββατο 14 Νοεμβρίου – Αθήνα, Fuzz Live Music Club.

Σχόλια