Η Biennale, ένας ανεξάρτητος θεσμός σύγχρονης τέχνης, επέστρεψε στην Αθήνα, αυτή τη φορά με μια διαφορετική μορφή, καθώς θα έχει διετή παρουσία και με διαφορετικές δράσεις σε όλο αυτό το διάστημα. Φέτος λοιπόν η Athens Biennale 2015-2017  ‘ΟΜΟΝΟΙΑ’, με κεντρικό άξονα την καρδιά αυτής της πόλης, και με το όνομα AB5to6, ξεκινά τη δράση της που φιλοξενείται στο εμβληματικό κτίριο Μπάγκειον, και με παράλληλες δράσεις  στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.

biennale_playroom

Ο χώρος της ομάδας Playroom βασίζεται στη διαδραστικότητα με το κοινό

Στόχος της είναι μέσα από τις δράσεις της να μετατρέψει την ίδια την πόλη σε ένα πρωτότυπο κοινωνικό εργαστήρι ιδεών, με τη συμμετοχή διαφόρων ανθρωπολόγων, ακτιβιστών, ερευνητών, εικαστικών, αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων καθώς και οργανώσεων πολιτών. Αυτό που διαφέρει σχετικά με τη μορφή της Biennale όπως ήταν γνωστή στο κοινό, είναι ότι φέτος δεν υπάρχουν συγκεκριμένα έργα που παρουσιάζονται σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, αλλά ανάλογα με την ημέρα και την ώρα που κάποιος θα επιλέξει να την επισκεφτεί, θα δει και διαφορετικές δράσεις, οι οποίες κατά βάση είναι συμμετοχικές και διαδραστικές με το κοινό.

biennale_mpagkeion

Άποψη από το εσωτερικό του κτιρίου Μπάγκειον

Ο κεντρικός χώρος της Biennale είναι το εγκαταλελειμμένο κτίριο Μπάγκειον, πάνω στην πλατεία Ομονοίας, το οποίο μετά από σχεδόν 15 χρόνια ξανάνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Για την ιστορία, το κτίριο δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Τσίλλερ, με τη χορηγία του Ιωάννη Μπάγκα, και αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής. Πριν την ανέγερση του, σε αυτόν τον χώρο διέμενε η οικογένεια Τρικούπη, κατόπιν λειτούργησε ως θέατρο, ενώ από το 1893 ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του ως ξενοδοχείο στα σχέδια του Τσίλλερ, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1969. Από το 2002 και μετά το κτίριο περιήλθε σε πλήρη αχρηστία.

Οι δράσεις στην ευρύτερη γειτονιά της Ομόνοιας γίνονται μέσω συνεργασιών με πολιτιστικούς θεσμούς, χώρους τέχνης και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Παράλληλες δράσεις γίνονται στο Εθνικό Θέατρο, στο Exile Room, στο Ρομάντσο, στο Εντός/Εκτός, στο Μπαγκλαντές κ.α.

Η Biennale θα διαρκέσει από τις 18 έως τις 29 Νοεμβρίου, ενώ περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες δράσεις της, θα βρείτε στο site της.

Σχόλια