1. What happens in erasmus stays on erasmus.

Βγάλε την λέξη “ποτέ” από το λεξιλόγιο σου. Ότι είχες πει πως δεν θα έκανες ποτέ στην ζωή σου, θα το κάνεις στο Erasmus …. και με το παραπάνω! Αλλά θυμήσου: What happens in erasmus stays on erasmus.

2. Να είσαι ανοιχτός σε νέες κουλτούρες διαφορετικές από τη δική σου.

Αυτό που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε είναι να μην είσαι ο εαυτός σου! Τι εννοώ; Βγές από ότι σε κάνει να νιώθεις άνετα. Μην αλλάξεις συμπεριφορά, απλά άφησε τον εαυτό σου να αγκαλιάσει τις άλλες κουλτούρες και πάνω από όλα να τις καταλάβεις. Αν συνεχίζεις να φοράς το πέπλο του Έλληνα φοιτητή, όλη τη μαγεία του Erasmus ναι μεν θα την καταλάβεις, αλλά πίστεψέ με, δεν θα είναι το ίδιο. Από την άλλη, αν χαμηλώσεις τους ρυθμούς της ιδιοσυγκρασίας σου, η εμπειρία σου αμέσως θα μετασχηματιστεί στους 6 καλύτερους -so far (τότε που θα πας)- μήνες της ζωής σου. Και όσο για το ταμπεραμέντο του Έλληνα, μη νοιάζεσαι, αυτό δεν περνάει απαρατήρητο σε καμία περίπτωση.

3. Να κάνεις παρέα με ντόπιους

Εάν πηγαίνεις σε μια χώρα Erasmus λόγω της γλώσσας (π.χ Γαλλία, Γερμανία , Ιταλία) να προσπαθήσεις να κάνεις παρέα με ντόπιους. Οι ερασμίτες όσο καλά γαλλικά ή γερμανικά και να μιλάνε δεν θα μιλάνε ποτέ σωστά ούτε θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις εσύ το επίπεδο σου.

4. Απόλαυσε το τώρα

Σταμάτα να σκέφτεσαι πως όλα είναι προσωρινά και απόλαυσε το τώρα, που δυστυχώς θα περάσει τόσο γρήγορα. Μην μετανιώνεις που έφυγες, μην μείνεις σπίτι, βγες όσο περισσότερο μπορείς, γνώρισε όσο περισσότερο κόσμο μπορείς, κανε τους περισσότερους international φίλους που μπορείς, κοιμήσου όσο λιγότερο μπορείς, πιες όσο περισσότερο μπορείς..!! 

5. Θα μάθεις να βασίζεσαι στον εαυτό σου 

Ένα από τα μεγάλα μαθήματα που θα λάβεις στο Erasmus είναι ότι πρέπει να βασίζεσαι στον εαυτό σου. Μη βασίζεσαι στους άλλους, όχι γιατί θα απογοητευτείς, αλλά γιατί μπορείς να τα καταφέρεις και μόνος σου! Κοίτα πού έφτασες! Να επιμένεις σε ο,τι γεμίζει εσένα, να έχεις υπομονή γιατί στην αρχή όλα φαίνονται δύσκολα και να πιστεύεις στον εαυτό σου γιατί τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην καλύτερη εμπειρία της ζωής σου!

6. Να κάνεις πολλά ταξίδια

Βρίσκεσαι σε μια χώρα κάπου στην Ευρώπη όπου η πρόσβαση σε άλλες χώρες είναι σίγουρα πιο εύκολη απ’ότι στην Ελλάδα. Είσαι σε μια φάση όπου δεν έχεις υποχρεώσεις , έχεις χρήματα (αν τα κατανείμεις σωστά). Άδραξε την ευκαιρία και ταξίδεψε κυρίως σε πόλεις που δε θα μπορείς να πας εύκολα αργότερα.

7. Κάνε παρέα με Έλληνες 

Πριν πάω Erasmus με είχαν τρελάνει όλοι με την κλισέ ατάκα “Πρόσεχε τις παρέες σου, μακριά από Έλληνες”. Όλο αυτό όχι γιατί είμαστε ανθέλληνες βεβαίως αλλά γιατί ο σκοπός του Erasmus είναι να βγεις από το λεγόμενο comfort zone σου και να κάνεις πράγματα και παρέες που δεν θα έκανες στην χώρα σου . Μετά το δικό μου Erasmus πιστεύω ότι  η παρέα με συμπατριώτες σου είναι απαραίτητη. Καλώς η κακώς , θα έρθει ένα απόγευμα, που θα θες να πιεις έναν καφέ και να μιλήσεις ελληνικά. Στα πιο σοβαρά, αν χτύπα ξύλο αρρωστήσεις, οι πρώτοι που θα τρέξουν είναι αυτοί. Σε περίπτωση που δεν είχα την Αντιγόνη και την Αλεξάνδρα στην Σλοβενία θα ήμουν ακόμα με πυρετό. Σε μία μεγάλη χώρα και πόλη, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις πάνω απο 10 Έλληνες. Τα Βαλκάνια όμως είναι πιο σκληρά. Εκεί θα χρειαστείς τον Έλληνα, καθώς σε μία πόλη θα είστε το πολύ τρεις. κλείνοντας να πω, ότι η παρέα μου με Ελληνίδες δεν με εμπόδισε να έχω φίλους από όλη την Ευρώπη.

8. Ετοιμάσου για μια ανεπανάληπτη εμπειρία

Όσα ταξίδια και να κάνεις στην ζωή σου, όσα χρόνια και να ζήσεις στο εξωτερικό ποτέ δε θα είσαι κάπου για 6 μήνες ή 1 χρόνο όπου δεν θα έχεις καμία υποχρεώση , όποιον γνωρίζεις θα είναι στην ίδια φάση με σένα. Θα έχεις χρόνο να κάνεις ο,τι θέλεις , ν ‘ ανακαλύψεις τον εαυτό σου , τα όρια σου , να δημιουργήσεις και άλλα όνειρα. Εάν σου δοθεί η ευκαιρία να πας Erasmus πραγματικά μη τη χάσεις!

Σχόλια