Κατεβαίνω στον κήπο και αμέσως τρέχουν να με προϋπαντήσουν τα δύο σκυλάκια μου, η Ρούμπυ(γερμανικό ποιμενικό) και ο Μπόμπι(αρτουά). Η χαρά μου όταν βρίσκομαι μαζί τους και παίζουμε δεν περιγράφεται, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τη χαρά και την αγάπη που εκλαμβάνω απ’ αυτά. Για τον σκύλο σου είσαι όλος του ο κόσμος. Δεν σ’ αγαπάει απλά, σε λατρεύει. Κάποιος μπορεί να πει ότι αυτά είναι ανθρώπινα συναισθήματα, πως τα ζώα λειτουργούν μόνο με το ένστικτο και σ’ αγαπάνε επειδή έτυχε να είσαι το αφεντικό τους και τα ταΐζεις. Τα δέχομαι όλα αυτά, αλλά θεωρώ πως αυτή τη λογική μπορούμε να την εφαρμόσουμε και στις ανθρώπινες σχέσεις (δούναι και λαβείν, έτυχε να γνωρίσω εσένα αντί κάποιον άλλον κ.ο.κ.). Το θέμα είναι πως και η πολλή κυνικότητα δεν κάνει καλό, και όταν τρέφεις συναισθήματα για ένα πλάσμα και αυτό για σένα, καλό είναι οι κυνικότητες να μένουν στην άκρη. Και όποιος αμφισβητεί την αμοιβαία αγάπη που υπάρχει ανάμεσα σε μένα και τα σκυλιά μου, ε ας πάρει σκύλο για να νιώσει κι αυτός πως είναι.

Το θέμα όμως είναι, πως, βλέποντας τα σκυλιά να τρέχουν ανέμελα στον κήπο, σκέφτομαι πόσο τυχερά είναι που έχουν ένα σπίτι και ανθρώπους να τα αγαπάνε και να τα φροντίζουν, τη στιγμή που άλλα ζώα είτε δεν έχουν σπίτι και περιφέρονται αδέσποτα στους δρόμους είτε βασανίζονται στα χέρια ασυνείδητων ανθρώπων.

Την 4η Οκτωβρίου του 1931, καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, σ’ ένα συνέδριο οικολόγων στην Φλωρεντία, με σκοπό την ευαισθητοποίηση ως προς τα υπό εξαφάνιση ζώα, αν και σιγά-σιγά άρχισε να περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Επίσης, η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτης των ζώων όπως έχει αναγορευθεί από την Καθολική Εκκλησία.

Και θα σκεφτείς «τι με νοιάζουν εμένα τα ζώα, από τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που πεθαίνουν;». Το θέμα είναι πως δεν χρειάζεται να μπεις σε διαδικασία σύγκρισης. Δεν ζήτησε κανείς να επιλέξεις αν θα σώσεις ανθρώπους ή ζώα. Δυστυχώς στον κόσμο που ζεις πάρα πολλά πλάσματα χρειάζονται τη βοήθειά σου (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου-ναι). Μόνο που τα αδέσποτα που βλέπεις να τριγυρνούν στον δρόμο και σε ενοχλεί η εικόνα τους, τα ζώα που βασανίζονται, ο πλανήτης που καταρρέει… όλα αυτά είναι ανθρώπινες επιπτώσεις. Οπότε και καθήκον του ανθρώπου να τα διορθώσει.

Καλώς ή κακώς είμαστε όλοι κάτοικοι του πλανήτη Γη. Επομένως, μη όντας το μοναδικό είδος στο πλανήτη, μοιραζόμαστε αυτόν τον κόσμο με εκατομμύρια άλλα ζωντανά όντα, καθώς όλοι μας εξελισσόμαστε εδώ μαζί. Παρ’ όλα αυτά ο άνθρωπος έχει την τάση να κυριαρχήσει τη Γη, συχνά μεταχειρίζοντας τα άλλα όντα ως απλά αντικείμενα. Τίποτα πιο λυπηρό απ’ το να μεταχειρίζεσαι το μυαλό και τη λογική που σου έδωσε η φύση, επιδεικνύοντας σαδιστικά τη «δύναμή» σου σε όντα λιγότερο εξελιγμένα.

Δεν σου ζητώ τίποτα το τρομερό. Μόνο να αγαπάς τα ζώα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό. Γι’ αυτό αν έχεις ένα κατοικίδιο φρόντισέ το, μην το κακομεταχειρίζεσαι, κι αν δεν έχεις χρόνο να του διαθέσεις ή αν πιστεύεις πως τελικά δεν μπορείς να αναλάβεις τέτοια ευθύνη, μην το παρατήσεις στο δρόμο. Είμαι σίγουρη πως αν ψάξεις θα βρεις κάποιον που θα θέλει ένα ζωάκι. Αν συναντήσεις ένα ζωάκι που είναι τραυματισμένο ή παγιδευμένο προσπάθησε να το βοηθήσεις και κάλεσε τη φιλοζωική της περιοχής σου. Κι αν δεις κάποιον να κακοποιεί κάποιο ζώο (ακόμα κι αν είναι δικό του) κατάγγειλέ το. Σύμφωνα με το Νόμο 3170, άρθρο 1β, οι ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεούνται να μεριμνούν για την ευζωία τους. Αν όχι τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες ή / και με χρηματική ποινή.

 

Η ψυχή είναι ίδια για όλα τα πλάσματα, παρόλο που το σώμα είναι διαφορετικό
Ιπποκράτης

Σχόλια