Μόλις χθες ανακοινώθηκε και επίσημα από την ΠΑΕ ΑΕΚ η πρόσληψη του Γκουστάβο Πογέτ στη θέση του προπονητή της ομάδας, που είχε μείνει κενή μετά την θορυβώδη και γεμάτη ερωτηματικά  αποχώρηση του Τραϊανού Δέλλα. Ο 46χρονος Ουρουγουανός ήταν εξαρχής η πρώτη επιλογή των διοικούντων της ΑΕΚ και η επίσημη ανακοίνωση ήρθε γρήγορα για να διαψεύσει τις φήμες περί μονιμοποίησης του υπηρεσιακού προπονητή Στέλιου Μανωλά ή επαναδραστηριοποίησης του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ο Γκους Πογέτ είναι ένας από τους ανερχόμενους προπονητές σε παγκόσμιο επίπεδο, με αρκετές περγαμηνές και εμπειρία στην Αγγλία. Σαν ποδοσφαιριστής, ο Ουρουγουανός αγωνίστηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ξεκίνησε την καριέρα του και αγωνίστηκε μέχρι τα 23 του στην χώρα του ( Ρίβερ Πλέιτ Μοντεβιδέο και Μπέλα Βίστα), ενώ έκανε και ένα πέρασμα από τη γαλλική Γκρενόμπλ του 1989. Στη συνέχεια αγωνίστηκε  επτά χρόνια στη Ρεάλ Σαραγόσα μέχρι το 1997, κατακτώντας μαζί της ένα Κύπελλο Ισπανίας το  1994 και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων το 1995. Στην Αγγλία πήγε το 1997, πρώτα για να αγωνιστεί με τα χρώματα της Τσέλσι, κατακτώντας μαζί της ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και ένα Κύπελλο Αγγλίας μέχρι το 2011 και ύστερα με τη φανέλα της  Τότεναμ, όπου και έκλεισε την καριέρα του το 2004. Παράλληλα, φόρεσε και τη φανέλα της εθνικής του ομάδας 26 φορές, σκοράροντας 3 γκολ και καταφέρνοντας να κατακτήσει το Κόπα Αμέρικα του 1995.

poyet Ποδοσφαιριστης τοτεναμ

 

poyet ποδοσφαιριστης

Προπονητικά, ο Πογέτ ξεκίνησε στη Σουίντον ως βοηθός προπονητή και στη συνέχεια ακολούθησαν οι θητείες του στη Λίντς και στη Τότεναμ. Σαν πρώτος προπονητής ξεκίνησε τη καριέρα του στη Μπράιτον, την οποία ανέβασε το 2011 από την League 1 στην Championship, ενώ το 2013 έκανε το ντεπούτο του σε πάγκο της Premier League αναλαμβάνοντας την Σάντερλαντ. Εκεί, οδήγησε την ομάδα σε μία δύσκολη και μη αναμενόμενη παραμονή στη Premier League, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως έφτασε και στον τελικό του League Cup, όπου βέβαια το εμπόδιο της Μάντσεστερ Σίτι ήταν ανυπέρβλητο. Μετά από κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα, η συνεργασία του Πογέτ με τον αγγλικό σύλλογο λύθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

poyet 5

 

poyet 4

Τι θα δώσει όμως ο Πογέτ στην ΑΕΚ, παραπάνω από αυτά που έδωσε ο προκάτοχός του; Αρχικά, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την επιρροή και τη δουλειά του Τραϊανού Δέλλα στα 2,5 χρόνια παρουσίας του στην ομάδα, παρά τις κατά καιρούς γκρίνιες και την έντονη αμφισβήτηση. Ο “Κολοσσός” ανέλαβε μία ΑΕΚ διαλυμένη, υποβιβασμένη στην Γ’ Εθνική κατηγορία και την μετέτρεψε σε μία ομάδα που  πρωτίστως ξέρει τι ζητάει και τι θέλει να πετύχει στον αγωνιστικό χώρο. Ποδόσφαιρο κατοχής, επιθετική νοοτροπία, επίγνωση της βαριάς φανέλας και –το βασικότερο- δύο εύκολοι προβιβασμοί σε δύο παραδόξως δύσκολες κατηγορίες. Ο Δέλλας έφυγε ίσως πολύ εύκολα και για πολλούς αναίτια και άκαιρα μετά από μία βαριά ήττα απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά έχει αφήσει παρακαταθήκη και σίγουρα έχει βάλει τις βάσεις για μία μελλοντικά πολύ καλή ομάδα, που θα νικάει με όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο.

Ο Πογέτ λοιπόν, έχει τις προϋποθέσεις να δώσει πολλά νέα στοιχεία σε όλους τους τομείς. Ο 46χρονος τεχνικός είχε ως παίκτης τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού λατινοαμερικάνου μέσου : Σκληροτράχηλος, δυνατός, μαχητικός, αρνητικός σε κάθε ενδεχόμενο ήττας, ένας αληθινός «σκύλος». Αυτά είναι και τα στοιχεία που μπορεί και θέλει να προσθέσει στην ΑΕΚ, καθώς τεχνικά η ομάδα είναι ήδη δουλεμένη και πολύ καλή, με την υποσημείωση πως ο Πογέτ θα προσπαθήσει να βάλει και σε αυτόν τον τομέα την δική του υπογραφή. Ο Πογέτ θα πατήσει πάνω σε πολλά από αυτά που δημιούργησε και δούλεψε ο Δέλλας, όμως σίγουρα θα δώσει νέες προοπτικές στο παιχνίδι της ΑΕΚ και θα προσθέσει μία ίσως διαφορετική τακτική προσέγγιση, ένεκα και της εμπειρίας του από τα γήπεδα της Premier League. Ο Πογέτ θα θελήσει να αφήσει το δικό του στίγμα στην ομάδα, ενώ ήδη από τις πρώτες του κινήσεις και τον νέο καταρτισμό των αρχηγών με δική του απόφαση, δείχνει πως θέλει να είναι το απόλυτο αφεντικό. Το σίγουρο είναι πάντως πως θα δούμε μία ΑΕΚ αρκετά πιο σκληρή και δυνατή, πιο aggressive και τσαμπουκαλεμένη, που στην άμυνα θα βελτιωθεί και δε θα δέχεται τόσο εύκολα γκολ, ενώ στην επίθεση θα σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο.

poyet aek 3

Η ΑΕΚ, αν και δε φαίνεται αυτό βαθμολογικά, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι υπέρμετρες φιλοδοξίες των φιλάθλων αλλά και ατόμων μέσα στην ομάδα έκαναν κακό και προσέθεσαν επιπλέον βάρος στις πλάτες των παικτών και του προπονητή. Η Ένωση, είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί, όμως σε αυτή τη χρονική περίοδο – καλώς ή κακώς- δεν είναι έτοιμη να διεκδικήσει μέχρι τέλους και με αξιώσεις το πρωτάθλημα, παρά τη γενική καλή της εικόνα. Το ρόστερ της ομάδας είναι ποιοτικότατο, όμως είναι ανισόρροπο και κακοφτιαγμένο και η ανάγκη για ενίσχυση είναι δεδομένη, κυρίως στις θέσεις του στόπερ, του επιθετικού και των wingers. Ο Πογέτ υπέγραψε μεν ένα συμβόλαιο που δεν τον δένει για αρκετό καιρό με την ομάδα ( 8 μήνες με οψιόν ανανέωσης για ακόμα 2 χρόνια) και αυτό προκαλεί ερωτηματικά, αλλά είναι ένας πολύ καλός και φιλόδοξος προπονητής, με δυνατό προφίλ και προδιαγραφές υψηλού επιπέδου, που μπορεί και πρέπει να ταιριάξει στις απαιτήσεις και την ιδιαιτερότητα της Super League και του πάγκου της ΑΕΚ. Έχει σίγουρα όλα τα φόντα να πετύχει κάτι καλό στην θητεία του στην ΑΕΚ, αρκεί να δουλέψει απερίσπαστος και ήρεμος μακριά από αναίτιες γκρίνιες και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Το επερχόμενο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι ένα πρώτο, πολύ σοβαρό και δύσκολο τεστ, και ο Πογέτ έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει νικηφόρα την εν Ελλάδι σταδιοδρομία του.

Όπως και να έχει, ο Γκουστάβο Πογέτ ήρθε για να “δαγκώσει” και να δώσει μία νέα, διαφορετική πνοή στην ΑΕΚ και κατ’επέκταση και στη Super League.

poyet aek

Σχόλια