Από τότε που τα smartphones έγιναν διαδεδομένα σε βαθμό παραλογισμού, στην αγορά κυριαρχεί με μεγάλο προβάδισμα το Android. Ακολουθεί σε δημοτικότητα το iOS που βρίσκουμε στα iPhone, και τελευταία (και καταϊδρωμένα) τα Windows Phone (Lumia), τα οποία κατασκευάζονταν αρχικά μόνο από τη Nokia. Τα νέα μοντέλα Lumia ωστόσο φέρουν το λογότυπο της Microsoft, η οποία εξαγόρασε τη Nokia πριν από ενάμισι χρόνο. Παρ’ όλο που τα Lumia έχουν καταφέρει να αγαπηθούν πολύ από αρκετούς χρήστες, η συνολική δημοφιλία τους δεν είναι καθόλου ικανοποιητική για την εταιρεία· έτσι, τον Ιούλιο που μας πέρασε προχώρησε σε συνολική αναδιαμόρφωση του αντίστοιχου τμήματος με μαζικές απολύσεις και αλλαγές στην πολιτική προώθησης των τηλεφώνων.

maxresdefault

Αυτή ήταν μια πολύ μικρή σύνοψη του πώς έχει η κατάσταση με την Microsoft Mobile αυτή τη στιγμή. Στο μεταξύ, μέσα στο καλοκαίρι η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 10 στους υπολογιστές: μια πλατφόρμα που, με ελάχιστες τροποποιήσεις, θα λειτουργεί ομαλά σε PC, tablets και smartphones και ο χρήστης που διαθέτει Windows στις συσκευές του αυτές, θα μπορεί να έχει μια «όλα σε ένα» ενοποιημένη εμπειρία του λογισμικού, με συγχρονισμό των αρχείων του στο OneDrive και άλλες ανάλογες διευκολύνσεις. Στόχος της Microsoft είναι τα Windows 10 να τρέχουν σε 1 δις συσκευές όταν ολοκληρωθεί η διανομή τους.

Τα Windows 10 Mobile αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

 

Τα σημαντικά ελαττώματα των Lumia

Τα Lumia γενικότερα είναι γερές συσκευές (Nokia γαρ) που έχουν μεγάλη αξιοπιστία και ομαλότητα στην απόδοσή τους. Ωστόσο, έχουν ορισμένα πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία πιθανότατα ευθύνονται και για την εμπορική τους «αποτυχία».

Κατ’ αρχάς, υπάρχει το θέμα με την έλλειψη εφαρμογών στο Store. Υπάρχουν οι στοιχειώδεις εφαρμογές (Facebook, Viber, Skype, Mp3 downloaders κ.ά.) και παιχνίδια (Subway Surfers, Candy Crush κ.ά.), πολλά «εργαλεία» (Σημειωματάριο, MyFitnessPal, Cleaner) και ψυχαγωγικές (Flipboard, Spotify κ.ά.), αλλά οι ελλείψεις είναι πολλές και εμφανείς. Για παράδειγμα, η Google (που διανέμει το Android) δεν έχει επιτρέψει την διανομή επίσημων εφαρμογών για τις υπηρεσίες της. Δεν υπάρχει επίσημη αναζήτηση Google σε εφαρμογή, δεν υπάρχει επίσημο YouTube, δεν υπάρχουν Google Maps ούτε Gmail ούτε Google Drive – ωστόσο δε θα σου λείψουν αυτά, διότι οι ανάγκες καλύπτονται με διάφορους εύκολους τρόπους. Επίσης δεν υπάρχει 9GAG και Instagram έχει μόνο σε beta για την ώρα.

Γενικότερα, αν δεν είσαι χρήστης με εξειδικευμένες απαιτήσεις δεν θα σου «λείψει» κάτι στα Lumia. Αν όμως υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή που σου είναι αναντικατάστατη, καλό είναι να ψάξεις αν υπάρχει σε Lumia προτού αγοράσεις ένα. Αυτά που γενικώς λείπουν πολύ είναι τα «τρελιάρικα» του Android όπως αυτό που κάνει το κινητό τηλεκοντρόλ, και άλλα διαστημικά.

Ένα ακόμα ελάττωμα των Windows Phone 8.1 είναι πως όσο και να παραμετροποιείς την αρχική οθόνη σου, είναι πάντα λίγο πολύ σαν να βλέπεις το ίδιο βαρετό πράγμα, ενώ τα features που πολλοί θεωρούμε στοιχειώδη όπως ο File Manager πρέπει να ληφθούν από το Store, και δεν είναι καν σίγουρο ότι θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες σου. Επίσης δεν έχεις ποτέ πλήρη πρόσβαση και έλεγχο στη διαχείριση της μνήμης RAM και του αποθηκευτικού χώρου του κινητού.

 

Τι θα αλλάξει με τα Windows 10 Mobile

windows-10-mobile-10166-screens

Σημείωση: ό,τι θα πω εδώ είναι ανακοινωμένο, έχει βγει στη δημοσιότητα και θεωρητικά θα ισχύει, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε τίποτα σίγουρα μέχρι να βγουν τα Windows 10 Mobile. Επίσης ΔΕΝ κατέβασα το Insider Preview (όποιος κατάλαβε κατάλαβε).

Τα Windows 10 κατά βάση θα λύσουν το πρόβλημα των εφαρμογών, κάτι που θα είναι μεγάλο κίνητρο για την αγορά ενός Lumia διότι από κάθε άλλη άποψη είναι απολαυστικά (έχω κι εγώ ένα, ξέρω τι σου λέω – είμαι χίψτερ). Οι developers θα διευκολυνθούν στην ανάπτυξη εφαρμογών για Windows Phone, γιατί πλέον θα χρειάζονται ελάχιστες τροποποιήσεις στις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές τους στο Google Play και στο App Store. Τι σημαίνει αυτό: αν εσύ είσαι ο Mark Zuckerberg και έχεις το Facebook φτιαγμένο για Android και iPhone, πλέον θα σου είναι πολύ εύκολο να το πάρεις από κει και να το πας και στο Windows, ενώ κάποτε δεν ήταν.

Επίσης θα βελτιωθούν σημαντικά ο συγχρονισμός με το PC που έχει Windows 10 και η ενσωμάτωση των εργαλείων της Microsoft θα τα κάνει εύχρηστα για όλες τις συσκευές (Office 365, OneDrive και λοιπά). Μην ξεχνάμε, τέλος, και την Cortana, την ψηφιακή βοηθό που της μιλάς και σου απαντάει. Κυρίως (ας το παραδεχτούμε) τη χρησιμοποιούμε για να δούμε τι απαντάει σε ερωτήσεις τύπου Who’s your daddy (ο Bill Gates απαντάει) και Do you like Steve Jobs, αλλά παραπλεύρως ρυθμίζει και κάνα ξυπνητήρι και κρατάει και καμιά σημείωση. Αυτή βέβαια υπάρχει ήδη στους υπολογιστές με Windows 10 και στα Lumia με 8.1 και Lumia Denim, ωστόσο είναι διαθέσιμη σε συγκεκριμένες χώρες. Tip: για να την έχετε, ρυθμίστε την τοποθεσία σας στις Η.Π.Α..

Όλα αυτά μαζί κάνουν την αγορά ενός Lumia πολύ ελκυστική ιδέα. Και πέρα από αυτό, θα είναι και πανέμορφα. Δηλαδή δείτε το ρε γαμώτο:

phone_start

Κουκλάκι είναι.

Φυσικά τα Lumia έχουν πολλά άλλα προτερήματα, στα οποία μάλιστα τα Android εξακολουθούν να υστερούν. Πιχί: ένα Lumia των 120 ευρώ παίζει βαριά παιχνίδια πολύ καλύτερα απ’ ό,τι το αντίστοιχο φτηνό Android, και δεν κολλάει δίχως έλεος αν θες να έχεις 1-2 εφαρμογές να τρέχουν στο background. Γενικά, το Lumia (τουλάχιστον το 640 που το γνωρίζω προσωπικά) δεν θα κολλήσει σχεδόν ποτέ, και για τον καταναλωτή με budget αυτό είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.

Όλα αυτά πρέπει να σημειωθεί πως εξαρτώνται κατά πολύ από το λειτουργικό σύστημα, επομένως δεν μπορώ να ξέρω αν στα Windows 10 θα είναι εξίσου ομαλά όπως με τα Windows 8.1. Πιστεύω όμως πως θα είναι!

Υ.Γ. Tip για όσους έχουν ήδη Lumia: κατ’ αρχάς, συγχαρητήρια. Τώρα, πηγαίντε στις ρυθμίσεις φόντου και βάλτε την οθόνη κλειδώματος να έχει εικόνα από το Bing. Αυτό αλλάζει κάθε μέρα και έχει πανέμορφες φωτογραφίες από αστικά και υπαίθρια τοπία, ζώα και φυτά. Αξίζει γιατί έχεις κάθε μέρα κάτι καινούργιο. Είναι από τα μικρά αυτά πράγματα που σου αλλάζουν τελείως την ποιότητα της εμπειρίας με το κινητό.

Σχόλια