Οι αγαπημένες μας ταινίες δε θα ήταν ίδιες χωρίς τη μουσική που τις συνοδεύει!

Τι είναι αυτό που θα κάνει μια ταινία να ξεχωρίσει, που θα μαγνητίσει τον θεατή, που θα τον βοηθήσει να μπει μέσα στην ταινία με την ανάλογη διάθεση και αισθήματα; Ναι, το σενάριο, η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες είναι πολύ σημαντικά για το συνολικό αποτέλεσμα. Όμως υπάρχει κάτι που ναι μεν βρίσκεται στο περιθώριο, στο πίσω μέρος του μυαλού, όμως μπορεί κάλλιστα να κάνει τη διαφορά! Μιλάμε φυσικά για το soundtrack, τη μουσική της ταινίας και συγκεκριμένα για τα instrumental original scores, όπως λέγονται επίσημα. Σε αυτό το αφιέρωμα διάλεξα 10 (συν 1) από τους καλύτερους συνθέτες στο χώρο του κινηματογράφου, που επιβεβαιώνουν ότι η κλασσική μουσική δε σταματάει ποτέ να μας ταξιδεύει.

1) Danny Elfman

Ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός από τη μακροχρόνια συνεργασία του με τον Tim Burton, γέννησε τη μουσική για ταινίες όπως Beetlejuice, Big Fish, Edward Scissorhands, Batman (1989). Ένας φανταστικός συνδυασμός σκοτεινών και τρυφερών ήχων, όπως άλλωστε και οι συγκεκριμένες ταινίες.  Άλλες δουλειές του είναι τα soundtrack των Men in Black, Spiderman 2, Milk, American Hustle, Good Will Hunting, Avengers: The Age of Ultron (μαζί με τον Brian Tyler), αλλά και το χαρακτηριστικό κομμάτι στους τίτλους αρχής της σειράς The Simpsons. Έχει προταθεί για Όσκαρ τέσσερις φορές.

Αξίζει να ακούσεις: το soundtrack του Big Fish. Υπέροχη ταινία με μοναδικό φινάλε, στο οποίο προσθέτει σίγουρα και η ομορφιά της τελευταίας σύνθεσης που σου κόβει την ανάσα.

2) Alexandre Desplat

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος μουσικός τράβηξε την προσοχή όλων το 2003 με τη μουσική της ταινίας «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι». Από τότε έχει δουλέψει σε πάνω από 40 ταινίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και στη Γαλλία. Μεγάλες, αλλά ποιοτικές, παραγωγές στολίζουν το βιογραφικό του, όπως Syriana, The King’s Speech, The Curious Case of Benjamin Button, Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1, Fantastic Mr. Fox και Godzilla. Έχει προταθεί για Όσκαρ 8 φορές και μάλιστα το 2015, οπότε κέρδισε το ποθητό βραβείο, διαγωνιζόταν με δύο ταινίες ταυτόχρονα, το The Imitation Game και το νικητήριο Grand Budapest Hotel.

Ο Alexandre Desplat θα έρθει στην Ελλάδα για μια Best Of  συναυλία στο Ηρώδειο στις 9 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να ακούσεις: Ζωηρό έθνικ κομμάτι που θα σιγομουρμουράς για ώρα. (μπαλαλάικες, όχι αστεία!)

3) Michael Giacchino

Οι ταινίες της Pixar θα ήταν πολύ διαφορετικές χωρίς το ταλέντο του Michael Giacchino. Προτάθηκε για Όσκαρ για το soundtrack του Ratatouille και κέρδισε το αγαλματάκι με το αξέχαστο Up, καθώς και δύο Grammy για τους Απίθανους. Η λίστα με τα blockbusters που φέρουν την υπογραφή του δεν έχει τελειωμό:  Mission Impossible III, Star Trek, Jupiter Ascending, Tomorrowland, Dawn of the Planet of the Apes και Jurassic World. Επιπλέον, στην τηλεόραση έγραψε μουσική για τις σειρές Lost και Fringe.

Αξίζει να ακούσεις: Αν τα στενά του Παρισιού με τη μυρωδιά από τις μπαγκέτες είχαν ήχο,  θα ήταν αυτός!

4) Clint Mansell

Συχνός συνεργάτης του Darren Aranofsky για τις ταινίες The Wrestler, The Fountain, Black Swan και Noah, και δημιουργός της πασίγνωστης κεντρικής σύνθεσης του Requiem for A Dream. Η σύνθεση του για την ταινία The Fountain ήταν υποψήφια για Χρυσή σφαίρα το 2007. Δεν έχει προταθεί ποτέ για Όσκαρ, ανεξήγητο με βάση την μοναδικότητα της παραπάνω λίστας.

Αξίζει να ακούσεις: Ποιος λέει ότι η μοντέρνα ορχηστρική μουσική δε μπορεί να φέρει δάκρυα στα μάτια;

5) James Newton Howard

Έχει ντύσει πάνω από 100 ταινίες με τις συνθέσεις του, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 90 (Pretty Woman, The Sixth Sense, My Best Friend’s Wedding), με δύο υπέροχα animations (Ατλαντίδα, Ο Πλανήτης των Θησαυρών), αλλά και πιο πρόσφατα blockbusters (Batman Begins, King Kong, Hunger Games trilogy, Maleficent). Ετοιμάζει το Alice in Wonderland 2: Through the Looking Glass. Μετράει 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά καμία νίκη.

Αξίζει να ακούσεις: Ακόμα και αν δεν ήξερες από ποια ταινία είναι, σίγουρα θα σε κάνει να φανταστείς στοιχειωμένα δάση και χρυσά παλάτια. Αυτή είναι η μαγεία της μουσικής.

6) Thomas Newman 

Ακόμα μια απέραντη λίστα με δημιουργίες που περιλαμβάνει ταινίες κινουμένων σχεδίων (Finding Nemo, Wall-E), κωμωδίες, περιπέτειες (The Shawshank Redemption, Skyfall, A Series of Unfortunate Events, Saving Mr. Banks) και ταινίες που έχουν μείνει στην ιστορία (The Green Mile, American Beauty). Έχει βρεθεί υποψήφιος για Όσκαρ 12 φορές. Αναμένουμε να ακούσουμε την δουλειά του στην επόμενη ταινία του James Bond, Spectre (έκτη συνεργασία με τον σκηνοθέτη Sam Mendes), αλλά και στο πολυαναμενόμενο Finding Dory της Disney-Pixar.

Αξίζει να ακούσεις: Κλασσικός, καθαρός ήχος που μπορεί να γαληνέψει και τις πιο άσχημες σκέψεις.

7) Howard Shore

Δύο λέξεις: Μέση Γη. Από τα πιο αγαπημένα και διάσημα sountracks είναι αυτά που ντύνουν τις έξι ταινίες βασισμένες στα βιβλία του Τόλκιν. Ο Howard Shore πήρε δύο Όσκαρ για τη μουσική του The Fellowship of The Ring και The Return of the King. Ενδιάμεσα στις δύο τριλογίες, πρόλαβε να δημιουργήσει μια σειρά από υπέροχες συνθέσεις για ταινίες όπως, Panic Room, Gangs of New York, The Silence of The Lambs, Se7en, The Aviator και The Departed.

Αξίζει να ακούσεις: Mε τις πρώτες νότες δε μπορώ παρά να χαμογελάσω!

 

 8) Alan Silvestri

Είναι ιδιαίτερα γνωστός τα τελευταία χρόνια για τη δουλειά του στις επικές περιπέτειες Captain America και The Avengers. Αλλά σίγουρα δεν περίμενε αυτά για να ανεβάσει το ήδη εντυπωσιακό βιογραφικό του, αφού αυτό περιλαμβάνει την τριλογία Back to The Future, Cast Away, Death Becomes Her, Beowulf, Predator, A Christmas Carol (2009), Forest Gump και The Polar Express. Τα τελευταία δύο ήταν και υποψήφια για Όσκαρ.

Αξίζει να ακούσεις: Piano Theme – Forest Gump. Σαν ένα κουτί σοκολάτες…

10) John Williams

Και που δεν έχει δουλέψει αυτός ο ταλαντούχος συνθέτης. Star Wars, Indiana Jones, Saving Private Ryan, ET, Home Alone, Hook, Jurassic Park, Close Encounters Of The Third King, Harry Potter, Superman και η λίστα είναι τόσο μεγάλη που θα άξιζε δικό της άρθρο. Αποκλειστική επιλογή του Spielberg, συνεργασίες με Scorsese και Lucas, έξι δεκαετίες στο χώρο, έφεραν σαν αποτέλεσμα τον εντυπωσιακό αριθμό των 44 υποψηφιοτήτων για Όσκαρ, καθώς και πέντε νίκες (Fiddler On The Roof, Jaws, Star Wars: A New Hope, ET, Schindler’s List).

Αξίζει να ακούσεις: Σίγουρα όχι μόνο αυτό, αλλά σαν προσωπικό αγαπημένο.

10) Hans Zimmer

Είναι κάποια soundtrack τόσο επικά γνωστά που τα αναγνωρίζεις από τις πρώτες κιόλας νότες, και ο Γερμανός συνθέτης είναι υπεύθυνος για έναν μεγάλο αριθμό από τις καλύτερες συνθέσεις στην ιστορία του κινηματογράφου. Από την πρώτη σημαντική δουλειά του, το Rain Man, μέχρι το πιο πρόσφατο Interstellar, δεν έχει ποτέ αποτύχει στη δημιουργία αξέχαστων μελωδιών. Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα Gladiator, The Prince of Egypt, The Ring, True Romance, The Dark Knight, Sherlock Holmes, Man of Steel, Pirates of The Caribbean, 12 Years of Slave, Amazing Spiderman 2, Lion King και Inception. Έχει προταθεί για Όσκαρ 8 φορές και έχει νικήσει μία (The Lion King).

Αξίζει να ακούσεις: Κλασσική αξία όσα χρόνια και αν περάσουν.

Τιμητική αναφορά:

John Powell για το ανυπέρβλητο soundtrack του How to Train Your Dragon. Ποτέ μια ταινία κινουμένων σχεδίων δεν ακουγόταν τόσο επική!

Ταινιες που ξεχωρισαν και για τη μουσικη τους

Σχόλια