Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντισύλληψης ως Ημέρα Αντισύλληψης!

Ο στόχος είναι να αφυπνιστούν οι νέοι αλλά και γιατί όχι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες σε σχέση με τις μεθόδους αντισύλληψης. Η αντισύλληψη όπως άλλωστε και το ασφαλές σεξ είναι δυο αλληλένδετα θέματα ταμπού στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η ενημέρωση που παίρνουν οι νέοι γίνεται συνήθως από διάφορα μέσα όπως π.χ καμπάνιες για την αντισύλληψη αλλά σε πολύ μικρά ποσοστά έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν άρτια από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η ελλιπής ενημέρωση που λαμβάνουν οι νέοι θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία τους αφού τα αφροδίσια νοσήματα, και το AIDS μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής πράξης αλλά ακόμα και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό αφού μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη δεν είναι ‘Θειο Δώρο’ όπως σε άλλες περιπτώσεις. Η Ελλαδα κατέχει την θλιβερή πρωτιά περίπου των 220.000 εκτρώσεων τον χρόνο.

Οι διαθέσιμες μέθοδοι αντισύλληψης χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

α) Τις τεχνητές και

β) τις φυσικές.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν:

Tα αντισυλληπτικά χάπια τα οποία παρόλο που είναι κατά 99,7% αποτελεσματικά πανελληνίως χρησιμοποιούνται μόνο από το 4% του γυναικείου πληθυσμού σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου η χρήση φτάνει ακόμα και το 40%.

Η συγκεκριμένη μέθοδος προτείνετε από τους γυναικολόγους και για διαφορετικούς λόγους από την αντισύλληψη.

Η χρήση του μειώνει την ροή του αίματος καθώς και τους πόνους της περιόδου, βελτιώνει την κλινική εικόνα σε περιπτώσεις πολυκιστικών ωοθηκών καθώς επίσης και μειώνει όπως υποστηρίζεται τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Βέβαια στον αντίποδα δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και υπάρχει κίνδυνος για έμφραγμα σε ήδη καπνίστριες.

Το προφυλακτικό προστατεύει από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κατά 99,3% αλλά και από τα αφροδίσια νοσήματα. Συνήθως προτιμάται και από τα δυο φύλα αφού δεν έχει κάποια επιπλέον επιβάρυνση στην γυναίκα όπως τα αντισυλληπτικά, και είναι οικονομικότερο από άλλες μεθόδους.

Ο κολπικός δακτύλιος είναι μια παρόμοια μέθοδος με αυτή του σπιράλ με την διαφορά ότι τοποθετείται από την ίδια την γυναίκα καθώς και αφαιρείται από εκείνη μετά την παρέλευση τριών εβδομάδων.

Το σπιράλ σε αντίθεση με τον κολπικό δακτύλιο τοποθετείται από τον γυναικολόγο και απαιτεί μια μικροεπέμβαση η οποία όμως γίνεται αυθημερόν χωρίς παραπάνω παρενέργειες στην καθημερινότητα της γυναίκας.

Σταδιακά απελευθερώνεται προγεσταγόνο και έτσι αποφεύγεται η γονιμοποίηση του ωαρίου. Το μόνο μειονέκτημα εδώ είναι ότι ένα ποσοστό γυναικών το ‘απορρίπτουν’ οπότε και αφαιρείται και πάλι από τον γυναικολόγο.

Το σπιράλ χωρίς ορμόνες περιέχει χαλκό ορμονών οπότε το ποσοστό ορμονών που απελευθερώνεται στην μήτρα είναι ελάχιστο αλλά εξίσου αποτελεσματικό. Η περίοδος χρήσης είναι μέχρι πέντε χρόνια.

Kαι τέλος τα σπερματοκτόνα τα οποία παραλύουν τα σπερματοζωάρια αλλά απαιτούν αρκετό χρόνο αναμονής πριν την σεξουαλική επαφή ώστε να είναι αποδοτικά.

Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν:

Η διακεκομμένη συνουσία η οποία χρησιμοποιείται από αρκετά ζευγάρια αλλά το ποσοστό αποτυχίας της συγκεκριμένης μεθόδου μπορεί να φτάσει και το 30%

Και η θερμομετρική μέθοδος όπου η γυναίκα μετράει την θερμοκρασία της και την ημέρα της ωορρηξίας όπου αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος αποφεύγει την σεξουαλική επαφή. Αλλά ποιος θέλει να εξαρτάται από το θερμόμετρο;

Βέβαια σαν τελευταία επείγουσα λύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Χάπι της επόμενης μέρας. To oποίο χορηγείται υποχρεωτικά εντός 72 ωρών αλλά δεν συνίσταται η χρήση του.

Σύμφωνα με μελέτες που διεξήγαγε η Διεθνής Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού σε συνεργασία με την Bayer:

H σωστή χρήση της αντισύλληψης θα μπορούσε να αποτρέψει το 95% των ανεπιθύμητων κυήσεων.

  • Η αντισύλληψη αποτρέπει 188 εκατομμύρια εγκυμοσύνες σε όλον τον κόσμο.
  • Κάθε χρόνο το 41% από τις 208 εκατομμύρια κυήσεις είναι ανεπιθύμητες.
  • Παγκοσμίως, το 85% των κυήσεων τον χρόνο είναι μη προγραμματισμένες
  • Από τις 15 μεθόδους αντισύλληψης που είναι διαθέσιμες, οι έφηβοι γνωρίζουν μόνο τις 4.
  • Παγκοσμίως, το 49% των νέων δεν είναι εξοικειωμένοι με τους διαφορετικούς τύπους αντισύλληψης.
  • Το 47% των γυναικών που ζητούν επιστημονική συμβουλή πριν αποφασίσουν για την αντισυλληπτική μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουν, αλλάζουν γνώμη.
  • Οι έφηβες 15-19 που λαμβάνουν σεξουαλική εκπαίδευση έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να έχουν μια εγκυμοσύνη από εκείνες στις οποίες η εκπαίδευσή τους σχετίζεται με την αποχή από το σεξ.
  • 45% των νέων που είναι σεξουαλικά ενεργοί, είχαν σεξουαλική επαφή με νέο ερωτικό σύντροφο χωρίς προστασία.
  • Το 14% των νέων δεν χρησιμοποιούν αντισύλληψη με νέο σύντροφο επειδή εκείνος δεν θέλει.
  • 1 στις 5 γυναίκες θεωρούν ότι ο ερωτικός τους σύντροφος είναι υπεύθυνος για την αντισύλληψη που θα χρησιμοποιήσουν.
  • 45% των νέων έχουν λάβει ανακριβή ενημέρωση σχετικά με το  ασφαλές σεξ και την αντισύλληψη από τους φίλους τους.
  • Διεθνώς, 1 στις 10 γυναίκες νιώθει άβολα να ζητήσει από τον σύντροφό της να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.
  • Πάνω από το 1/3 των νέων δεν συζητούν για την αντισύλληψη που θα χρησιμοποιήσουν πριν κάνουν σεξ.
  • 33% των νέων θεωρούν τη διακεκομμένη συνουσία αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης.

Σχόλια