Ποιος είπε ότι μια low-budget φοιτητική ζωή δεν μπορεί να είναι διασκεδαστική; Αν είσαι και εσύ μπατίρι, δες εναλλακτικές, οικονομικές λύσεις!

Δεν είμαι αυτός που θα σου πει ότι λεφτά υπάρχουν, είμαι αυτός που θα σου προτείνει εναλλακτικές οικονομικές λύσεις! Δεν θα σου δώσω μεγάλες υποσχέσεις (του τύπου «σκίζω τα μνημόνια-καλέ πλάκα έκανα, φέρτε σελοτέιπ») για τακτικές που ξέρουμε και οι δύο ότι είμαι μη βιώσιμες, επονείδιστες και απεχθείς, αλλά θα σου παρουσιάσω έναν διαφορετικό τρόπο φοιτητικής ζωής προσαρμοσμένο στις τσέπες των εποχών μας και των γονιών μας.

Γιατί αξίζουμε να περνάμε καλά και εμείς που ζήσαμε φτωχοί. Θα έρθει και για μας μια Κυριακή (πιθανότατα σε κάποιο εκλογικό κέντρο τώρα που η χώρα έχει πάρει την «πάνω/“Πάνο”» βόλτα με την ριζοσπαστική αριστερά στο τιμόνι).

Όλοι ξέρουμε ότι οι φοιτητές της ΔΑΠ, με τους χορούς υποδοχής στο Vogue και τα ξεσαλώματα στα μπουζούκια αποτελούν ένα κομμάτι της φοιτητικής κοινωνίας που ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, μακριά από τα προβλήματα της μπλέμπας (a.k.a. λαϊκή τάξη), και που μάντεψε όμως στο τέλος της ημέρας ποιος ακούει Οικονομόπουλο και Κιάμο (γιατί πάντοτε άλλος έχει το όνομα και άλλος την χάρη).

Αν ανήκεις σε αυτό το μικρό πλην φανταχτερό ποσοστό μπορείς να σταματήσεις την ανάγνωση του παρόντος άρθρου εδώ, γιατί ίσα που προλαβαίνεις τον τελευταίο ηλεκτρικό (for god’s sake-where’s the limo bitches) για Καπιταλιστάν. Οι υπόλοιποι χαλαρώστε στον καναπέ, βάλτε ένα χύμα κρασί σε χαμηλό ποτήρι (2,50 ευρώ τα 2 λίτρα από το συνοικιακό μάρκετ) και συνεχίστε την ανάγνωση ευλαβικά.

Πως να περάσεις καλύτερα, με λιγότερα φράγκα:

Σκότωσε το ενδεχομένως εξελιγμένο κινητό σου στο e-bay και με τα χρήματα που θα βγάλεις αξιοποίησε 17 ευρώ για ένα dual sim με ασπρόμαυρη οθόνη . Με τα υπόλοιπα αγόρασε βιβλία για να σε συντροφεύουν τις μοναχικές ώρες στο αστικό που συνήθιζες να παίζεις candy-crush και quizdom.

Με τα χρήματα που θα εξοικονομίσεις από τα πακέτα mb (που πλέον θα σου είναι άχρηστα) αγόρασε μπανάνες που είναι φτηνές και πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνες A,B,E και C, και δημιουργούν σέξυ συνειρμούς, όταν τις καταναλώνεις σε δημόσιους χώρους. Έτσι όταν με το καλό σου καθίσει το γκομενάκι θα έχεις να το εντυπωσιάσεις με το λογοτεχνικό σου ταμπεραμέντο, γιατί μάντεψε ποιος δεν μέλωσε ποτέ το μελομακάρονο (white christmas on your pants) με το «είμαι level 27 στο candy-crush».

Άσε τα κοκτέιλ για τους φλούφληδες και πήγαινε σε πάρτυ στα γρασίδια του αστεροσκοπείου. Εκεί με ένα ποσό του ύψους των τριών τίμιων ευρώ έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με λογαριασμό 30+ ευρώ σε γνωστό κέντρο νυχτερινής διασκέδασης της πόλης. Α) γλιτώνεις χρήμα. Β) μεθάς γρηγορότερα άρα γλιτώνεις χρόνο. Ο σοφός λαός λέει ότι «ο χρόνος είναι χρήμα» άρα ξαναγλιτώνεις χρήμα. Γ) Ακούς και στις δύο περιπτώσεις μουσική που δεν θα ήθελες να ακούς, απλά στην δεύτερη έχεις περάσει στην φάση που δεν σε νοιάζει πια τι χορεύεις, ούτε πως το χορεύεις, ούτε με ποιον χορεύεις.

Γενικά κάνεις την ζωάρα που οι υπόλοιποι βρίσκουν χρόνο να κάνουν check in με λεζάντα «ποτάρες», που δηλώνει την φανερή (έστω και παροδική) απουσία ουσιαστικού κεφιού για την εύρεση χρόνου κοινοποιήσης της συναισθηματικής τους κατάστασης.

– Καλός ο σύγχρονος κινηματογράφος, αλλά υπάρχουν απογευματινές προβολές all-time-classic ταινίων του παγκόσμιου στερεώματος σε αμφιθέατρα του πανεπιστημίου σου, επιλεγμένες από καμένους με την έβδομη τέχνη συμφοιτητές σου που θα φροντίσουν για την διεύρυνση των πνευματικών σου οριζόντων και την κινηματογραφική σου παιδεία.

Επίσης υπάρχει καλαμπόκι 0,70 λεπτά στο ίδιο προαναφερθέν συνοικιακό μάρκετ που άμα το ρίξεις στο τηγάνι κάνει νοστιμότατα ποπ-κορν για εσένα και άλλα δύο αμφιθέατρα.

– Καλό το σουβλάκι, μέγιστη η πίτσα, χιπστεριά το φαλάφελ, όμως η φοιτητική λέσχη θα φροντίσει στοργικά το πορτοφόλι σου, όσο ένα baby wipe το κωλαράκι ενός μωρού. Παράλληλα θα σε βάλει σε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής, με τα φρουτάκια σου, τις σαλατίτσες σου και την εβδομαδιαία ποικιλία γευμάτων σε κρεατικά, όσπρια και ψάρι.

Δεύτερη μανούλα σου λέει (εντάξει, δεν θα το παρακάνω άλλο, αλλά μπορείς να κάνεις ενδιάμεσα γεύματα με γαστρονομικές απολαύσεις κοντινών ζαχαροπλαστείων με τα χρήματα που θα εξοικονομείς).

– Οι καιροί που δίναμε τα μπικικίνια αβέρτα για να μάθουμε κορεάτικα, σουαχίλι, γιουκαλίλι, κλακέτες, αγγειοπλαστική, οριγκάμι και pole dancing ανήκουν στο αμαρτωλό μας παρελθόν, τότε που κάθε πέντε μήνες χάναμε το ενδιαφέρον μας και οι γονείς μας μας έτρεχαν σε καινούριες δραστηριότητες γιατί «το παιδί πρέπει να εκφραστεί» (εξακολουθούμε ωστόσο να χάνουμε το ενδιαφέρον μας σε ταχύτητα ανάλογη με αυτή που αλλάζει η gaga περούκες, η απώλεια αναφέρεται στην χρηματοδότηση των γονέων).

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να δίνουμε στον εαυτό μας ευκαιρίες να πειραματιστεί με καινούρια πράγματα (και εκτός του κρεβατιού). Στο πανεπιστήμιο σου υπάρχει ένας αριθμός δωρεάν δραστηριοτήτων για να γεμίσεις τον χρόνο σου. Φοιτητικές λέσχες φωτογραφίας, θεατρικές, λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ομάδες σε περιμένουν να γίνεις μέλος τους, να εκφράσεις τον εσωτερικό σου κόσμο μέσα από την τέχνη και να γεμίσεις τον ελεύθερο χρόνο σου. Go for it!

– Οι χαμηλές τιμές και τα προνομιακά προγράμματα στα γυμναστήρια είναι γεγονός, γεγονός όμως είναι και το «μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει το εισόδημα κοντένει». Ξέχνα τις luxurious εγκαταστάσεις των ιδιωτικών γυμναστηρίων και γίνε μέλος (με ένα αμελητέο ποσό εγγραφής) στο πανεπιστημιακό σου γυμναστήριο (εμείς εδώ στο απουθου έχουμε τουλάχιστον).

Χτίσε κορμί, ανέβασε σφυγμούς, βοήθησε το σώμα σου να λειτουργήσει καλύτερα, ρίξε τα γκομενάκια ευκολότερα, γίνε άνθρωπος των καιρών σου τέλος πάντων.

– Σταμάτα να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου μόνο για να παίζεις LoL και να βλέπεις τσον…εχμ, για να κάνεις εργασίες για την σχολή εννοώ. Αξιοποίησε τα δωρεάν προγράμματα προετοιμασίας ECDL του ΟΑΕΔ για φοιτητές και ανέργους και εμπλούτισε το βιογραφικό σου εύκολα και γρήγορα.

Πάρε το ανάλογο πτυχίο στο άμεσο μέλλον να χαρεί και η μανούλα (γιατί αν περιμένει πτυχίο από την σχολή σου, τώρα με την κατάργηση του Ν+2, καλύτερα να βάλει στο πρόγραμμα καινούριο παιδί. Μπορεί να ορκιστείτε μαζί).

Βάλε Vodafone στο κινητό σου (μα το θεό δε με πληρώνει η Vodafone για promotion) και σε συνδυασμό με την κάρτα νέων διπλασίασε τον χρόνο ομιλίας σου σε κάθε ανανέωση. Με την ενεργοποίηση των ανάλογων πακέτων κάνε να ξαναβάλεις κάρτα 3 μήνες τουλάχιστον. Χρησιμοποίησε τα λεφτά που θα εξοικονομήσεις για περισσότερες μπανάνες που είναι πλούσιες σε βιταμίνες A,B, E και C (γιατί τα άρθρα μου κάνουν κύκλους, όπως η ζωή άλλωστε, και θέλω οι λύσεις μου να τελειώσουν όπως άρχισαν, και να μαζεύω σιγά σιγά υλικό για το πρώτο μου πούλιτζερ).

Διάβασε, διάλεξε, εφάρμοσε και στείλε μου inbox τις εμπειρίες σου καθώς και περισσότερες οικονομικές λύσεις για την διευκόλυνση της καθημερινότητας και της ντόλτσε βίτα των φοιτητών της πόλης σου. Επίσης, μην ξεχνάς να τρως μπανάνες που είναι φτηνές και πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνες A,B,E και C.

Σχόλια