Σαν σήμερα, πριν από 69 χρόνια, γεννήθηκε ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της παγκόσμιας ροκ μουσικής σκηνής. Το όνομα αυτού Freddie Mercury, η σκηνική του παρουσία φλογώδης, η φωνή του κάτι παραπάνω από αξιοζήλευτη, ενώ η μουσική του φαίνεται πως δεν σβήνει εύκολα μέσα στον χρόνο, επιβεβαιώνοντας την διαχρονική της αξία και την αρτιότητα της σύνθεσής της.

Μεγάλωσε στην Ινδία, όπου και ήρθε σε πρώτη επαφή με την μουσική μαθαίνοντας πιάνο στο οικοτροφείο που πήρε την βασική του μόρφωση. Αργότερα, λόγω των δυσάρεστων καταστάσεων που αντιμετώπιζε η χώρα του εκείνη την περίοδο, μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αγγλία. Εκεί σπούδασε γραφικές τέχνες, μια γνώση που αργότερα χρησιμοποίησε για να φτιάξει το λογότυπο της μπάντας που μαζί της έφτασε στην κορυφή των παγκόσμιων μουσικών charts, σχεδιάζοντας έναν συνδυασμό των ζωδίων των μελών της. Το όνομα της μπάντας Queen, και η ιστορία της αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ανεξίτηλη μέσα στις δεκαετίες.

Σαν τραγουδιστής, ο Freddie Mercury αξιολογήθηκε με τις καλύτερες κριτικές τόσο για την έκταση της φωνής του όσο και για την δυνατότητά του να ερμηνεύει την κάθε λέξη που βγαίνει από τα χείλη του πείθοντάς σε πως πρόκειται για μια συναισθηματική και όχι διεκπεραιωτικά-συμβατικά σωστή διεργασία. Μάλιστα η άσχημη δομή των δοντιών του (λόγω των τεσσάρων παραπάνω δοντιών στο πίσω μέρος της στοματικής του κοιλότητας), που ο ίδιος δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα, φαίνεται πως ήταν ο λόγος που η φωνή του είχε μια από τις πιο θαυμάσιες αντηχήσεις στην μουσική ιστορία.

Ο Freddie χαρακτηριζόταν ως ντροπαλός και μετρημένος από τον κοινωνικό του περίγυρο (ιδιαίτερα στα νεανικά του χρόνια), κυρίως όταν βρισκόταν ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν γνώριζε τόσο καλά, κάτι το οποίο άλλαζε από την στιγμή που ανέβαινε στην σκηνή και μετατρεπόταν σε έναν άνθρωπο που κουβαλούσε ένα απίστευτο εκτόπισμα και μια δυναμική που όμοιά της δύσκολα συναντάς, μένοντας στην ιστορία σαν ένας από τους πιο εντυπωσιακούς performer της εποχής του. Με την θεατρικότητα και τον γκροτέσκο σκηνικό του χαρακτήρα μπορούσε να καθηλώσει μέχρι και τον τελευταίο άνθρωπο στην άκρη του σταδίου όπου τραγουδούσε με την μπάντα του.

Η queer εμφάνιση του φαίνεται πως ήταν κάτι που απασχόλησε αρκετά τον τύπο προσπαθώντας απεγνωσμένα να του επισυνάψουν μια ταμπέλα. Ο ίδιος φαίνεται πως δεν είχε καμία διάθεση να εκφραστεί διαφορετικά από τον τρόπο που ο ίδιος ένιωθε καλά, τόσο στιλιστικά όσο και στην συμπεριφορά του. Από μικρό μάλιστα τον περιγράφουν σαν ένα υπερβολικά αδύνατο, αλέγκρο αγόρι που συνήθιζε να προσφωνεί τον κόσμο “darling”, κάτι που ήταν τουλάχιστον ασυνήθιστο, αν όχι “gay”, για ένα αγόρι στην εποχή του. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν αντιμετώπισε κάποια αρνητική συμπεριφορά από τον σχολικό του περίγυρο, καθώς όπως και ένας από τους δασκάλους του δήλωσε αργότερα «ήταν περίεργο, αλλά στον Freddie έδειχνε για κάποιον λόγο εντάξει».

Οι μουσικές συνθέσεις των Queen χαρακτηρίζονταν κυρίως για την ποικιλία των επιρροών τους, καθώς και τον συνδυασμό αυτών στα διάφορα τραγούδια τους. Η συνεχής αγωνία για την «επίσκεψη της μούσας» έκανε τον Freddie να αναγκάζει όσους τον συνόδευαν στα ταξίδια της περιοδείας του να κουβαλάν πάντοτε επάνω τους χαρτί και στυλό σε περίπτωση που η έμπνευση τον βρει απροετοίμαστο. Ο λόγος της ποικιλομορφίας των τραγουδιών του είναι η διάθεση του να ενσωματώσει σε αυτά τις διάφορες τάσεις που παρατηρούσε στην μουσική, το θέατρο και τον κινηματογράφο της εποχής του, όπως ο ίδιος δηλώνει.

Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ο Freddie γνωστοποιεί στον τύπο ότι είναι οροθετικός και πάσχει από AIDS, κάτι το οποίο είχε αρνηθεί πρότινος για να διαφυλάξει την ιδιωτικότητα όσων βρίσκονταν γύρω του. Μια ημέρα αργότερα πεθαίνει από βρογχοπνευμονία που οφειλόταν στην νόσο. Αφήνει πίσω του μια σπουδαία καριέρα και την ανάμνηση μιας ροκ περσόνας που δύσκολα θα συγκριθεί με κάποιον από τους σύγχρονούς μας.

Ανεξίτηλο λοιπόν στην μνήμη μας, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, το αγόρι με τo μελαχρινό μουστάκι, τα πολύχρωμα ρούχα, το μικρόφωνο δίχως βάση και τα skinny παντελόνια, που όταν έφευγε περιοδεία έπαιρνε τηλέφωνο αυτούς που πρόσεχαν τις γάτες του και τις ζητούσε στο ακουστικό για να τις ακούσει και να τους μιλήσει. Στο αγόρι που βγήκε με drag εμφάνιση στο μουσικό βίντεο «I want to break free» σε μια εποχή όχι τόσο απελευθερωμένη όσο η δική μας, και που παρόλα αυτά εξέλαβε την ευρεία αποδοχή του κοινού, γιατί «αν και περίεργο, στον Freddie για κάποιον λόγο έδειχνε εντάξει». Long live the Queen.

 

 

Σχόλια