Δεύτερη φορά αριστερά επέλεξε και πάλι ο ελληνικός λαός, με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκέντρωσε το ποσοστό του 35,46 %. Αναλυτικότερα, τα ποστοστά του κάθε κόμματος και οι έδρες που τους αντιστοιχούν ορίζονται ως εξής:

 
ΣΥΡΙΖΑ: 35,46 % – 145 έδρες
ΝΔ: 28,10 % – 75 έδρες
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 6,99 % – 18 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 6,29 % – 17 έδρες
ΚΚΕ: 5,55 % -15 έδρες
ΠΟΤΑΜΙ: 4,09 % – 11 έδρες
ΑΝ.ΕΛ.: 3,69 % – 10 έδρες
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 3,43 % – 9 έδρες
ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 2,86 % – εκτός βουλής
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 0,85 % – εκτός βουλής
ΛΑΟΣ: 0,77 % – εκτός βουλής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ: 0,65 % – εκτός βουλής
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ: 0,53 % – εκτός βουλής
ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ : 0,28 % – εκτός βουλής
screen-14.10.26[21.09.2015]

Χάρτης επικράτειας – εκλογές Σεπτεμβρίου 2015

Αξιολογώντας, λοιπόν, τα εκλογικά αποτελέσματα, μπορούμε να προβούμε σε δύο συμπεράσματα.Πρώτον, πως για ακόμα μία φορά, οι προεκλογικές προβλέψεις των δημοσκοπικών εταιριών και τα exit polls απέτυχαν παταγωδώς να προσεγγίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.Καθ΄όλη τη προεκλογική περίοδο, η κυρίαρχη άποψη ήταν πως θα υπάρξει σκληρή μάχη ψήφο-ψήφο και πως η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος δεν θα ξεπερνά το 2%. Με την λογική αυτή, δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα απαιτούνταν συνεργασία δύο ή και περισσότερων κομμάτων. Επί ημερών, το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα ήταν πρώτο κόμμα, να συνεργαστεί με την ΝΔ, το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ, με σαφή απάντηση να μην δίνεται. Σχετικά με τα μικρότερα κόμματα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες,  με βάση τις δημοσκοπίσεις, συγκέντρωναν ποσοστό 2%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων εισέρχονταν στη βουλή, περνώντας το εκλογικό κατώφλι του 3%. Μια πολυκομματική, λοιπόν, βουλή, απέβαινε ιδιαίτερα προβληματική για τον Α.Τσίπρα και για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τελικά, στο μόνο που είχαν δίκιο, ήταν στης είσοδο του τελευταίου.

dimoskopisi_474_355

δημοσκόπηση της Metron Analysis

dimoskopisi_502_355

Δημοσκόπιση της Pulse

Στις 19.00 ακριβώς, όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα exit polls, έδιναν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ της τάξεως 3-4%. Τα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα, όμως, μαρτυρούν μια συντριπτική υπεροχή απέναντι στην ΝΔ, αφήνοντάς την πίσω κατά 7,5 μονάδες.

Το αν τελικά το αποτέλεσμα κρίθηκε από τους αναποφάσιστους, αν οι ψηφοφόροι εσκεμμένα λένε ψέματα στις δημοσκοπίσεις ή αν οι ίδιες οι εταιρίες παρουσιάζουν διαστρεβλωμένα αποτελέσματα είναι ένα ερώτημα που πρέπει να μας προβληματίζει.

Το δεύτερο συμπέρασμα έγκειται στην αξιολόγηση της επιλογής των ψηφοφόρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, παρά το ταραχώδες δημοψήφισμα, τα capital controlls και παρά την μη υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης κατάφερε να αποσπάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για ακόμα μία φορά κι έτσι να έχει μια δεύτερη ευκαιρία στην διακυβέρνηση της χώρας. Σε σχέση, δηλαδή με τις εκλογές του Ιανουαρίου έχασε μόνο 4 έδρες και τα ποσοστά του έπεσαν λιγότερο από μία μονάδες. Η φθορά που υπέστει το κόμμα ήταν πολύ μικρή, δεδομένης και της διάσπασης της Λαικής Ενότητας. Η τελευταία, δε, φαίνεται πως ”μαυρίστηκε” από τους ψηφοφόρους και οι αποστάτες δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην βουλή.

Θλιβερό, ακόμη, είναι το γεγονός πως η Χρυσή Αυγή, παρά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Πάυλου Φύσσα, συγκέντρωσε ποσοστό 7% καθιστώντας την τρίτο κόμμα στην βουλή. Παρατηρώντας τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, βλέπουμε πως πλέον έχει ένα σταθερό ποσοστό, και οι ψηφοφόροι της δεν είναι αγανακτισμένοι πολίτες, και η ψήφος στην Χρυσή Αυγή δεν είναι πλέον ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά συνειδητή υποστήριξη.

Τέλος, να τονίσουμε την ανάγκη μιας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης, η οποία θα μπορέσει να διαχειριστεί τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες και την εφαρμογή του σκληρότερου μνημονίου. Σε τέτοιες εποχές πάντως, δεν μπορούμε να μιλάμε για νικητές και ηττημένους, αφού οι ”νικητής” έχει πολλές ευθύνες και σηκώσει στους ώμους του, και εφ’ ετέρου, με αποχή στο 45% ο κόσμος δίνει ένα ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα.

Σχόλια