Ένα έργο μοναδικής ευθύτητας που δεν μπορείτε να παραβλέψετε γραμμένο από τον εξαιρετικό Τζόναθαν Φράνζεν.

Γραμμένη από τον επιτυχημένο Αμερικάνο συγγραφέα Τζόναθαν Φράνζεν, έχοντας λάβει εγκωμιαστικές κριτικές σε Ευρώπη και Αμερική και μεταφραστεί σε πλείονες γλώσσες, η Ελευθερία, το πρώτο μετά τις Διορθώσεις (2004) βιβλίο του συγγραφέα, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ευχάριστα αναγνώσματα που ενδείκνυνται για καλοκαιρινές διακοπές, παρά τον όγκο και την πυκνότητα των νοημάτων που το χαρακτηρίζουν.
jonathan franzen
Καταδεικνύοντας την παθολογία της Αμερικάνικης κοινωνίας,
παρεισφρύοντας στις σχέσεις γονέων-τέκνων, αλλά και σε ολόκληρο το πλέγμα των συναισθηματικών δεσμών που αναπτύσσονται μέσα στην οικογένεια, θίγοντας οικολογικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ο συγγραφέας πλάθει ένα σπάνιο μυθιστόρημα με βασική αρετή του την ενδελεχή και σφαιρική δόμηση των χαρακτήρων του.

Στον πυρήνα της αφήγησης βρίσκεται το φαινομενικά τυπικό αμερικανικό ζεύγος, ο Γουόλτερ και η Πάτι Μπέργκλαντ, εκείνος δικηγόρος, εκείνη πρώην αθλήτρια και νυν νοικοκυρά, με τα δυο παιδιά, το ήσυχο σπίτι με τον κήπο στα προάστια και την συμβατική οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.

Ο συγγραφέας συνθέτει με αναδρομές στο παρελθόν, αλλά και με την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Πάτι, η οποία με την παρότρυνση του ψυχολόγου της συντάσσει την αποκαλυπτική αυτοβιογραφία της, -που εγκολπώνεται στην κύρια αφήγηση-, τα βασικά γεγονότα στις ζωές των ηρώων του, τις αλληλεπιδράσεις, τους συμβιβασμούς, τις ψυχολογικές διακυμάνσεις και τα αδιέξοδα τους.

Ολότελα σύγχρονοι, οι χαρακτήρες τρομάζουν με την ειλικρίνεια και την πληρότητα τους, οι σκέψεις και οι επιδιώξεις τους τους καθιστούν τρωτούς με ένα ολότελα αληθινό τρόπο στον οποίο κανείς μπορεί να ανιχνεύσει και κομμάτια του εαυτού ή της γενιάς του. Ο Γουόλτερ, ιδεαλιστής οικολόγος που επιθυμεί μια ήρεμη ζωή, η Πάτι, ανταγωνιστική, αλκοολική, εγκλωβισμένη στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού της και στην αποτυχία της ως μητέρα, ο ανώριμος γιος Τζόι, που μπλέκει σε μια κομπίνα εκατομμυρίων με φόντο την εισβολή των Αμερικάνων στο Ιράκ, η συνειδητοποιημένη και τρομακτικά ορθολογίστρια κόρη Τζέσικα, αλλά και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, οι γονείς και τα αδέλφια της Πάτι, οι φίλοι από το παρελθόν, οι εραστές και οι ερωμένες, ο εναλλακτικός ροκ τραγουδιστής Ρίτσαρντ Κατς και το παράδοξο τρίγωνο με τον Γουόλτερ και την Πάτι, όλο αυτό το πλέγμα των χαρακτήρων που συγκρούονται και αλληλοεπηρεάζονται, καθίστανται στον αναγνώστη άλλοτε συμπαθείς, άλλοτε τρομακτικά ρεαλιστικοί, αφόρητα ανθρώπινοι με τις έξεις και τα προβλήματα τους.

Μαζί με την ψυχογράφηση των ηρώων, η αποτύπωση των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στην Αμερική κινεί έντονα το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Το υπερκαταναλωτικό μοντέλο, ο εύκολος πλουτισμός, η ανάγκη για κοινωνική καταξίωση, χαρακτηριστικά που συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του νεαρού Τζόι, αποτελούν ενδείξεις μιας νέας γενιάς, πολιτικοποιημένης με ένα διαστρεβλωμένο πατριωτισμό, αμοραλιστικής και μηδενιστικής.

Η λυσσαλέα προσπάθεια του πατέρα, Γουόλτερ, για τη προστασία του περιβάλλοντος κρύβει μια άλλη επιδίωξη, την μείωση των γεννήσεων, μιας και για τον ιδεαλιστή οικολόγο η ναρκισσιστική ανάγκη για αναπαραγωγή αποτελεί καρκίνωμα του πλανήτη. Ο χαρακτήρας του μουσικού Ρίτσαρντ Κατς φανερώνει την παρακμή της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας, την εμπορευματοποίηση μιας φαινομενικής μονάχα αντιδραστικότητας προς τα κοινωνικά στεγανά.

Συνολικά, ένα έργο μοναδικής ευθύτητας και ένας συγγραφέας που δεν μπορείτε να παραβλέψετε.

• Η Ελευθερία του Τζόναθαν Φράνζεν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα από το 2011.

Σχόλια