Μετά τα μπάνια και τα κοκτέιλ, το καλοκαίρι έρχεται να αποτελέσει μια κατεξοχήν μεταβατική περίοδο

Σίγουρα ο ήλιος είναι μια Α επιρροή τώρα τον Αύγουστο. Ναι, μας έχει χτυπήσει αυτές τις μέρες. Είναι και λίγο και η ζέστη και το «doing nothing» του Αυγούστου που σε φέρνουν στο σημείο να σκεφτείς, να αναθεωρήσεις, να θέσεις στόχους, να βάλεις πρόγραμμα στη ζωή σου, να αλλάξεις, να προβληματιστείς. Το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν μεταβατική περίοδος, και δεν θα μπορούσα συνεπώς να μην θίξω και αυτήν του την πλευρά.

Ξεκινούν αυτές οι φράσεις «από Σεπτέμβρη ΘΑ…» να κατακλύζουν το μυαλό σου και να φαντάζεσαι την μελλοντική σου ζωή. Γιατί όσο πιο νέος είσαι, το καλοκαίρι είναι μια μεταβατική περίοδος, μια «νεκρή» θα έλεγα περίοδος, όπου, ναι, όλα τρέχουν, όλα προχωρούν μόνο όμως στο μυαλό σου.

Το καλοκαίρι είναι μια στάσιμη φάση. Είναι η εποχή που τα σχέδια σου σβήνονται και ξαναγράφονται. Είναι η εποχή του «αρκετά προβληματίστηκα σήμερα, ας βγω για ένα κοκτέιλ να χαλαρώσω..».

Αυτές τις μέρες όλα είναι προσωρινά, η καλοκαιρινή σου δουλειά ή απασχόληση, η παρέα, τα συναισθήματα σου, οι στόχοι σου, η καθημερινότητα σου. Η επιτομή όλου αυτού που περιγράφω βρίσκεται, κατά την προσωπική μου άποψη, στο καλοκαίρι που ακολουθεί μετά της πανελλήνιες. Είναι η πρώτη φορά τότε που όλα είναι στάσιμα και ταυτόχρονα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Δεν έχεις ιδέα που θα βρίσκεσαι το Σεπτέμβρη, και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να αλλάξεις αυτήν την κατάσταση.

Μα και αργότερα, ακόμα και όταν είσαι φοιτητής ή πτυχιούχος, γενικότερα νέος, η κατάσταση δεν αλλάζει, απλώς είναι ίσως λίγο καλύτερη. Έχει την ομορφιά του αυτό το «ίσως» θαρρώ, έχει και το ενδιαφέρον του αυτό το «δεν έχω ιδέα τι θα κάνω ως το Σεπτέμβρη», ακόμα και αν είσαι άνθρωπος του προγράμματος, ακόμα και αν όλο σου το αύριο είναι οριοθετημένο σε κουτάκια.

Και κάθε φορά, αυτές τις μέρες του Αυγούστου η σκέψη σου είναι διαφορετική. «Μήπως είμαι αναποφάσιστος;» ίσως αναρωτηθείς.. «Όχι»,θα απαντήσω με σιγουριά. Είναι η περίοδος τέτοια, οι συνθήκες, η χαλάρωση, που δημιουργούν τις κατάλληλες περιστάσεις για μια ενδοσκόπηση, μια εσωτερική αναζήτηση.

Αυτό το «αν» του καλοκαιριού είναι γλυκό, είναι ανάλαφρο, δημιουργεί προβληματισμούς…Προβληματισμούς χωρίς άγχος όμως, προβληματισμούς που δεν είναι ίδιοι με αυτούς που έχουμε τα βροχερά απογεύματα του χειμώνα μετά τη δουλειά. Είναι προβληματισμοί ανάλαφροι και χαλαροί, όπως και το καλοκαίρι. Είναι προβληματισμοί μιας μεταβατικής περιόδου…

Σχόλια