Ένας συγγραφέας γράφει για μια κοπέλα, την ονομάζει Ruby Sparks και την φέρνει κατά λάθος στη ζωή. Ώσπου η Ruby θα θελήσει να χαράξει τον δικό της δρόμο…

Στα δεκαεννιά του ο Κάλβιν δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, το οποίο τον έκανε διάσημο συγγραφέα. Από τότε έχουν περάσει λίγα χρόνια, και, ενώ οι θαυμαστές του ακόμα τον αποθεώνουν, ο Κάλβιν έχει ξεμείνει εντελώς από ιδέες για βιβλία.

Τον βασανίζει ο φόβος της αποτυχίας, προσπαθεί να ξεπεράσει τον χωρισμό του, και, λόγω της τελειομανίας του, νιώθει προδομένος από όποιον δεν έχει την συμπεριφορά που αυτός περιμένει.

Ώσπου ένα βράδυ ονειρεύεται μια κοπέλα που του κινεί το ενδιαφέρον και η έμπνευσή του επιστρέφει. Γράφει για το παρελθόν της, τα χαρακτηριστικά της, και την ονομάζει Ruby Sparks. Όλα πηγαίνουν καλά, μέχρι που μια μέρα η Ruby ζωντανεύει και εμφανίζεται στο σπίτι του. Μάλιστα, ο,τιδήποτε γράφει ο Κάλβιν για εκείνη γίνεται πραγματικότητα.

Μετά το πρώτο σοκ, ο Κάλβιν αποφασίζει όχι μόνο να καλωσορίσει αυτήν την ευχάριστη και μυστηριώδη αλλαγή στην ζωή του, αλλά και να μην ξαναγράψει ούτε μια λέξη για να αλλάξει τη Ruby.

Τι γίνεται όμως, όταν και η Ruby Sparks αρχίζει να αποκλίνει από την εξιδανικευμένη εικόνα που έχει ο Κάλβιν για αυτήν, και δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του;

Το σενάριο το έγραψε η Zoe Kazan, η οποία τελικά κατέληξε να υποδυθεί και την νεαρή Ruby στην ταινία, ενώ στον ρόλο του Κάλβιν παίζει ο Paul Dano, με τον οποίο είναι και μαζί εδώ και λίγα χρόνια.

Πράγματι, οι δύο ηθοποιοί μέσα από αυτή την χημεία μεταξύ τους καταφέρνουν να αποδώσουν και έναν ιδιαίτερο ρεαλισμό στην ταινία, ενώ οι χαρακτήρες τους είναι ευχάριστα χαριτωμένοι, δυναμικοί και σύνθετοι. (Και ρωτήστε όποιον θέλετε, όσον αφορά τις κριτικές μου είμαι άνθρωπος αυστηρός, ψυχαναγκαστικός και ψυχοβγάλτης).

Η ταινία μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, τις καθημερινές εμμονές, την ανεξαρτησία, και μια από τις πιο δύσκολες αλήθειες που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε: Το οτι, τελικά, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις πράξεις και τον χαρακτήρα των ατόμων γύρω μας.

Μπορείς να κάνεις έναν άνθρωπο ευτυχισμένο όταν αυτός δεν είναι ήδη; Που σταματάνε οι ελευθερίες μας; Συγχωρείται η χειραγώγηση όταν προκύπτει από ανασφάλεια; Και τι συμβαίνει όταν εξισώνουμε τους ανθρώπους με άβουλες και προβλέψιμες καρικατούρες;

Αυτά είναι λίγα από τα ερωτήματα με τα οποία ασχολείται η ταινία αυτή.

«Αν αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεσαι τους ανθρώπους, τότε πρόκειται να ζήσεις μια μεγάλη, μοναχική, απαίσια ζωή».

 

Σχόλια