“Για μένα η μουσική είναι βαλβίδα εκτόνωσης, είναι τρόπος έκφρασης, είναι ανάσα, είναι χρώματα, είναι μυρωδιές και εικόνες. Είναι ένας τρόπος να εξωτερικεύω τα συναισθήματά μου, και με τον τζουρά μου, που είναι η προέκταση της ψυχής μου, το κάνω πράξη!”

Ο Παντελής Σπύρου είναι ένας νέος μουσικός από τη Θεσσαλονίκη. Τα τραγούδια του συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη μουσική. Πρόκειται περί μουσικού συνονθυλεύματος, θα μας πει ο ίδιος. Τα κομμάτια έχουν, κατά κύριο λόγο, παραδοσιακές ρίζες και όπως λέει και ένας φίλος του, αντλούν νερό από της παράδοσης τη ρίζα.

Ο Π. Σπύρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976, πόλη στην οποία εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται με την οικογένειά του. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε στην ηλικία των 10 ετών, όταν άρχισε να γρατζουνάει ένα μπαγλαμαδάκι του παππού του. Στη συνέχεια έγινε μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Μενεμένης για κάποιο διάστημα, ενώ στα 15 του άρχισε να συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχολικά σχήματα, ενδιαφερόμενος κυρίως για τη ροκ και τη heavy metal μουσική.

Ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του μουσικό, μιας και δεν έχει τελειώσει κάποια σχολή μουσικής, αλλά έναν ερασιτέχνη που αγαπά αυτό που κάνει!

“Η ιδέα για αυτό που κάνω σήμερα ήρθε από τον φίλο Γιάννη Κουντουρά και τον εξαιρετικά ταλαντούχο Κώστα Τζαναμπέτη. Όταν τους γνώρισα ήταν σαν να ξύπνησα από ένα λήθαργο! Όλα ξεκινήσαν όταν άκουσα τον Κώστα Τζαναμπέτη να τραγουδά και τον ρώτησα αν έχει κάποια δισκογραφική δουλειά. Η απάντηση του ήταν αρνητική, και τότε η έκπληξη που ένιωσα σε συνδυασμό με την πρόκληση για μια μουσική δουλειά με έκαναν να αναλάβω αυτό το cd”.

IMG_8738

 

Στην ερώτηση αν πραγματοποιεί live η απάντηση που λάβαμε ήταν αρνητική, λόγω έλλειψης χρόνου. “Εξάλλου, μας λέει ο Παντελής, όταν ξεκίνησε όλο αυτό δεν αποσκοπούσα σε κάτι τέτοιο”. Και συνεχίζει: “Ελπίζω να γίνει ένα μικρό live όταν παρουσιάσω το δίσκο μου. Μου αρέσουν όμως πολύ τα live της παρέας. Τέτοια κάνουμε πολλά με τους φίλους από την Κοζάνη. Και αυτό είναι κάτι που μου δίνει απίστευτη ενέργεια”.

Αυτόν τον καιρό ετοιμάζει το πρώτο του cd με τίτλο “ΔΑΙΜΩΝ ΕΑΥΤΟΣ”. Θα περιέχει 7 τραγούδια και ο κυρίως ερμηνευτής είναι, φυσικά, ο Κώστας Τζαναμπέτης. Επίσης συμμετέχουν η Αλεξάνδρα Νταλαρίζου, η Ιωάννα Δογλαρίδου και ο Τόλης Νήρας στις κιθάρες και το λαούτο. Τους στίχους έχουν γράψει η Γιάννα Σιαρίδου, η Πελαγία Κουκίδου και ο Μάριος Παυλίδης. Στο ομώνυμο τραγούδι “ΔΑΙΜΩΝ ΕΑΥΤΟΣ” τους στίχους έχει γράψει ο ίδιος ο Παντελής Σπύρου. Το cd θα κυκλοφορήσει μέσα στον Οκτωβριο του 2015. Να τονίσουμε ότι η όλη προσπάθεια για την κυκλοφορία του δίσκου είναι αυτοχρηματοδοτούμενη.

Και επειδή μουσική και πολιτική “μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε”, ρωτήσαμε τον Παντελή τη δική του άποψη: Η μουσική πάντα λειτουργούσε ως μέσο αντίδρασης και τρόπο έκφρασης για να πεις πράγματα που σε ενοχλούν και σε αηδιάζουν, κάτι σαν αυτό που ζούμε σήμερα. Έχω και εγώ κάποια τραγούδια που αναφέρονται σε αυτό το κομμάτι της πολιτικής και όλης αυτής της σύγχρονης αηδίας που βιώνουμε σήμερα. Ο λόγος που δεν τα εμπεριέχω μέσα στον “ΔΑΙΜΩΝ ΕΑΥΤΟΣ” είναι ότι δεν ήθελα να “χαλάσω” τα όμορφα συναισθήματα που σου προκαλούν τα υπόλοιπα τραγούδια. Στην συνέχεια όμως, μετά την κυκλοφορία του “ΔΑΙΜΩΝ ΕΑΥΤΟΣ”, θα τα ακούσουμε!”.

pantelis

“Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της δουλειάς. Ονομαστικά, τους: Κώστα Τζαναμπέτη, Τολη Νήρα, Αλεξάνδρα Νταλαρίζου, Ιωάννα Δογλαρίδου, Πελαγία Κουκίδου, Μάριο Παυλίδη, Γιάννα Σιαρίδου, Δημήτρη Βασιλειάδη, Δημήτρη Δαλαμήτρα, Ζήση Σαπναρά, Νίκο Γκαρά, Άγγελο Παπουτσή. Τους ευχαριστώ από καρδιάς που έδωσαν μέρος της ψυχής τους, προκειμένου να δημιουργηθεί όλο αυτό το εγχείρημα”.

Το παρακάτω κομμάτι, σε μουσική του Παντελή Σπύρου, στίχους της Πελαγίας Κουκίδου και ερμηνεία της Αλεξάνδρας Νταλαρίζου, είναι ενδεικτικό της δουλειάς του Π. Σπύρου, και θα περιλαμβάνεται στο album του.

 

Σχόλια