Αυτές οι 10 συμβουλές θα σε βοηθήσουν να μένεις δροσερός, ακόμα κι αν νιώθεις ότι ο ήλιος σε κυνηγάει.

10. Πίνε περισσότερο νερό

water

Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να ενυδατώνεσαι όλο το χρόνο. Όταν ιδρώνεις πολύ, είτε επειδή ασκείσαι είτε από τη ζέστη, το να πίνεις αρκετό νερό είναι ακόμα πιο σημαντικό. Όπως προτείνει και το CDC, φαντάσου ότι το σώμα σου είναι ένα air-condition:

Κάθε φορά που η θερμοκρασία του σώματός σου ανεβαίνει από την άσκηση ή από το ζεστό κλίμα έξω, ενεργοποιείται το εσωτερικό σου air-condition και ξεκινάς να ιδρώνεις. Να θυμάσαι, τώρα που το air-condition σου χρησιμοποιεί αυτό το ψυκτικό (τον ιδρώτα), είναι σημαντικό να γεμίζεις τη δεξαμενή – πίνοντας πολύ νερό.

Σύμφωνα με άλλους μύθους ενυδάτωσης, το νερό δεν είναι η μόνη σου επιλογή, αλλά είναι δωρεάν και εύκολο να το βρουν οι περισσότεροι από εμάς. Ακόμα κι αν πρέπει να ξεγελάσεις τον εαυτό σου για να πιει περισσότερο νερό και να μάθεις ν’ αγαπάς τη γεύση του, θα είσαι πιο άνετος αν απλά συνεχίζεις να γεμίζεις το ποτήρι σου με νερό.

9. Έλεγξε τον ιδρώτα σου

Boxing

Για πολλούς από εμάς, η υγρασία που προκαλεί τον ιδρώτα είναι το χειρότερο μέρος του καλοκαιριού. Ακόμα κι αν δεν βασανίζεσαι από τέτοιου είδους προβλήματα, μπορείς να ελέγξεις τον ιδρώτα σου με μερικά κόλπα, όπως να φοράς αποσμητικό το βράδυ, ώστε να δουλεύει πιο αποτελεσματικά και να φοράς υφάσματα που «αναπνέουν», όπως βαμβάκι.

8. Φτιάξε ένα δικό σου air-condition

ac

Είναι ακριβό να λειτουργείς συνέχεια το air-condition. Μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου ψευτο-air-condition φθηνά με δικά σου υλικά, όπως η εκδοχή του φελιζόλ και του ανεμιστήρα, παραπάνω. Δε σου αρέσει τελικά; Υπάρχουν κι άλλες επιλογές .

7. Αξιοποίησε τους ανεμιστήρες σου

fan

Ξέρεις ότι αν στρέψεις τον ανεμιστήρα προς τα έξω αντί προς τα μέσα τη νύχτα, το δωμάτιό σου θα μείνει πιο δροσερό και θα μπορείς να κοιμηθείς πιο άνετα; Αν έχεις ανεμιστήρα στο ταβάνι, μπορείς να το ρυθμίσεις να πηγαίνει αντίστροφα, ώστε να αποκτήσεις το καλύτερο και πιο δροσερό κλίμα.

6. Διατήρησε δροσερό το φαγητό σου και χρησιμοποίησε λιγότερο το φούρνο

oven

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι η καλύτερη εποχή να τρως έξω, αλλά κάποια φαγητά και ποτά δεν είναι τόσο απολαυστικά όταν ζεσταίνονται από τον ήλιο. Μπορείς να δημιουργήσεις παγοκύστες γεμίζοντας παλιά χαρτόνια γάλακτος. Όταν έχει πολλή ζέστη για να μαγειρέψεις, προσπάθησε να φτιάχνεις κρύες σούπες και να μαγειρεύεις συνταγές που δεν περιλαμβάνουν φούρνο.

5. Να ασκείσαι με άνεση, ακόμα και στη ζέστη

outdoor-training

Απλά επειδή έχει ζέστη έξω, δε σημαίνει ότι θα σταματήσεις να ασκείσαι. Μπορείς να συνηθίσεις να ασκείσαι στη ζέστη και να χρησιμοποιείς στρατηγικές κοινής λογικής όπως να κάνεις περισσότερα υδάτινα σπορ, αποφεύγοντας τον ήλιο τις ώρες που κλιμακώνεται η ζέστη και να ασκείσαι με μικρά σετ. Να κάνεις καλό ζέσταμα και καλή αποθεραπεία, ώστε η θερμοκρασία σου να αλλάζει ομαλά.

4. Αξιοποίησε τα παράθυρά σου

059e2e9b923f13e99c3ef6b53973f5f7

Μπορεί να μη χρειάζεσαι να λειτουργείς το air-condition σου αν προσέξεις περισσότερο τα παράθυρά σου φέτος το καλοκαίρι. Κλείσε τα παράθυρα και χρησιμοποίησε μονωτικές κουρτίνες για να κρατήσεις τον ήλιο έξω κατά τη διάρκεια της μέρας και άνοιξέ τα τη νύχτα όταν πέσει ο ήλιος. Μπορείς επίσης να κρεμάσεις μια υγρή πετσέτα μπροστά από το παράθυρο για να δροσίσει τον αέρα που μπαίνει στο σπίτι σου και να ανοίξεις τα αντικριστά παράθυρα ή τα παράθυρα στον πάνω και στον κάτω όροφο για να κάνει ρεύμα.

3. Δρόσισε το αμάξι σου

improve-car-ac

Ένα ιαπωνικό κόλπο μπορεί να δροσίσει το εσωτερικό του αμαξιού σου. Κατέβασε ένα παράθυρο και ανοιγόκλεισε αρκετές φορές την απέναντι πόρτα ώστε να πέσει η θερμοκρασία του αυτοκινήτου.

2. Μείνε δροσερός όσο κοιμάσαι

sleep

Η καλοκαιρινή ζέστη είναι χειρότερη όταν προσπαθείς να κοιμηθείς, γιατί όσο πιο υψηλή η θερμοκρασία του σώματος, τόσο πιο δύσκολο να σε πάρει ο ύπνος. Αν νιώθεις ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή της αϋπνίας, δρόσισε το κεφάλι σου με ένα μαξιλάρι που θα έχεις παγώσει ή κοιμήσου πάνω σε ένα βρεγμένο σεντόνι (Αιγυπτιακή μέθοδος) . Και όπως λέει η γιαγιά: Πρόσεχε μην κρυώσεις!

1. Μάθε τα πιο δροσερά σημεία του σώματός σου

17nnyv9ouvbaljpg

Τέλος, αν η ζέστη κολλάει πάνω σου και δεν μπορείς να βρεις ένα δροσερό καταφύγιο , μάθε τα δροσερά σημεία του σώματός σου, όπως ο καρπός και ο λαιμός. Μερικά παγάκια μέσα σε πετσέτα ή οποιοδήποτε άλλο παγωμένο προϊόν (ο αρακάς της μαμάς) στα συγκεκριμένα σημεία, θα σε χαλαρώσουν πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά απ’ όσο νομίζεις.

Σχόλια