Την Κυριακή 16 Αυγούστου 2015, έλαβε χώρα η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Το δικό μας Αχλάδι» των Παντελή Μαντζαβίνου και Νίκης Οριγώνη-Μαντζαβίνου.

to-diko-mas-achladi

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την αίθουσα του ΟΣΚ Στυλίδας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Την εκδήλωση παρουσίασε η κα Πάβια Αργυρίου, ενώ το συντονισμό  ανέλαβε η κα Φωτάκη Ελένη.  Στους ομιλητές συναντάμε την πανεπιστημιακό κα Ολυμπία Σελέκου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ανάγνωσμα αποσπασμάτων πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία και στόμφο ο ηθοποιός του Δημοτικού Περιφερειακού θεάτρου Ρούμελης κος Περικλής Τσαμαντάνης.  Παράλληλα, η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τις καλλιτεχνικές φωνές των νεαρών Κουκούλη Θάνου και Τσαμαντάνη Λευτέρη οι οποίοι με τη συνοδεία της κιθάρας τους γοήτευσαν το κοινό με τις φωνές τους, επιτυγχάνοντας  ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο.

Καίριες ήταν οι παρεμβάσεις οι οποίες ακούστηκαν προς το τέλος της εκδήλωσης.  Πρώτα ο νεαρός Καραμήτσος Κωνσταντίνος, φοιτητής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια η κα Μπούρα Γιάννα, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αχλαδιωτών (Κούμπαο) και φιλόλογος και τέλος ο επιστημονικός καθοδηγητής του εγχειρήματος καθόλη τη διάρκεια και φιλόλογος κος Καραθεοδώρου Δημήτρης, ο οποίος απένειμε και γέρας στους δύο συγγραφείς.

Η παρουσίαση ξεκίνησε δυναμικά με ένα video το οποίο προσπάθησε να εισάγει τους παρευρισκομένους σε ένα ταξίδι στο χρόνο!

Αχλάδι

180 και πλέον χρόνια ιστορίας. Από τον Διαμαντή Ολύμπιο στην Αβροκόμη και τον Επαμεινώνδα Ζάκα, το Αχλάδι αγέρωχο βρίσκεται στην άκρη του Μαλιακού. Ο αρμυροπόταμός του εκβάλλει στον κόλπο, καταλήγοντας σε έναν υπέροχο υδροβιότοπο. Μέχρι και σήμερα συναντά κανείς στο χωριό διάφορα στοιχεία που μαρτυρούν την ιστορία του. Ο ερειπωμένος μύλος δίπλα στον αρμυροπόταμο δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα παλιά προσφυγικά σπίτια και οι εκκλήσίες το ίδιο. Οι οικογένειες έχουν μεγαλώσει και στα χώματα που μεγάλωσαν εκείνοι, τώρα τα παιδιά τους μεγαλώνουν τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους. Η ενορχήστρωση της φύσης στον τόπο, μοιάζει μαγική! Στη στεριά οι ελιές και στη θάλασσα τα ψάρια, στήριζουν μέχρι και σήμερα την τοπική οικονομία.

Αντίστοιχο ήταν και το τέλος της εκδήλωσης. Το Αχλάδι απέκτησε και επίσημα το δικό του βιβλίο ανάμεσα σε εκείνα άλλων τόπων και γεωγραφικών περιοχών της Ελλάδας. 180 και πλέον χρόνια ιστορίας μέσα από εκτενή έρευνα και έντονο συγγραφικό έργο παρουσιάζονται στις 448 καλογραμμένες σελίδες του βιβλίου “Το δικό μας Αχλάδι”.

Οι συγγραφείς του βιβλίου από καρδιάς και με απέραντη ευγνωμοσύνη, θέλουν να ευχαριστήσουν όλους εκείνους τους συνοδοιπόρους οι οποίοι συνέβαλαν με το δικό τους λιθαράκι ο καθένας στην επίτευξη αυτού του πολύτιμου εγχειρήματος.

Κοντά σας από τις Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης

Για την ολοκλήρωση του άρθρου ευχαριστούμε πολύ το Stιlida.com για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Σχόλια