Η κυβέρνηση της Αυστραλίας σχεδιάζει να σκοτώσει 2 εκατομμύρια γάτες μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, για να προστατέψει τα είδη πτηνών και θηλαστικών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η κυβέρνηση της χώρας θέλει να θανατώσει 2 εκατομμύρια άγρια αιλουροειδή μέχρι το 2020.

Ο υπουργός περιβάλλοντος της Αυστραλίας, Greg Hunt, δήλωσε ότι αυτό το σχέδιο είναι απαραίτητο για να διατηρήσει τα είδη που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα εξαφάνισης.

«Σχεδιάζουμε μια γραμμή στην άμμο σήμερα, που λέει: «Στη δική μας βάρδια, στη δική μας εποχή, όχι άλλη εξαφάνιση ζώων», είπε.

«Μέχρι το 2020, θέλω να δω 2 εκατομμύρια άγριες γάτες ν’ αποδεκατίζονται, 5 νέα νησιά και 10 νέα «ασφαλή λιμάνια» χωρίς αυτές και μέτρα ελέγχου που να εφαρμόζονται σε 10 εκατομμύρια εκτάρια», πρόσθεσε.

Η ευθανασία θα είναι όσο πιο «ευγενής και αποτελεσματική» γίνεται και θα περιλαμβάνει δόλωμα, ένεση και δηλητηρίαση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, όλες οι πολιτείες και οι περιοχές της χώρας θεωρούν τις άγριες γάτες ως «παράσιτα».

Το τμήμα περιβάλλοντος της Αυστραλίας λέει ότι οι αγριόγατες έχουν ταυτοποιηθεί ως απειλή σε 35 είδη πουλιών, 36 θηλαστικών, 7 ερπετών και 3 αμφίβιων ειδών.

«Οι γάτες έχουν συμβάλλει πιθανότατα στην εξαφάνιση πολλών μικρού έως μεσαίου μεγέθους θηλαστικών και πτηνών που φωλιάζουν στο έδαφος σε άνυδρη περιοχή και έχουν επηρεάσει σοβαρά τον πληθυσμό των bibly, mala και numbat. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αγριόγατες έχουν απειλήσει άμεσα την επιτυχία του προγράμματος αποκατάστασης των ειδών υπό εξαφάνιση», έγραψε.

Ο Gregory Andrews, o πρώτος επίτροπος της χώρας για τα είδη υπό εξαφάνιση, είπε ότι το πρόβλημα δεν έχει ελεγχθεί εδώ και καιρό.

«Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι δε μισούμε τις γάτες. Απλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο πια τη ζημιά που κάνουν στην άγρια φύση», είπε στο πρόγραμμα του ABC Αυστραλίας.

 

Σχόλια