Ένα μικρό αφιέρωμα σε μερικά από τα πιο επιτυχημένα cover που έγιναν ποτέ!

Τα cover δεν είναι κάτι σπάνιο. Πολλές φορές ένας καλλιτέχνης εμπνέεται και ξαναερμηνεύει ένα κομμάτι που δε γράφτηκε από αυτόν. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που η διασκευή γίνεται μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία από το original τραγούδι. Ακολουθούν κάποιες από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις.

1. Jimi Hendrix – All Along the Watchtower

Πρώτη εκτέλεση: Bob Dylan

To All Along the Watchtower, γράφτηκε και ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από τον Bob Dylan, το 1967. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του, John Wesley Harding, καθώς και σε μεταγενέστερες συλλογές που κυκλοφόρησαν.

Μόλις έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του, οι The Jimi Hendrix Experience, κυκλοφορούν την διασκευή του κομματιού που θα γνωρίσει, αδιαμφισβήτητα, μεγαλύτερη επιτυχία από το πρωτότυπο. Η έκδοση του Hendrix κατέκτησε την θέση #47 στην λίστα του Rolling Stone με τα 500 Καλύτερα Τραγούδια Όλων των Εποχών, καθώς και την κορυφή της λίστας με Τα Καλύτερα Cover Κομμάτια Όλων των Εποχών, του βρετανικού περιοδικού Total Guitar.

 Ο Dylan θα δηλώσει: “Μου άρεσε η έκδοση του Jimi Hendrix και απ’ όταν πέθανε, το ερμηνεύω κατ’ αυτόν το τρόπο. Είναι παράξενο πως όταν το τραγουδάω, πάντα νιώθω ότι είναι ένα αφιέρωμα σε εκείνον, κατά κάποιο τρόπο..”

2.  Guns N’ Roses – Knocking On Heaven’s Door

Πρώτη εκτέλεση: Bob Dylan

Ένα ακόμη τραγούδι του Dylan που διασκευάστηκε και γνώρισε μεγάλη επιτυχία ήταν το Knocking On Heaven’s Door. Το τραγούδι αρχικά δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της ταινίας Patt Garrett and Billy the Kid, το 1973, και βρέθηκε στην θέση #12 του Billbord Hot 100 charts. Ωστόσο, θα γνωρίσει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, λίγα χρόνια αργότερα με τους Guns N’ Roses.

Το 1987, κυκλοφορούν την live εκτέλεση του κομματιού στο Welcome To the Jungle ( Maxi single) και το 1991 την στούντιο έκδοση του, για το άλμπουμ Use Your Illusions II, η οποία και βρέθηκε στο #2 των βρετανικών charts, στο #1 των ιρλανδικών και στο #12 στην Αυστραλία.

3. Whitney Houston – I Will Always Love You

Πρώτη εκτέλεση: Dolly Parton

Κι’ όμως,  δεν είναι η Whitney που κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού, αλλά η Dolly. Η δεύτερη, έγραψε και ερμήνευσε το τραγούδι το 1973, το οποίο και γνώρισε σημαντική επιτυχία.

Το τραγούδι όμως καθιερώθηκε ως ένα από τα κλασικότερα ερωτικά κομμάτια, με την ερμηνεία της Whitney Houston για την ταινία The Bodyguard, το 1992. Η Whitney απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, ενώ το κομμάτι εκτοξεύτηκε στην κορυφή των charts παγκοσμίως. Poor..Dolly!

4.  Nazareth – Love Hurts

Πρώτη εκτέλεση: The Everly Brothers

Προς έκπληξη, ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια των Nazareth δεν ανήκει δικαιωματικά (;) σε εκείνους. Το κομμάτι ηχογραφήθηκε πρώτα από τους The Everly Brothers, το 1960. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το συγκρότημα από την Σκοτία το διασκεύασε με τεράστια επιτυχία.

Η εκδοχή των Nazareth, κατάφερε να μπει στη θέση #8 του αμερικάνικου Billbord Hot 100, καθώς και να χτυπήσει την κορυφή των charts της Νορβηγίας, Νοτίου Αφρικής και του Καναδά. 

5.  Johny Cash- Hurt

Πρώτη εκτέλεση: Nine Inch Nails

To 1994, ο Trent Reznor των Nine Inch Nails θα γράψει το Hurt, το οποίο θα κυκλοφορήσει στο άλμπουμ τους Downward Spiral. Το τραγούδι θα προταθεί για Grammy το 1996, ως το καλύτερο ροκ κομμάτι, χωρίς να καταφέρει ωστόσο να κερδίσει.

Το 2002, ο Johny Cash, θα κυκλοφορήσει το cover του κομματιού, το οποίο και έγινε κατά κοινή αποδοχή, η τελευταία μεγάλη επιτυχία του Cash πριν τον θάνατο του. Ο Trent Reznor στο άκουσμα του τραγουδιού θα δηλώσει      […] ένιωσα σαν να έχασα το κορίτσι μου γιατί αυτό το τραγούδι δεν είναι δικό μου πλέον […]”.

6.  Joan Jett & The Blackhearts – I Love Rock N’ Roll

Πρώτη εκτέλεση: Arrows

Παρόλο που το κομμάτι γράφτηκε το 1975, από το αγγλικό συγκρότημα Arrows, κατάφερε να γνωρίσει επιτυχία το 1982 με την διασκευή της Joan Jett. Αρχικά το ηχογράφησε με δύο μέλη των Sex Pistols– Steve Jones και Paul Cook- το 1979, κατέληξε όμως στην τελική του μορφή το 1981, ηχογραφώντας το με την μπάντα της, The Blackhearts.

Το κομμάτι παρέμεινε στο Νο 1 του αμερικάνικου Billbord Hot 100, για επτά συνεχόμενες εβδομάδες. 

7.  Nirvana – The Man Who Sold the World

Πρώτη εκτέλεση: David Bowie

Φτάνοντας στους Nirvana, δυσκολεύτηκα αρκετά να επιλέξω ένα cover τους. Η μπάντα είχε πολλά επιτυχημένα στο βιογραφικό της (βλ. Where did you sleep last night, Lake of fire, Love buzz). Κατέληξα όμως στο The Man Who Sold the World γιατί πιστεύω πως είναι από τα πιο επιτυχημένα τους.

 Το κομμάτι γράφτηκε και ερμηνεύτηκε από τον David Bowie, στα τέλη του 70′. Το 1993, στα πλαίσια του MTV Unplugged live in New York, οι Nirvana θα διασκευάσουν το κομμάτι και θα το κυκλοφορήσουν, ένα χρόνο αργότερα, στο άλμπουμ τους από την συναυλία.

Η εκδοχή του κομματιού από τους Nirvana γνώρισε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. Ενώ, ο David Bowie δήλωσε χαρακτηριστικά: “Ήμουν απλά τρελαμένος όταν ανακάλυψα, ότι η δουλειά μου άρεσε στον Curt Kobain. Πάντα ήθελα να μιλήσω μαζί του για τους λόγους που έκανε cover το κομμάτι. […] Ήταν μία καλή, προς τα εμπρός, απόδοση του κομματιού και κατά κάποιο τρόπο ειλικρινής. Θα ήταν υπέροχο να είχα δουλέψει μαζί του, αλλά απλά και το να μιλάς μαζί του θα ήταν γαμάτο.”

8. Led Zeppelin- Dazed and Confused

Πρώτη εκτέλεση: Jake Holmes

Το Dazed and Confused αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τραγουδιού, που έγινε γνωστό μέσα από την cover εκδοχή του. Όχι απλώς το cover των Led Zeppelin γνώρισε τεράστια επιτυχία, αλλά ταυτίστηκε απόλυτα με το συγκρότημα και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των live τους.

Ο Jake Holmes, στον οποίο ανήκει το κομμάτι, αναφέρει “Αυτή ήταν η κακόφημη στιγμή της ζωής μου όταν το Dazed and Confused έπεσε στα τρυφερά χέρια του Jimmy Page”. Ο Jimmy Page -κιθαρίστας των Led Zeppelin- άλλαξε κάποιους στίχους και πρόσθεσε νέα riffs και ακόρντα στο κομμάτι.

Οι πολύχρονες διαμάχες για τα πνευματικά δικαιώματα του κομματιού έλαβαν τέλος το 2012, με την ζυγαριά να κλείνει υπέρ των Led Zeppelin.

9.  Eric Clapton – Cocaine

Πρώτη εκτέλεση: J.J Cale

Το τραγούδι ανήκει στον J.J Cale, όμως έγινε ευρέως γνωστό μέσω της διασκευής του Eric Clapton. Σύμφωνα με τον τελευταίο, το τραγούδι είναι κατά των καταχρήσεων και των ναρκωτικών. Γι’ αυτό και ο Eric Clapton, πρόσθεσε το “dirty cocaine” για να υπογραμμίσει την εναντίωση του στα ναρκωτικά.

 Το cover του Clapton ακούγεται στις ταινίες Starsky & Hutch (2004),  Lord of War και Bad News Bears (2005). Βρέθηκε στην θέση #2 των καναδικών charts, στην θέση #14 στην Δανία και στο #30 του αμερικανικού Billbord Hot 100.

10. Natalie Imbruglia – Torn

Πρώτη εκτέλεση: Ednaswap

Τo Torn πρωτοκυκλοφόρησε το 1995, από το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Ednaswap. Δύο χρόνια αργότερα, το 97′, η Αυστραλέζα ποπ τραγουδίστρια Natalie Imbruglia θα το επιλέξει για το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο Left Of the Middle.

Η διασκευή της Imbruglia θα γνωρίσει επιτυχία από πολύ νωρίς, κατακτώντας την θέση #1 στα βρετανικά και γαλλικά charts, ενώ βρισκόταν για αρκετό καιρό στο top 10 των μεγαλύτερων charts παγκοσμίως. Η ίδια χάρη στο Τorn προτάθηκε για Grammy, το οποίο όμως δεν κατάφερε να κερδίσει.

Μέχρι και σήμερα, η έκδοση του torn της Natalie Imbruglia, αποτελεί ένα all time classic ποπ τραγούδι.   

 

Σχόλια