Bγήκε περίπου την Άνοιξη στους κινηματογράφους κινώντας όχι μόνο το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και των κριτικών κινηματογράφου. Η ταινία The Age of Adeline η αλλιώς το Μυστικό της Αντελαιν θυμίζει κάτι από το πολύ επιτυχημένο ‘Τhe Curious Case of Benjamin Button’ (2008) αλλά στην θηλυκή του έκδοση με μια μεγαλύτερη δόση ρομαντισμού και αναπόλησης στο παρελθόν.

Ένα ατύχημα το 1933, κάνει ως δια μαγείας την Adaline Bowman αγέραστη (η προσπάθεια που έγινε για να εξηγηθεί η κατάσταση μάλλον δεν έπεισε κανέναν) και δεν επιτρέπει να την πλησιάσει κανείς για να μη μαθευτεί το μυστικό της. Στα χρόνια που έρχονται, μια τυχαία συνάντηση με τον χαρισματικό φιλάνθρωπο Ellis Jones αναθερμαίνει εκ νέου το πάθος της Adaline για τη ζωή και τον ρομαντισμό. Όταν ένα Σαββατοκύριακο με τους γονείς του, απειλείται να αποκαλυφθεί η αλήθεια, η Adaline παίρνει μια απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα.

Οι σεναριογράφοι J. Mills Goodloe και Salvador Paskowitz προσπαθούν να πλέξουν μια ιστορία η οποία κινείται σε διάφορες εποχές με στοιχεία φαντασίας. Η Blake Lively τα καταφέρνει με τον καλύτερο τρόπο να ενσαρκώσει όλους τους ρόλους που τις ανατίθενται, από εκείνον της κυρίας στην δεκαετία του ’60 μέχρι την σημερινή εργαζόμενη σε μια δημόσια βιβλιοθήκη. Σε όλες τις εκφάνσεις τους ενός ουσιαστικά ρόλου, αυτού της 35χρονης, αγέραστης κυρίας ο σκηνοθέτης Lee Toland Krieger (Celeste & Jesse Forever) επιλέγει να ντύσει την πρωταγωνίστρια του με τα απαραίτητα στοιχεία. Τα ρούχα, οι κομμώσεις όλα διαθέτουν κάτι ρετρό ώστε να μην ξεχνάει ο θεατής ότι το άτομο είναι ένα απλά έχει ζήσει σε πολλές εποχές άρα ακόμα συντηρεί κάποια κατάλοιπα. Το μεγαλύτερο μέρος των διάλογων απεικονίζει μία ηρωίδα μοναχική, μελαγχολική. Το χάρισμά της μοιάζει περισσότερο με κατάρα και έτσι το αντιμετωπίζει και εκείνη αφού είναι αδύνατον να συνάψει την οποιαδήποτε μακροχρόνια σχέση χωρίς να αποκαλυφθεί το μυστικό της.

Ίδιαίτερα συγκινητικές αλλά και παράξενες είναι οι σκηνές όπου συμπρωταγωνιστούν η Blake Lively και η Ellen Bustyn (Interstellar, Requiem for a Dream). H κατά πολύ μεγαλύτερη ηλικιακά Ellen Burstyn είναι η κόρη της Blake Lively γεγονός το οποίο δεν σου ‘κολλάει’ στο μάτι αλλά παρόλαυτα είναι ένα επιτυχημένο πείραμα. Εδώ βέβαια θα μπορούσε να δοθεί ακόμα περισσότερη βαρύτητα και να αναλυθούν οι επιπτώσεις που έχει η αθανασία της πρωταγωνίστριας στην σχέση με την κόρη της πράγμα που έγινε μόνο όσον αφορούσε την ερωτική της ζωή.

Τον συμπρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο γνωστός από το Game of Thrones, Michiel Huisman o oποίος στέκεται δίπλα στην Blake Lively συμπληρωματικά μεν αλλά κερδίζοντας τις εντυπώσεις έχοντας τις σωστές δόσεις ρομαντισμού και χιούμορ. Ενώ από την άλλη πλευρά ο Harrison Ford απλά περνάει απαρατήρητος (βέβαια ίσως φταίει ότι απλά έκανε ένα guest εδώ).

Σίγουρα στο τέλος εκτός από ένα χαμόγελο μένει στο μυαλό του θεατή το μήνυμα-σκοπός της ταινίας οτι: H αγάπη δεν μπορεί να αντικατασταθεί επ ’ουδενί από την σωματική αθανασία.

The Age of Adaline: ιστορία φαντασίας για μια γυναίκα που δε γερνά ποτέ
75%Βαθμολογία
Σενάριο75%
Σκηνοθεσία75%
Ερμηνείες75%

Σχόλια