Λίγες ημέρες νωρίτερα παρουσιάσαμε στο Frapress.gr την ιδέα που κρύβεται πίσω από το StepUp.gr. Ακολουθεί η συνέντευξη για να τους γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα. Ολόκληρη η ομάδα του StepUp.gr φαίνεται να είναι κάτι φρέσκο και πρωτοποριακό στην πόλη με μία ιδέα ουσιαστική που έχει να προσφέρει πολλά.

Step Up

Συνομίλησα με τους συνιδρυτές του StepUp.gr και το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στην πιο κάτω συνέντευξη. Εμείς από τη μεριά μας ευχόμαστε καλή επιτυχία για τη συνέχεια και ελπίζουμε να προστεθεί στα bookmarks σας.

  1.  Μιλήστε μας με δυό λόγια για το StepUp. Από τι προέκυψε η ιδέα;

Το StepUp είναι η μοναδική πλατφόρμα για τα Ελληνικά δεδομένα η οποία ενοποιεί το σύνολο των πληροφοριών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται. (Σεμινάρια, Συνέδρια, Ημερίδες, Εκθέσεις, Πτυχία, Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά, Events)

Φιλοσοφία του Step Up, είναι να δώσει σε όλους τους νέους τη δυνατότητα για δωρεάν, άμεση, εύκολα προσβάσιμη και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που τους ενδιαφέρουν και ολοκληρώνουν το πλαίσιο της εκπαίδευσης τους, είτε πρόκειται για ακαδημαϊκή είτε για επαγγελματική. Η ποικιλία στις κατηγορίες δίνει τη δυνατότητα να συλλεγεί ένας μεγάλος όγκος πληροφορίας και μέσα από την έξυπνη αναζήτηση ο καθένας θα μπορεί να βρει ακριβώς αυτό που ψάχνει άμεσα χωρίς να χαθεί στο μεγάλο όγκο πληροφοριών.

Η ιδέα αυτή υπήρχε καιρό κυρίως επειδή ήταν κάτι που έλλειπε από το χώρο της εκπαίδευσης και που πολλά άτομα αναζητούσαν. Η γνωριμία όμως και η συνεργασία εν τέλει των ατόμων που την πραγματοποίησαν προέκυψε μέσα από την ΑΙΕSEC, αφού τόσο οι συνιδρυτές όσο και πολλά άτομα της ομάδας όχι μόνο δεν γνωρίζονταν πριν από εκεί αλλά δεν ήταν καν στο ίδιο τμήμα ή την ίδια σχολή.

  1. Σε τι απαντά η ιδέα του StepUp; Τι είναι αυτό που φέρνει στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο;

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι η ανύπαρκτη ενημέρωση σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται, τις προοπτικές του καθενός από αυτά και αυτούς που τα προσφέρουν. Ακόμα και μετά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, το οποίο γίνεται συνήθως με βάση οικονομικά, κοινωνικά και άλλου είδους κριτήρια (εκτός από το τι πραγματικά θέλει να κάνει κάποιος) το τοπίο παραμένει εξίσου θολό. Η ιδέα του StepUp λοιπόν δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι υπάρχει πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας τον σπουδών όλα μέσα από μία και μόνο πλατφόρμα.

stepup_quote

  1. Τι είναι αυτό που σας ώθησε στην εκκίνηση μίας τέτοιας ιδέας;

Aυτό που μας ωθεί σε κάθε νέα αρχή. Το γεγονός πως αν θες κάτι να γίνει πρέπει να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Δεν μπορείς απλά να περιμένεις και να ελπίζεις πως τα πράγματα θα αλλάξουν από μόνα τους. Οι πληροφορίες θα ήταν το ίδιο αχανείς, η βοήθεια ελάχιστη και ο χρόνος δεν θα έφτανε ούτε αν έψαχνε κανείς για μέρες. Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στη δική μας καθημερινότητα και στις δικές μας “αναζητήσεις” και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το StepUp.

  1. Ποιος ο λόγος που διαλέξατε ένα τέτοιο, γνωστό από αλλού όνομα;

Η αλήθεια είναι πως το όνομα έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τη γνωστή σε όλους ταινία. Ο λόγος όμως που καταλήξαμε σε αυτό το όνομα είναι πως η πλατφόρμα του StepUp έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό. Να δώσει στους χρήστες της τη δυνατότητα να «βελτιωθούν», και να «πάνε μπροστά» κάνοντας αυτό που αγαπάνε ακόμα και τώρα που οι οικονομικές-κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα μοιάζουν αποτρεπτικές για να ακολουθήσει κανείς το όνειρο του ή να προοδεύσει.

  1. Τι σχέση έχει η διαχειριστική ομάδα του project; Γνωριζόσασταν από πριν; Πόσα άτομα είστε στην ομάδα;

Indrit

Με τον Γιάννη γνωριστήκαμε το 2012 στην AIESEC του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να συνεργαστούμε από διαφορετικές τότε ομάδες . Όσον αφορά τη σχέση της διαχειριστικής ομάδας του StepUp θα έλεγα πως εκτός από πολύ καλοί συνεργάτες είμαστε πάνω από όλα φίλοι.

Αυτή τη στιγμή η ομάδα αποτελείται από 8 άτομα αν και σύντομα σκοπεύουμε να γίνουμε ακόμα περισσότεροι!  Διαφορετικά άτομα που πρέπει να συντονιστούν για έναν σκοπό! Να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας του StepUp. Πιστεύουμε πως η ομάδα είναι το σημαντικότερο στοιχείο για να πετύχουμε τους στόχους μας και γι’ αυτό θέλουμε να την κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη.

  1. Πως σκέφτεστε τη συνέχεια από εδώ και πέρα, την ανάπτυξη της ιδέας και που θέλετε να φτάσετε;

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην ανάπτυξη μίας ιδέας είναι η δημιουργία μίας κατάλληλης ομάδας που θα πραγματοποιήσει αυτή την ιδέα κάνοντας την πράξη. Γι’ αυτό και ένας από τους άμεσους στόχους ώστε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την «ιδέα» αυτή είναι να μεγαλώσουμε την ομάδα μας με νέα άτομα!

Μεσοπρόθεσμα στόχος μας είναι το StepUp να αποτελέσει την κύρια μηχανή αναζήτησης στην Ελλάδα για όλους τους τομείς και τα επίπεδα εκπαίδευσης.

  1. Πως συνδέεται το StepUp με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και την ελληνική οικονομική κρίση;

Το StepUp συνδέεται άμεσα με την ελληνική πραγματικότητα και την οικονομική κρίση με πολλούς τρόπους. Αρχικά κατανοώντας την δύσκολη οικονομική περίοδο στην οποία βρίσκεται η χώρα μας το StepUp παρέχει εντελώς δωρεάν τις υπηρεσίες του στους χρήστες του, κάτι το οποίο αποτελεί και μία από τις αξίες του StepUp.

«No cost-Because you can’t put a price tag on knowledge»

no cost

H κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι για χρόνια επιλέγαμε και συνεχίζουμε να επιλέγουμε μικρούς ανθρώπους για μεγάλες καρέκλες. Μπορεί λόγο ημιμάθειας, αμάθειας ή χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Το σίγουρο είναι ότι για να αλλάξουν τα πράγματα το επίπεδο μόρφωσης πρέπει να αυξηθεί και για να αυξηθεί πρέπει πρώτα να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές!

  1. Ποιο ήταν το πιο challenging στοιχείο στο δρόμο της ολοκλήρωσης του project;

Μέχρι στιγμής το πιο challenging στοιχείο είναι οι ανύπαρκτες δημόσιες σχέσεις-τμήμα marketing ή έστω η στοιχειώδης εξυπηρέτηση, από την πλευρά των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στην αναζήτηση πληροφοριών και δημιουργία συνεργασιών. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία προσφέρουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών επί πληρωμή και το μόνο που αναφέρουν είναι ο τίτλος του προγράμματος και το κόστος αυτού. Οι πληροφορίες για κάποιον ενδιαφερόμενο δεν είναι απλά αχανείς αλλά και τρομερά ελλιπείς.

  1. Εξηγήστε μας με συντομία γιατί κάποιος να μπει στο StepUp; Τι μπορεί να κερδίσει ένας νέος από τη σχέση του αυτή;

Γιάννης

To να συμμετέχεις σε μία ομάδα σου προσφέρει πολλά πράγματα. Τα πιο σημαντικά, για εμένα τουλάχιστον, είναι οι φιλίες που δημιουργούνται ή το networking, ανάλογα πως το βλέπει κάποιος,  η εκμάθηση νέων πραγμάτων τόσο στον τομέα με τον οποίο ασχολείται κάποιος όσο και σε άλλους τομείς, η ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου μέσα από τη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη και τέλος οι μοναδικές εμπειρίες μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις προκλήσεις που δημιουργούνται.

Indrit

Ένας αρχικά προσωπικός μας στόχος, αλλά και γενικότερα της ομάδας μας, είναι να προσφέρουμε εμπειρίες, έστω και μικρές, σε άτομα σαν και εμάς που προσπαθούν να εξελίσσονται ακόμα και με συνθήκες που δεν είναι κατάλληλες. Εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.

  1. Τι θα σας έκανε να παραιτηθείτε και αντίστοιχα να συνεχίσετε; (Ως ομάδα πρώτα και μετά ως άτομα)

Γιάννης

Στην ομάδα δεν είμαστε απλά συνεργάτες, είμαστε φίλοι και κάνουμε κάτι που αγαπάμε. Μπορεί μελλοντικά να υπάρξουν αλλαγές στα σχέδια μας, τα πλάνα μας ή ακόμα και στο StepUp ως ιδέα, το σίγουρο όμως είναι πως δεν θα παραιτηθούμε, απλά θα εξελιχθούμε για να κάνουμε κάτι ακόμα καλύτερο. Όσον αφορά τι μας ωθεί να συνεχίζουμε αυτό που κάνουμε, εκτός από την αγάπη μας γι’ αυτό, είναι τα θετικά σχόλια που παίρνουμε για το StepUp.

Προσωπικά θα έλεγα πως όταν αγαπάς κάτι δεν έχεις λόγο να τα παρατήσεις και όταν κάτι δεν σου αρέσει δεν υπάρχει λόγος να το αρχίσεις εξ’ αρχής οπότε my motto is, ‘Never quit’.

Indrit

Δεν ξέρω αν τελικά αυτά που πραγματικά αξίζουν σε αυτή τη ζωή είναι μόνο οι επαγγελματικές επιτυχίες ή οι προσωπικές και κοινωνικές μας επιτυχίες. Για μένα σίγουρα το δεύτερο είναι πολύ πιο σημαντικό. Όπως είπε και ο Γιάννης, πιστεύουμε πως θα υπάρχει απλά εξέλιξη.

  1. Μία συμβουλή για τους εν δυνάμει επιχειρηματίες εκει εξω;

Γιάννης

Life is all about taking risks. If you never take a risk, you will never achieve your dreams. And  if you don’t build your dream someone will hire you to help build theirs.

Indrit

Εγώ θα ήθελα να απευθυνθώ στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι και εν δυνάμει επιχειρηματίες, αλλά προσωπικά δεν μου αρέσει να κατηγοριοποιώ τους ανθρώπους. Σε αυτούς λοιπόν θα ήθελα να υπενθυμίσω πως κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο επομένως, σας παρακαλώ κάντε κάτι ΣΗΜΕΡΑ! Πείτε σε κάποιον «Ευχαριστώ» ΣΗΜΕΡΑ όχι αύριο, πείτε σε κάποιον «Σ’αγαπώ» ΣΗΜΕΡΑ, δοκιμάσετε νέες εμπειρές ΣΗΜΕΡΑ, γνωρίστε νέους ανθρώπους ΣΗΜΕΡΑ γιατί αν δεν το κάνετε σήμερα, αύριο ίσως να είναι αργά. Αυτά τα έμαθα από την αγαπημένη μου ομιλία του κ. Καλογεράκη στο TEDxUniversityofPiraeus 2014.

Step Up team 3

Σχόλια