Μάθε πως να υιοθετήσεις ένα κουτάβι τους πρώτους μήνες της ζωής του προκειμένου να εκπαιδευτεί αργότερα ως σκύλος οδηγός. Γίνε κι εσύ δηλαδή Puppy raiser!
Η Αριάδνη Χάγερ είναι Εθελόντρια Ανάδοχος στο «Πρόγραμμα Αναδοχής Κουταβιού» (Puppy raising) του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, και έχει μεγαλώσει, μαζί με τον σύζυγό της Κοσμά Θεοδωρίδη, δυο κουτάβια, την Βικτώρια και την Ρέα.
Με λίγα λόγια, τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα Puppy Raising;
Το πρόγραμμα αυτό, «Αναδοχή Κουταβιού» επί το ελληνικότερον, είναι ακριβώς αυτό που λέει και η ονομασία του: η αναδοχή ενός κουταβιού, που προορίζεται για Σκύλος Οδηγός, από την ηλικία των ~10 εβδομάδων έως την ηλικία των ~14 μηνών με σκοπό την παράδοση του νεαρού σκύλου, πλέον, στο Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος ώστε να εκπαιδευθεί ως Σκύλος Οδηγός ατόμων με προβλήματα όρασης.
Ο/η Εθελοντής/ντρια Ανάδοχος (Puppy Raiser) αναλαμβάνουν την ανατροφή του κουταβιού σύμφωνα με τις οδηγίες, την στήριξη και επίβλεψη του Κέντρου. Το Κέντρο παρέχει τα παραπάνω μέσω των Εκπαιδευόμενων Εκπαιδευτών Σκύλων Οδηγών και της Συντονίστριας των Αναδόχων. Το οικονομικό κόστος της ανατροφής, συμπεριλαμβανομένων και των κτηνιατρικών εξόδων, καλύπτεται από το Κέντρο.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και ο Όμιλος εταιριών Petline, που μας χορηγεί μηνιαία την τροφή καθώς και τον εξοπλισμό των κουταβιών. Ο συντονισμός όλων των δραστηριοτήτων του Κέντρου συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος Αναδοχής γίνεται από την κ. Ζωή Γερουλάνου.
Πόσα χρόνια εφαρμόζεται το εθελοντικό πρόγραμμα αυτό και με ποια αφορμή ξεκίνησε;
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 και είναι αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης σκύλων οδηγών. Το Κέντρο δεν εκπαιδεύει σκύλους που δεν έχουν ανατραφεί με συγκεκριμένο τρόπο από κουτάβια. Ο λόγος είναι ότι ο σκύλος θα πρέπει να έχει αποκτήσει συγκεκριμένες «καλές» συνήθειες, να μην έχει κάποιες «κακές» και επίσης να μην έχει προβλήματα συμπεριφοράς, όπως φοβίες, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πιθανότητα ο σκύλος αυτός να αποφοιτήσει με επιτυχία από το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Σκύλων Οδηγών. Επομένως, αφορμή για το εθελοντικό αυτό πρόγραμμα ήταν η έναρξη της εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών από το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος.
Τι ευθύνες έχει ο εκάστοτε εθελοντής απέναντι στο Κέντρο των Σκύλων Οδηγών;
Ο εθελοντής υποχρεούται να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του υπεύθυνου για αυτόν Εκπαιδευτή ή Εκπαιδεύτριας για την ασφαλή ανατροφή του σκύλου, την κοινωνικοποίησή του και την εκμάθηση κάποιων εντολών βασικής υπακοής. Οφείλει να φροντίζει για την υγεία του κουταβιού (εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, βιοχημικές εξετάσεις κλπ) πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες του Κέντρου.
Ο εθελοντής συναντιέται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τον επιβλέποντα Εκπαιδευτή του, ενημερώνει αμέσως το Κέντρο για κάθε πρόβλημα του κουταβιού και συντάσσει έκθεση «προόδου» κάθε μήνα.
Τέλος έχει υποχρέωση να παραδώσει τον σκύλο στο Κέντρο στην ηλικία που θα κριθεί κατάλληλη από τους εκπαιδευτές (~14 μηνών).
Τι ράτσες σκύλων χρησιμοποιούνται στο Puppy Raising;
Προς το παρόν το κέντρο εκπαιδεύει μόνο Labrador retriever. Επομένως και στο πρόγραμμα Αναδοχής χρησιμοποιούνται μόνο Labrador retriever!
Ο εθελοντής μπορεί να διαλέξει τον σκύλο που θα υιοθετήσει;
Μπορεί να εκφράσει προτίμηση για το φύλο, αλλά δεν μπορεί να διαλέξει. Η επιλογή γίνεται από τους εκπαιδευτές.
Ο εθελοντής ενσωματώνει απλώς τον σκύλο του στην καθημερινότητα του ίδιου, ή οφείλει να τον εξασκήσει συστηματικά σε κάποιες συγκεκριμένες κοινωνικές καταστάσεις;
Το κουτάβι ενσωματώνεται στην καθημερινότητα αλλά θα πρέπει να εξασκηθεί και σε διάφορες καταστάσεις, ανάλογα με την ηλικία και την πρόοδό του, όπως ταξίδι με μετρό, είσοδος σε μαγαζιά, δημόσιους χώρους γενικότερα, επαφή με άλλα σκυλιά και ζώα κλπ. Όλες οι δραστηριότητες αυτές γίνονται σε συνεννόηση με τον επιβλέποντα/ουσα Εκπαιδευτή/τρια.
Το πρόγραμμα διαρκεί δώδεκα μήνες για όλους, ή υπάρχουν εξαιρέσεις;
Η αναδοχή κάθε κουταβιού διαρκεί περίπου 12 μήνες. Η ακριβής διάρκεια καθορίζεται από τους εκπαιδευτές ανάλογα με την πρόοδο του κουταβιού. Ένας Ανάδοχος μπορεί να αναλάβει και δεύτερο κουτάβι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναδοχής, δεν υπάρχει περιορισμός.
Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα υποστήριξης του προγράμματος μέσω της ολιγοήμερης φιλοξενίας ενός κουταβιού που αναθρέφεται από άλλο Ανάδοχο.
Πόσα περίπου άτομα έχουν συμμετάσχει έως τώρα;
Μέχρι τώρα η «ομάδα» των Αναδόχων περιλαμβάνει 10 «μέλη» που είτε έχουν τώρα κουτάβι, είτε είχαν στο παρελθόν. Χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό οι εκπαιδευόμενοι εκπαιδευτές που και αυτοί πριν αναλάβουν να εκπαιδεύσουν τον πρώτο τους σκύλο «πέρασαν» από το πρόγραμμα της Αναδοχής Κουταβιού.
Υπάρχουν δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει κανείς άμα αποφασίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Puppy Raising;
Πιθανή δυσκολία είναι ότι το κουτάβι πρέπει πράγματι να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα του αναδόχου, με την έννοια ότι δεν μπορεί να μένει μόνο του στο σπίτι, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες. Επομένως πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να πηγαίνει το κουτάβι στη δουλειά μαζί με τον ανάδοχο (με τον απαιτούμενο εξοπλισμό από το Κέντρο), εκτός εάν υπάρχει δυνατότητα να το επιβλέπει άλλο μέλος της οικογένειας στο σπίτι, ή εάν ο ανάδοχος δεν εργάζεται.
Τι θα λέγατε πως είναι το πιο θετικό που κρατάει κανείς από αυτή την εμπειρία;
Η σχέση αγάπης με το κουτάβι, η ευχαρίστηση όταν το κουτάβι μαθαίνει και η υπερηφάνεια όταν γίνει Οδηγός!
Που μπορεί να απευθυνθεί κανείς, ώστε να γίνει Puppy Raiser;
Στο «Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» επικοινωνώντας μέσω e-mail info@greekguidedogs.com
ή τηλεφωνικώς: 210-5200140, Κινητό: 6932-414189
Ιστότοπος: http://www.greekguidedogs.gr
Facebook: Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας – Greek Guide Dogs
Ευχαριστούμε θερμά!