Ένας πρακτικός τρόπος για να εξοικειωθείς με το πιάνο παίζοντας απλές μελωδίες!

Το να μάθεις να παίζεις πιάνο σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις μέσα από ένα άρθρο. Σκοπός του παρόντος κειμένου (σκιτσαρισμένο από εμένα τον ίδιο) δεν είναι να σε κάνω τον επόμενο Μπετόβεν, ούτε τον επόμενο Μικρούτσικο (αν και τον τελευταίο μπορώ να στον κάνω αναπαράσταση να παίζει πιάνο με πολύ μεγάλη επιτυχία), αλλά να σου δείξω το πολύ βασικό αλφάβητο του συγκεκριμένου μουσικού οργάνου, ώστε να μπορείς να παίξεις εύκολες μελωδίες και να αναγνωρίζεις τις νότες που αντιστοιχούν στο κάθε πλήκτρο.

Μάθε – Διασκέδασε – Μοιράσου
Κάνε LIKE στο Frapress.gr και στήριξε την προσπάθεια μας!

Άλλωστε το να έχεις μπροστά σου μια παρτιτούρα και να μπορείς να βρεις την νότα της βασικής μελωδίας σε ένα πιανάκι είναι κάτι που μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμο σε διάφορες περιπτώσεις (στο να μάθεις να τραγουδάς σωστά ένα τραγούδι για παράδειγμα, αναλύοντάς το νότα-νότα και μιμούμενος τον ήχο που παράγει το όργανο).

Άλλωστε η τριλογία των άρθρων μας για το εν λόγω μουσικό όργανο, προϊόν της συνεργασίας με την Κατερίνα Χλιάρα και την Νάνσυ Τζαλαβρά, ελπίζουμε να σας ξυπνήσει το ενδιαφέρον να ασχοληθείτε με αυτό με έναν πιο συστηματικό τρόπο και να αφήσετε τις ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής να σας χαρίσουν τα πολύτιμα δώρα τους.

Τα βασικά

Τα πλήκτρα του πιάνου επαναλαμβάνονται σε διαφορετικές οκτάβες. Οι νότες αλλάζουν από τα αριστερά προς τα δεξιά ξεκινώντας από τις χαμηλές και καταλήγοντας στις ψηλότερες. Κάθε πιάνο μπορεί να παράγει 12 νότες σε διαφορετικές οκτάβες ώστε να μπορεί να παράγει την ίδια μελωδία σε διαφορετικά τονικά ύψη.

Οι επτά από αυτές τις νότες αντιστοιχούν σε λευκά πλήκτρα ενώ οι υπόλοιπες πέντε σε μαυρα. Οι επτά προαναφερθείσες είναι οι γνωστές σε όλους: ντο, ρε, μι, φα, σολ, λα, σι, και οι υπόλοιπες πέντε αποτελούν τις διέσεις και τις υφέσεις τους.

Οι θέσεις των νοτών στο πιάνο

Για να τα πούμε πολύ μπακάλικα:  πριν από το πρώτο μαύρο πλήκτρο από τα μαύρα που είναι σε ζεύγος ξεκινάει πάντα η νότα “ντο”. Το πρώτο άσπρο πλήκτρο, δηλαδή, πριν από αυτό το ζευγάρι είναι το “ντο” και τα έξι άσπρα πλήκτρα που ακολουθούν είναι οι νότες με την σειρά που τις ξέρουμε μέχρι να φτάσουμε στην “σι” (ντο, ρε, μι, φα, σολ, λα, σι).

Μόλις φτάσουμε στην “σι” συνειδητοποιούμε ότι το επόμενο άσπρο πλήκτρο που ακολουθεί βρίσκεται πριν από ένα ζεύγος δύο άλλων μαύρων πλήκτρων. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι φτάσαμε στην επόμενη οκτάβα, όπου ακολουθούν πάλι οι ίδιες επτά νότες σε άλλο τονικό ύψος. Το ίδιο συμβαίνει μέχρι να φτάσουμε στην τελευταία νότα του οργάνου (τα μαύρα πλήκτρα τα αφήνω και όσον αφορά στην θέση τους, και όσον αφορά στην ανάπαραστασή τους στο πεντάγραμμο, για να μην μπλέξουμε τα μπούτια μας).

πιάνο

Η αναπαράσταση των νοτών στο πεντάγραμμο

Επειδή σοφά λένε “μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις” δεν θα αφιερώσω πολύ μπλα-μπλα σε αυτό το κομμάτι. Απλά θυμήσου πως οι νότες που είναι πάνω στις γραμμούλες πάνε: μι-σολ-σι-ρε-φα, από κάτω προς τα πάνω, ενώ αυτές στα διαστήματα: φα-λα-ντο-μι, με την ίδια λογική.

Και έτσι διαβάζονται όταν μπροστά από αυτές υπάρχει το κλειδί του σολ. Το κλειδί είναι αυτό που καθορίζει ποια νότα αναπαριστά κάθε θέση στο πεντάγραμμο. Εμείς θα ασχοληθούμε μόνο με το κλειδί του σολ που είναι και το πιο mainstream.

Παίζοντας μια απλή μελωδά 

Το πιθανότερο είναι όταν θα συναντήσεις μια μελωδία στο πεντάγραμμο, εκτός από το κλειδί, να έχει και τον ρυθμό του τραγουδιού, καθώς και να είναι χωρισμένο σε μέτρα. Για να εξηγήσουμε όμως όλο αυτό θέλει να αφιερώσουμε χρόνο και σοβαρή θεωρητική, αλλά και πρακτική καθοδήγηση.

Παρακάτω ακολουθούν απλά οι νότες από το γνωστό παιδικό τραγουδάκι “φεγγαράκι μου λαμπρό”. Πιάσε την αίσθηση του ρυθμού και δοκίμασε να τις παίξεις σε ένα πιάνο-αρμόνιο-πιανάκι (ακόμα και σε ένα virtual piano από αυτά που υπάρχουν στο ίντερνετ). Έτσι, θα καταλάβεις πόσο εύκολο είναι να βρεις τις νότες του πενταγράμμου ενός τραγουδιού στο μουσικό όργανο.

Στην συνέχεια μπορείς να βρεις δωρεάν πεντάγραμμα γνωστών τραγουδιών στο διαδίκτυο, καθώς και tutorial βίντεο που θα σου δείξουν με έναν οπτικοακουστικό τρόπο πώς να παίξεις απλές ή και δυσκολότερες μελωδίες.

Καλή επιτυχία στην ενασχόλησή σου με το εν λόγω όργανο, ελπίζω να βρήκες το άρθρο απλό και βοηθητικό και εύχομαι να σου ξύπνησε μέσα σου την επιθυμία να ψάξεις περαιτέρω υλικό για την εφαρμογή πιο σύνθετων πραγμάτων.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με υλικό και κόσμο που μπορεί να σε βοηθήσει δωρεάν μέσω άρθρων και βίντεο να κατανοήσεις και να εφαρμόσεις ποικιλία πραγμάτων σε σχέση με το πιάνο. Καλή σου συνέχεια.

Σχόλια