Οι επίπονες ελληνικές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Αναμένονται οι ελληνικές προτάσεις. Τα χριστιανικά κόμματα τίθενται εναντίον νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την τελευταία προθεσμία που δίνει η ευρωζώνη στην Ελλάδα προκειμένου να καταθέσει προτάσεις τέτοιες που θα αποτρέψουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η ελληνική κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι την Παρασκευή το πρωί για να καταθέσει τις προτάσεις της πριν μπει σε εφαρμογή σχέδιο για Grexit που ήδη υπάρχει.
Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων εντός της εβδομάδας βρίσκονται οι εταίροι, οι οποίοι παρέδωσαν αυστηρό τελεσίγραφο στην Ελλάδα. Καθοριστικής σημασίας θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την Κυριακή.
“Περιμένουμε λεπτομερέστατες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση”, επεσήμανε η Άγκελα Μέρκελ ενώ σημείωσε ότι το ζήτημα αφορά και τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Το τέλος του δρόμου είναι την Κυριακή”, είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit, για το οποίο η Κομισιόν έχει προετοιμαστεί» τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Η Γαλλία θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η απάντηση πρέπει να δοθεί από την Ελλάδα» σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ.
Σήμερα το πρωί ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στο πλευρό του Ντόναλντ Τουσκ και του πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι έκαναν αμφότεροι δηλώσεις για μαύρα σενάρια ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης Κυριακής.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε το «όχι» στο δημοψήφισμα και τους λόγους που οδήγησαν στη ευρεία νίκη των δυνάμεων που το στήριξαν. Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης έγινε πλέον σαφές ότι και οι 18 χώρες βρίσκονται απέναντι στην Ελλάδα, ακόμη και αρχηγοί κρατών όπως ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ ή ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που είχαν υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση. Αυτό φάνηκε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα το πρωί.
Η οργή όμως προέρχεται κυρίως από χώρες που πέρασαν τη σκληρή δοκιμασία των μνημονίων, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Χώρες που οργίζονται με το γεγονός ότι η Ελλάδα ζητά παραχωρήσεις που δεν δόθηκαν στις ίδιες. Εάν υποτεθεί ότι αυτές θα δοθούν, εγείρεται το ερώτημα εάν δεν θα μπορούσαν να δοθούν και στην προεκλογική Ισπανία. Κάτι τέτοιο θα έδινε βέβαια πολύ αέρα στο αντιπολιτευόμενο κόμμα Podemos, που είναι κάτι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ της Ισπανίας.
Στη Γερμανία, η διαφαινόμενη άρνηση εναντίον χορήγησης κι άλλης οικονομικής βοήθειας στο κόμμα της Άγκελα Μέρκελ προαναγγέλλεται χωρίς καν να έχουν κατατεθεί οι ελληνικές προτάσεις. Ο βουλευτής Κάρστεν Λίνεμαν, πρόεδρος της Ένωσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Rheinsiche Post ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή στρατηγικής στην ΕΕ που να περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο ελεγχόμενης χρεοκοπίας, δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο στη βουλή στο αίτημα για χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ESM.
Το κλίμα είναι ακόμη πιο βαρύ στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα. Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ Χανς-Πέτερ Φρίντριχ είπε στην ίδια εφημερίδα ότι δεν ξέρει ούτε έναν βουλευτή που να προτίθεται να ψηφίσει υπέρ ενός νέου πακέτου βοήθειας και όπως «οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να πουν ‘όχι’, έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να πούμε ‘όχι’». Ο αντιπρόεδρος του ίδιου κόμματος Πέτερ Ραμζάουερ, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής βουλής, κάλεσε την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Κατηγόρησε χθες το βράδυ στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης την ελληνική κυβέρνηση ότι κάνει «βρώμικη πολιτική, που οδηγεί τους εταίρους της να χορεύουν όπως οι αρκούδες στο τσίρκο».
Ο Ραμζάουερ τάχθηκε κατά των «τελευταίων προθεσμιών» για νέες ελληνικές προτάσεις. «Από οικονομική οπτική γωνία υπάρχει μόνο ένας δρόμος: με ένα νέο εθνικό νόμισμα να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και όταν αυτό γίνει να επιστρέψει η Ελλάδα στο ευρώ μετά από 4, 5 χρόνια».