Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση που βιώνει η χώρα μας είναι αρκετά επώδυνη. Η οικονομική κρίση έχει πνίξει για τα καλά την Ελλάδα και δεν την αφήνει να πάρει ούτε μία μικρή ανάσα. Αυτό ίσως αποτελεί και τον κυριότερο λόγο που πλέον δεν μπορούμε να ευχαριστηθούμε στο έπακρο τις ευχάριστες στιγμές που μας προσφέρει η ζωή.

Υπήρξαν ωστόσο περίοδοι πολύ μακριά από την οικονομική κρίση (και από τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται) που μας χάρισαν στιγμές εθνικής υπερηφάνειας:

Ευρωμπάσκετ 1987

εθνική υπερηφάνεια

Το τουρνουά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ 1987 ήταν το 25ο και διοργανώθηκε από τη FIBA Europe. Συμμετείχαν συνολικά δώδεκα εθνικές ομάδες. Το τουρνουά διοργάνωσε η Ελλάδα και έλαβε χώρα στην Αθήνα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις 3 Ιουνίου έως τις 14 Ιουνίου. Η μασκότ της διοργάνωσης ήταν ο πελαργός με το όνομα Ολύμπιος. Το συγκεκριμένο Ευρωμπάσκετ χαρακτηρίστηκε από τα δυσκολότερα όλων των εποχών καθώς υπήρχαν πολύ δυνατές ομάδες, όπως αυτή της Γιουγκοσλαβίας, της Σοβιετικής ένωσης, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η Ελλάδα συμμετείχε στο Α’ Γκρουπ πετυχαίνοντας συνολικά 3 νίκες από τα 5 παιχνίδια που έπαιξε (κατάφερε να κερδίσει τη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Γαλλία, ενώ ηττήθηκε από την Ισπανία και την Σοβιετική ένωση). Στη φάση των προημιτελικών πετυχαίνει νίκη εναντίον της Ιταλίας με σκορ 90-78. Στον ημιτελικό καταφέρνει να κερδίσει την Γιουγκοσλαβία με σκορ 81-77. Και στον μεγάλο τελικό κατορθώνει το θαύμα. Κερδίζει την Σοβιετική ένωση με τελικό σκορ 103-101. Η Ελλάδα ανακηρύσσεται έτσι πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ για πρώτη φορά στα χρονικά.

Euro 2004

εθνική υπερηφάνεια

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2004 διεξήχθη στην Πορτογαλία από τις 12 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου. Ήταν η 12η διοργάνωση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της ΟΥΕΦΑ. Πήραν μέρος συνολικά 16 εθνικές ομάδες. Απ’ αυτές η Πορτογαλία προκρίθηκε αυτόματα ως διοργανώτρια χώρα, ενώ οι υπόλοιπες 15 πέρασαν από μια προκριματική φάση στην οποία μετείχαν 50 ομάδες.

Η Ελλάδα συμμετείχε στον πρώτο όμιλο πετυχαίνοντας μία νίκη με την Πορτογαλία, μια ισοπαλία με την Ισπανία και μία ήττα με την Ρωσία. Στα προημιτελικά η Ελλάδα αντιμετώπισε την Γαλλία όπου κατάφερε να κερδίσει με 1-0. Στον ημιτελικό πετυχαίνει και πάλι νίκη εναντίον της Τσεχίας αυτή την φορά με σκορ 1-0. Ο μεγάλος τελικός πραγματοποιείται στις 4 Ιουλίου 2004. Η Ελλάδα αν και αουτσάιντερ κατάφερε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά και να κερδίσει την Πορτογαλία με 1-0 και σκόρερ τον Άγγελο Χαριστέα. 17 χρόνια μετά την επιτυχία της στο μπάσκετ, στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης και στο ποδόσφαιρο.

Ολυμπιακοί αγώνες 2004

εθνική υπερηφάνεια

Οι Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας διοργανώθηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα από τις 13 Αυγούστου έως τις 29 Αυγούστου 2004. Συμμετείχαν περίπου 10.500 αθλητές μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς από 202 χώρες. Υπήρξαν συνολικά 301 τελετές απονομής μεταλλίων από 28 διαφορετικά αθλήματα. Εκείνη την χρονιά οι επίσημες μασκότ είναι δυο αδέλφια, ο Φοίβος και η Αθηνά, που ονομάστηκαν έτσι από το μυθικό Θεό του Ολύμπου Απόλλωνα – Φοίβο, Θεό του φωτός και της μουσικής και τη Θεά της Σοφίας, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών, Αθηνά. Είναι εμπνευσμένες από τα αρχαία “δαίδαλα”, που ήταν κούκλες και εκτός από τις λατρευτικές χρήσεις που είχαν ήταν επίσης και παιχνίδια.

Η Τελετή Έναρξης πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2004 σε μία αντίστροφη μέτρηση είκοσι οχτώ δευτερολέπτων, ένα δευτερόλεπτο για τον κάθε έναν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκε μέχρι τον τελευταίο που φιλοξένησε η Αθήνα από ήχους που δίνουν το ρυθμό ενός ενισχυμένου χτύπου της καρδιάς. Επίσης έχει ανακηρυχθεί και ως η καλύτερη Τελετή Έναρξης όλων των εποχών μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει 16 Ολυμπιακά μετάλλια, ανάμεσα τους 6 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα. Σίγουρα θυμόμαστε κάποιους από τους αθλητές που μας χάρισαν αυτά τα μετάλλια, όπως η Φανή Χαλκιά, η Πηγή Δεβετζή, ο Πύρρος Δήμας, η Μιρέλα Μανιάνι, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Νίκος Κακλαμανάκης, η Αναστασία Κελεσίδου, ο Ηλίας Ηλιάδης και άλλοι.

Η Τελετή λήξης ήταν άκρως εντυπωσιακή λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές παγκοσμίως και χαρακτηρίστηκε ως μία εκ των καλυτέρων. Μπορεί να κάνουμε πάρα πολλά χρόνια να ξαναφέρουμε τους Ολυμπιακούς αγώνες στην Ελλάδα αλλά σίγουρα θα θυμόμαστε για πάντα εκείνη την συγκινητική διοργάνωση.

Eurovision 2005

εθνική υπερηφάνεια

Ο 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision διεξήχθη στο Kyiv Palats Sportu στο Κίεβο της Ουκρανίας. Οικοδεσπότες ήταν ο Pavlo Shylko και η Maria Efrosnina. Ο διαγωνισμός χωρίστηκε σε δυο φάσεις, αυτή του Ημιτελικού και αυτή του Τελικού. Συνολικά συμμετείχαν 39 χώρες. Η Ελλάδα λόγω της υψηλής θέσης που είχε λάβει στον διαγωνισμό του 2004(3η θέση με τον Σάκη Ρουβά και το τραγούδι Shake it) βρισκόταν απευθείας στον τελικό. Ο Ημιτελικός πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου και πήραν μέρος σε αυτόν 25 χώρες από τις οποίες μόνο οι 10 πήραν το εισιτήριο για τον Μεγάλο τελικό.

Ο Τελικός έλαβε χώρα στις 21 Μαΐου και συμμετείχαν σε αυτόν οι 10 πρώτες χώρες του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2004, οι 4 χώρες που είναι πάντα στον τελικό ως κύριοι χρηματοδότες του διαγωνισμού (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) και οι 10 χώρες που προκρίθηκαν από τον ημιτελικό. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Έλενα Παπαρίζου με το τραγούδι «My number one». Την ημέρα της γιορτής της η Έλενα Παπαρίζου χάρισε στους Έλληνες το καλύτερο δώρο. Τη νίκη της Ελλάδας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Με δέκα 12αρια από Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αλβανία, Τουρκία, Κύπρο, Σερβία-Μαυροβούνιο, Σουηδία και Γερμανία και συνολικά 230 βαθμούς η Ελλάδα ανακηρύχθηκε πρώτη αφήνοντας στην 2η θέση την Μάλτα με 192 βαθμούς και στην 3η την Ρουμανία με 158 βαθμούς. Για την ιστορία, στον επετειακό διαγωνισμό για τα 50 χρόνια Eurovision το «My number one» ανακηρύχθηκε το 4ο καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών. Η επιτυχία αυτή της Έλενας Παπαρίζου έφερε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2006 στην Αθήνα.

Ευρωμπάσκετ 2005

εθνική υπερηφάνεια

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ 2005, διεξήχθη στη Σερβία και Μαυροβούνιο από τις 16 Σεπτεμβρίου ως τις 25 Σεπτεμβρίου. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που το Βελιγράδι διοργάνωσε ένα τουρνουά του Ευρωμπάσκετ (οι προηγούμενες ήταν το 1961 και το 1975. Η μασκότ αυτής της διοργάνωσης ήταν η αλεπού με το όνομα Foxy.

Η Ελλάδα συμμετείχε στο Γκρουπ Γ’ πετυχαίνοντας 2 νίκες από τα συνολικά 3 παιχνίδια που έπαιξε(κατάφερε να κερδίσει την Γαλλία με 64-55 και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 67-50, ενώ ηττήθηκε από την Σλοβενία με 68-56). Στην φάση των προημιτελικών η Ελλάδα κερδίζει την Ρωσία με 66-61, ενώ στον Ημιτελικό πάλεψε στήθος με στήθος και πέτυχε νίκη εναντίον της Γαλλίας με 67-66.

Ο μεγάλος τελικός έλαβε χώρα στις 25 Σεπτεμβρίου 2005 και η Ελλάδα κατόρθωσε να κερδίσει την Γερμανία με σκορ 78-62. Έτσι ανακηρύσσεται για 2η φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ μετά την παρθενική της επιτυχία το 1987.

 

Γνωρίζω ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι δύσκολη. Ωστόσο είμαστε ένας λαός που έχει φτιαχτεί για τα δύσκολα και όταν βάζουμε κάτι στόχο το καταφέρνουμε. Παίρνοντας κουράγιο λοιπόν από όλες αυτές τις επιτυχίες μας πρέπει να ξανασταθούμε στα πόδια μας και να παλέψουμε για το μέλλον το δικό μας και της χώρας μας. Γιατί επιτρέπεται να πέσεις αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς!

 

 

Σχόλια