Τίτλος: Lalaland, συγγραφέας: Αλεξάνδρα Κ*, πλήξη: ούτε κατά διάνοια.

Το παρόν μυθιστόρημα είναι ένα από αυτά τα βιβλία που θα αγαπήσεις αν είσαι φίλος του teenage drama, απλά θέλεις και λίγο παραπάνω μπαλαμούτι ρε παιδί μου, γιατί μεγαλώσαμε και κάπως πρέπει να δικαιολογούμε το γεγονός ότι ακόμα ξεκοκαλίζουμε με ευχαρίστηση το «The perks of being a wallflower» και ξαναβλέπουμε όλες αυτές τις ταινίες που μας συγκινούσαν στην εφηβεία μας, ενώ αν τύχει (λέμε τώρα, ΑΝ) θα δούμε και λίγο Gossip girl στις διαφημίσεις κάποιας κουλτουριάρικης, αυστηρά ενήλικου target group ταινίας που παρακολουθούμε σε κάποιο άλλο κανάλι (Σερίνα είσαι καριόλ*).

Πίσω στο θέμα μας: Δύο 19χρονα ξεκινούν το ταξίδι τους για Κυκλάδες, και πιο συγκεκριμένα για Μύκονο. Η Λου και ο Τομά ζουν στην Ελλάδα της κρίσης (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και φεύγουν για το νησί της μόνιμης κρίσης (και δεν αναφέρομαι στην οικονομία του).

Με σοβαρή απόκλιση μεταξύ τους στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, βουτηγμένοι στην υπερβολή και συνάμα πιο άνθρωποι της γενιάς τους από κάθε άλλον, σε ταξιδεύουν κάπου μεταξύ Κυκλάδων και Lalaland, με σίγουρη επιστροφή από τον έναν προορισμό αλλά αβέβαιη και ίσως και αχρείαστη από τον άλλο.

Η επιλογή της αφήγησης αρχικά σε τρίτο πρόσωπο και έπειτα σε πρώτο φαίνεται πως ταιριάζει απόλυτα με την διαδρομή που διανύει η πρωταγωνιστική φιγούρα μέσα σε ένα καλοκαίρι. Ένα από εκείνα τα νεανικά καλοκαίρια-χρόνους των αλλαγών που καταλαβαίνουμε πως πρέπει να κατέβουμε από το ένα σύννεφο που είμαστε, απλά και μόνο για να νιώσουμε την ανάγκη να καβαλήσουμε κάποιο άλλο λίγο πιο σοφοί ή λίγο πιο χαζοί (δεν έχω αποφασίσει κι εγώ ακόμα).

Γλώσσα σύγχρονη, με εμφανείς τις επιρροές της παγκοσμιοποίησης στους νέους της εποχής μας (god bless America) επί τούτου και πολύ ρεαλιστικά. Καλαίσθητο χιούμορ και χαρακτήρες όσο ολοκληρωμένοι θα μπορούσαν να είναι στα 19 τους χρόνια με ξεκάθαρα τα κυρίαρχα στοιχεία που διέπουν την προσωπικότητα τους, χαρίζοντας στιγμές απόλυτου γέλιου αλλά και συναισθηματικής ταύτισης. Story πιασάρικο που παρουσιάζει ποικιλία θεμάτων (Ελλάδα της κρίσης, κακός επαγγελματικός προσανατολισμός, ομοφυλοφιλία, πολυσυντροφικότητα, κεραυνοβόλος έρωτας, πορνεία, κόσμος των μίντια, νεοπλουτισμός κ.α.) και κεφάλαια στο ιδανικό μέγεθος και με την ιδανική εξέλιξη των καταστάσεων ώστε να θες να διαβάσεις ακόμη ένα, κι ακόμη ένα, κι «ένα-τελευταίο-το-υπόσχομαι» μέχρι να σβήσεις το φως και να πέσεις για ύπνο.

Η «Lalaland» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ και είναι ένα μυθιστόρημα σαν ένα αφράτο cupcake γεμάτο με όλη την αλήθεια των 19 χρόνων-whenever και επικαλυμμένο με όλη την αισθητική και το lifestyle των 19 χρόνων του σήμερα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους αυτούς που είναι 19, αισθάνονται 19, θα ήθελαν να ξαναγίνουν 19 ή θέλουν να θυμηθούν τα 19 τους.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Την Αλεξάνδρα Κ* πολύ πιθανό να την γνωρίζεις από την σειρά «Ηρωίδες» του Mega, όπου υπογράφει το σενάριο και υποδύεται την Έλλη, έναν από τους τρεις βασικούς χαρακτήρες. Έχει σπουδάσει Θεατρολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει τελειώσει την δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου, γράφει παιδικά βιβλία και θεατρικά έργα και είναι συντάκτρια στο περιοδικό Cosmopolitan.

Κατάγεται από την Κέρκυρα, έχει ζήσει σε Θεσσαλονίκη και Αμερική και ο τωρινός τόπος διαμονής της είναι η Αθήνα. Έχει μια μικρή κόρη και ταξιδεύει συχνά στα πάτρια εδάφη της, οπότε πολύ πιθανόν να την έχεις συναντήσει με μια βαλίτσα στο χέρι από Αθήνα για Κέρκυρα και τούμπαλιν.

Lalaland

Σχόλια