Επιμέλεια: Θανάσης Ξάνθος

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος τα Μάταλα θα γράψουν την δική τους ιστορία, σε μια μεγάλη γιορτή από τις 19 έως 21 Ιουνίου! Την έναρξη του Φεστιβάλ, όμως, σηματοδοτεί το μεγαλύτερο pre festival event που διοργανώνεται 5 ημέρες πριν, πλημμυρίζοντας τα Μάταλα χρώματα και χαρούμενη ενέργεια. Πρόκειται για το Matala Street Painting, τη διοργάνωση του οποίου έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτσιδίων Ματάλων…

Την Κυριακή, 14 Ιουνίου, από νωρίς το πρωί, οι δρόμοι των Ματάλων θα μετατραπούν σε έναν τεράστιο καμβά, όπου ζωγράφοι –ερασιτέχνες και επαγγελματίες, μικροί και μεγάλοι, θα αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα σ’ ένα πάρτι χρωμάτων που θα κατακλύσει όλο το χωριό.

 

Το Street Painting ξεκίνησε στα Μάταλα το 2011, από ιδιωτική πρωτοβουλία καλλιτεχνών του χωριού και με την στήριξη της κοινότητας. Το 2011, εντάχθηκε επίσημα ως προφεστιβαλικό δρώμενο του Matala Beach Festival και συνεχίζει κάθε χρόνο να δίνει μια νότα χαράς σε όσους έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ζωγραφίζοντας στην κυριολεξία την άσφαλτο. Το Street painting μεγαλώνει και σε ποσότητα και σε ποιότητα, με τη συμμετοχή να φτάνει το 100% πολύ πριν την ημερομηνία διεξαγωγής. Επαγγελματίες, φίλοι των χρωμάτων και παιδιά από όλο τον κόσμο, έχουν όλοι από ένα κομμάτι του δρόμου για να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη και να δημιουργήσουν ένα τεράστιο καμβά από την αρχή μέχρι το τέλος όλου του χωριού.

 

Το 2011, ο Arn Strohmeyer επέλεξε τα Μάταλα για την παρουσίαση του βιβλίου του «The Myth of Matala». Μια παρουσίαση που συνοδεύτηκε από διάφορα μουσικά live και events, κάνοντας σε όλους τους νοσταλγούς της εποχής εκείνης, ένα κάλεσμα για επιστροφή στα Μάταλα του 2011! Τελικά, αποδείχθηκε πως ο μύθος των Ματάλων είναι πάντα ζωντανός, καθώς περισσότεροι απο 35.000 έδωσαν το παρόν, ενώ την επόμενη χρονιά, ο αριθμός των επισκεπτών διπλασιάστηκε.

2

Στην πέμπτη διοργάνωσή του, το Matala Beach Festival οργανώνεται ακόμη περισσότερο: προσκαλεί περισσότερους καλλιτέχνες, διοργανώνει περισσότερες εξω-συναυλιακές δραστηριότητες και μας μεταφέρει τη μαγεία από τις θρυλικές σπηλιές του Λιβυκού, καθιστώντας το Matala Beach Festival όχι απλά ένα διεθνές φεστιβάλ αλλά ένα διεθνές σημείο συνάντησης από το οποίο δεν πρέπει να λείπει κανείς!

Η συμμετοχή και τα χρώματα είναι δωρεάν και οι «καλλιτέχνες» \ θα φέρνουν μαζί τα πινέλα τους και την καλύτερη διάθεσή τους. Οι συμμετοχές για το φετινό Matala Street Painting έχουν ολοκληρωθεί. Επειδή, όμως, πάντοτε υπάρχουν ακυρώσεις τελευταίας στιγμής, μπορείτε να μπείτε σε λίστα αναμονής στο streetpainting@yahoo.com. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Κατερίνα Παναγάκη στο 694 7088432.

3

 

Το πάρτι ξεκινά με χρώματα και διάχυτη χαρά και συνεχίζει με αδιάκοπη, ξέφρενη και υπέροχη μουσική. Για τρεις ημέρες και νύχτες, ο χρόνος σταματά και αποκτά μία διάσταση ξεχωριστή: δημοφιλείς καλλιτέχνες ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στις 3 σκηνές του Φεστιβάλ: Λάκης Παπαδόπουλος, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Γιοκαρίνης, Dub Inc, Imam Baildi, Νίκος Πορτοκάλογλου, Ησαΐας Ματιάμπα, Μύρωνας Στρατής, Κώστας Μπίγαλης και Πωλίνα, θα αποτελέσουν την πιο δυναμική, πολυδιάστατη μουσική σύμπραξη του καλοκαιριού. Νεώτερα δυναμικά μουσικά σχήματα – Αlone Together, Everdie, Mojo Tooth, Sbaraquack, Alan Dalon – θα δώσουν τη δική τους, ξεχωριστή χροιά στις συναυλίες. Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει από το Φεστιβάλ ο κατεξοχήν νοσταλγός της εποχής εκείνης, Tonis Sfinos!

 

Τα απόλυτο soundtrack για μοναδικά ηλιοβασιλέματα αλλά και ανατολές ηλίου θα εξασφαλίσουν τα Tributes σε πολύ αγαπημένους καλλιτέχνες -Doors (Moonlight Overdrive), Pink Floyd (Backtrackin’)- καθώς και ξέφρενα Dj sets! Και για τα ανήσυχα πνεύματα, προβλέπονται δημιουργικές δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ: θεατρικά και άλλα εργαστήρια, παιδικές δραστηριότητες, και πολλές άλλες εκπλήξεις!

 

Τριήμερο χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς, ευτυχίας…

Η είσοδος για τις συναυλίες και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη, ενώ το camping κοστίζει 9 ευρώ το άτομο (για το τριήμερο).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MATALA BEACH FESTIVAL 2015

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Παπαδόπουλος-Ζιώγαλας-Γιοκαρίνης

Dub Inc

Imam Baildi

& Alan Dalon // Doors Tribute (Moonlight overdrive)

 

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015

Νίκος Πορτοκάλογλου

Tonis Sfinos

& Alone Together // Everdie // Pink Floyd Tribute

 

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015

Ησαΐας Ματιάμπα – Μύρωνας Στρατής

Κώστας Μπίγαλης – Πωλίνα

& Mojo Tooth, Croassroads, Sbaraquack

Σχόλια