Οι γάτες μπορεί να κυβερνούν το ίντερνετ και να είναι αξιαγάπητα κατοικίδια (ακόμα και εμείς ξετρελαθήκαμε με τις γλυκούλικες εικόνες τους στο ίντερνετ), αλλά μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι μπορεί να συνδέονται με μια πνευματική ασθένεια.

Όσο χαριτωμένες κι αν είναι, οι γάτες μπορεί να κουβαλούν ένα παράσιτο που ονομάζεται Τοξόπλασμα gondii (T. gondii), που μπορεί να περάσει στους ανθρώπους. Τα Κέντρα Ελέγχου και Αποτροπής της Ασθένειας (CDC) εκτιμούν ότι περισσότερα από 60 εκατομμύρια στην Αμερική μπορεί να το έχουν, σύμφωνα με το CBS. Παρόλο που πολλοί απ’ αυτούς δε θα αναπτύξουν ποτέ συμπτώματα από την ασθένεια του T. gondii, όσοι έχουν αδύναμα αυτοάνοσα συμπτώματα θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια ασθένεια που ονομάζεται τοξοπλάσμωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή εμβρύου, διαταραχές στην ανάπτυξη του εμβρύου, ασθένεια όμοια με κρυολόγημα, τύφλωση και σε ακραίες περιπτώσεις θάνατο. Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα προτείνει τώρα ότι θα μπορούσε να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο παράσιτο που κουβαλάει η γάτα και μια πνευματική ασθένεια.

Οι ερευνητές E. Fuller Torrey από το Ινστιτούτο Stanley Medical Research και Dr. Robert H. Yolken από το εργαστήριο Stanley Laboratory of Developmental Neurovirology στο Johns Hopkins University School of Medicine, ερευνούν την πιθανή σχέση ανάμεσα στο παράσιτο και σε πνευματικές ασθένειες όπως τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή. Η νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό Schizophrenia Research, εξετάζει αν η ιδιοκτησία μιας γάτας από την παιδική ηλικία είναι αισθητά πιο συνηθισμένη σε οικογένειες, στις οποίες το παιδί αργότερα παρουσιάζει πνευματική ασθένεια.

«Η ιδιοκτησία της γάτας στην παιδική ηλικία έχει αναφερθεί σε τρεις μελέτες ως η αισθητά πιο συνηθισμένη σε οικογένειες, στις οποίες το παιδί διαγιγνώσκεται αργότερα με σχιζοφρένεια ή με κάποια άλλη σοβαρή πνευματική ασθένεια», δηλώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό Acta Psychiatrica Scandinavica, συγκέντρωσε δεκάδες δημοσιευμένες μελέτες που βρήκαν ότι η μόλυνση από Τ. gondii συνδέεται με πνευματικές διαταραχές. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ένα άτομο που έχει μολυνθεί από το παράσιτο είναι διπλά πιθανό να αναπτύξει σχιζοφρένεια.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς που αγαπούν τις γάτες; Ο συγγραφέας της μελέτης, Torrey, είπε στο CBS: «Τα παιδιά μπορούν να προστατευτούν αν η γάτα παραμένει μέσα στο σπίτι και αν καλύπτουμε το καλάθι με την άμμο, όταν δε χρησιμοποιείται».

cutest-kittens-in-the-world-2

Σχόλια