Πολλές από τις πιο δημοφιλείς διαδικτυακές υπηρεσίες στην Ευρώπη δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επιθυμεί να διαφοροποιηθεί στο μέλλον.

Uber, WhatsApp, Twitter, Google, Snapchat, Instagram, Facebook, είναι μερικές μόνο από τις πιο γνωστές.

«Η επόμενη γενιά των software, η οποία χρειάζεται να εξελιχθεί για να λειτουργεί τα χαρακτηριστικά για τη συνδεσιμότητα των φυσικών πραγμάτων και να διαχειρίζεται πολλά δεδομένα, θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρώπη», δήλωσε ο Guenther Oettinger, επίτροπος της Ψηφιακής Οικονομίας της ΕΕ.

da9c487e1ee69397145d936036f8d8ed-480x

«Η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα εξαρτάται στο μέλλον κατά ένα μεγάλο εύρος στην ικανότητα να αναπτύσσει softwares υψηλής ποιότητας και να χρησιμοποιεί τις πιο μοντέρνες τεχνολογίες για τα computers», προσθέτει.

Για να το κάνει αυτό, η ΕΕ είχε μια συλλογή από εργαλεία software για να διευκολύνει τους επιχειρηματίες να μετατρέψουν την ιδέα τους σ’ ένα application που να λειτουργεί. Το project ονομάζεται Fiware – κάποιες φορές γράφεται Fi-ware – μία σύντμηση των λέξεων «Future internet» και «software».

ico_1

Ωστόσο, οι κριτικές λένε ότι το project, που κοστίζει 300 εκατομμύρια ευρώ στους Ευρωπαίους πολίτες, είναι περιττό, διότι ήδη υπάρχουν εναλλακτικές υπηρεσίες.

Toolbox

Ο Ολλανδός επιχειρηματίας Michel Visser είναι ο ιδρυτής της Konnektid, ενός website που επιτρέπει στα μέλη του να βρουν γείτονες που ενδιαφέρονται να διδαχτούν κάτι – όπως πώς να παίζουν κιθάρα, να μιλούν μια ξένη γλώσσα ή πώς να πλέκουν.

κατάλογος

Η εταιρεία του προσπαθεί να φτιάξει το application για κινητά τηλέφωνα. Το πρόγραμμα θα χρειαστεί ένα σύστημα που θα μπορεί να διαχειριστεί τη μεγάλη ποσότητα αιτημάτων. O Visser υιοθέτησε το ήδη έτοιμο και διαθέσιμο σύστημα της εργαλειοθήκης του Fiware.

«Δε χρειάζεται να το αναπτύξουμε οι ίδιοι, επομένως κερδίζουμε τρεις μήνες χρόνο ανάπτυξης. Τώρα μπορούμε να βγάλουμε πιο σύντομα το application στην αγορά», έγραψε στο website του. «Είμαστε καινούριοι, οπότε δεν έχουμε πολλά λεφτά να ξοδέψουμε».

«Το Fiware είναι σαν ένα μεγάλο κουτί Lego», είπε ο Christian Ludtke, ιδρυτής της γερμανικής εταιρείας που υποστηρίζει τις καινούριες εταιρείες. «Μπορεί να είναι μια υπηρεσία στο internet ή μια υπηρεσία cloud ή μια διασύνδεση αυξημένης πραγματικότητας», προσθέτει.

Δημόσια – ιδιωτική συνεργασία

Το project Fiware είναι μια δημόσια-ιδιωτική συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και μια κοινοπραξία εταιρειών που ξεκίνησε το 2011.

Τα εργαλεία του software, που επιχειρηματίες σαν τον Visser μπορούν να χρησιμοποιήσουν, αναπτύχθηκαν από τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Ευρώπης, όπως η Telefonica και η Ericsson. Η βιομηχανία έχει αναφέρει ότι επενδύει 300 εκατομμύρια ευρώ στο project, το οποίο περιλαμβάνει διαδικτυακά tutorials για το πώς να χρησιμοποιήσεις το Fiware και τα τοπικά ‘Fiware innovation hubs’.

Στο Fiware δε χρειάζεται να καταβάλλεις χρήματα για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι μια ανοιχτή πηγή, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν και όσοι το αναπτύσσουν μπορούν να συνεχίσουν να το εξελίσσουν δωρεάν.

Ακόμα και εταιρείες εκτός Ευρώπης μπορούν να χρησιμοποιούν το εργαλείο, επίσης.

«Δε μας νοιάζει αν είναι από την Ιαπωνία, την Αμερική, την Κίνα ή τη Λατινική Αμερική», είπε ο Jesus Villasante, από το τμήμα της Διαδικτυακής Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτό που δε θέλουμε είναι να υπάρχει μόνο ένας χειριστής που να μπορεί να πιάσει αξία. Για εμάς η ιδέα είναι ότι το ίντερνετ πρέπει να είναι ανοιχτό, και γι’ αυτό θα πρέπει να επιτρέπουμε ανοιχτές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ανταγωνίζονται κάποιες μονοπωλιακές πρωτοβουλίες».

Τα μονοπωλιακά software, για παράδειγμα Microsoft Windows, Adobe Photoshop και Mac OS X, σε αντίθεση με τις ανοιχτές πηγές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αν έχεις αποκτήσει άδεια.

«Στην Ευρώπη υπάρχει μια δυναμική προοπτική καινοτομίας, για καινούριες εταιρείες, για επιχειρηματίες. Χρειαζόμαστε αυτή τη δυνατότητα καινοτομίας σ’ ένα ανοιχτό περιβάλλον, όχι σ’ ένα κλειστό περιβάλλον», σημείωσε ο Villasante.

Επιχορήγηση για τις καινούριες εταιρείες, μόνο αν χρησιμοποιήσουν Fiware

Για να προωθήσει τη χρήση του Fiware, η ΕΕ επενδύει 80 εκατομμύρια ευρώ σε περισσότερες από 1000 εταιρείες.

Τα χρήματα διανέμονται μεταξύ των 16 αποκαλούμενων «επιταχυντών», οργανισμών που βοηθούν τις καινούριες εταιρείες να μεγαλώσουν παρέχοντας επιχορήγηση και άλλου είδους υποστήριξη.

Το Konnektid έχει επωφεληθεί από αυτόν τον επιταχυντή, που ονομάζεται European Pioneers και βρίσκεται στο Βερολίνο.

Ένας τρόπος με τον οποίο η ΕΕ προσπαθεί να διαδώσει τη χρήση του Fiware είναι να θέσει σαν όρο τη χρήση του για μια επιχορήγηση 150.000 ευρώ για κάθε καινούρια εταιρεία.

«Είναι ένα είδος συναλλαγής. Χρειάζεται να βρεις το Fiware ελκυστικό και χρήσιμο. Αν όχι, τότε μάλλον θα έπρεπε να κάνεις αίτηση για διαφορετικό επιταχυντή», λέει ο Ludtke, προσθέτοντας ότι οι 12 καινούριες εταιρείες που επιτηρεί δεν έχουν βιώσει κάποιο εμπόδιο.

Ο Michel Visser δεν αντιμετώπισε ούτε ο ίδιος κάποιο εμπόδιο, παρόλο που φαίνεται να περιφρονεί το software του Fiware σε περίπτωση που έβρισκε κάποιο καλύτερο για το application του.

«Πρώτα είναι η επιχείρηση. Αν σταματάει την επιχείρησή μου, θα έλεγα σίγουρα: άκου, το δοκίμασα, αυτό βίωσα, αυτή είναι η κριτική, αλλά τώρα θα χρησιμοποιήσω κάτι άλλο. Θα πάλευα γι’ αυτό. Είμαι ιδρυτής μιας εταιρείας και χρειάζεται να τη διευθύνω».

Ο Villasante της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι λιγότερο αυστηρός από τον Ludtke – ο οποίος επιβλέπει την επιχορήγηση των χρημάτων στις εταιρείες – σχετικά με τη χρήση του Fiware ως προϋπόθεση. Ο Villasante λέει ότι ήταν πιο σημαντικό γα τις εταιρείες να δοκιμάσουν τουλάχιστον το Fiware και να δουν αν είναι χρήσιμο γι’ αυτές.

«Δεν πιστεύουμε ότι και οι 1000 καινούριες εταιρείες θα αναπτύξουν applications που θα είναι επιτυχημένα στην αγορά. Θα μπορούσαν και μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παίξουν με το Fiware, να αναπτύξουν το προϊόν τους, αλλά να αποφασίσουν: αυτό δεν είναι για εμένα, προτιμώ να χρησιμοποιήσω αυτό αντί για εκείνο. Αυτό είναι εντάξει».

Μερικοί λήπτες των επιχορηγήσεων της ΕΕ είπαν ότι ενδιαφέρονταν περισσότερο για τα χρήματα παρά για το Fiware.

«Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές αντί του Fiware, που επίσης είναι ανοιχτές πηγές», είπε ένας επιχειρηματίας. «Η ΕΕ προωθεί ένα software που δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο», πρόσθεσε.

Σχόλια