Μπορεί να μην αποτελεί μια μεγάλη εμπορική τραγουδίστρια, ωστόσο αυτό που με κάνει να ξεχωρίζω την Duffy από τις άλλες τραγουδίστριες είναι η ιδιαιτερότητα της. Η ιδιαιτερότητα όσον αφορά την φωνή της, τις μουσικές επιλογές της ακόμα και την εξωτερική της εμφάνιση.

Η Duffy ανήκει σε εκείνες τις τραγουδίστριες που μόλις την ακούσεις, είναι αδύνατον να την ξεχάσεις. Το χρώμα και η χροιά της φωνής της σε ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Μέσα από τα τραγούδια της νιώθεις πως βρίσκεσαι μέσα σε μια παλιά κινηματογραφική ταινία.

Η Αιμέ Αν Ντάφι γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1984 στην Μπανγκόρ της Ουαλίας. Ξεκίνησε να τραγουδά από τα έξι της χρόνια ενώ οι γονείς της πήραν διαζύγιο όταν ήταν δέκα ετών. Το 1998, σε ηλικία 13 ετών, αποκαλύφθηκε πως η πρώην σύζυγος του πατριού της προσέλαβε έναν πληρωμένο δολοφόνο προκειμένου να τον σκοτώσει. Αυτό το γεγονός, όπως λέει και η ίδια, στιγμάτισε τη ζωή της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

fafafasfsfsaf

Το 2003, έλαβε μέρος σε έναν διαγωνισμό ταλέντων στην Ουαλία και, τελικά, παρόλο που θεωρούνταν ως το φαβορί, βγήκε δεύτερη. Το 2004, η Duffy συναντήθηκε μουσικά με τον πρώην κιθαρίστα των Σουέντ, Μπέρναρντ Μπάτλερ. Το 2007, υπογράφει το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο με την A&M Records και, ύστερα από πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις, αναγνωρίζεται το ταλέντο της. Στις 3 Μαρτίου 2008, η Duffy κυκλοφόρησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τίτλο «Rockferry» με το πρώτο single «Mercy» να γίνεται παγκόσμια επιτυχία και να φτάνει στην κορυφή των charts σε Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Τουρκία. Στις πρώτες θέσεις των charts έφτασε επίσης σε Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σουηδία, Ισπανία, Ρουμανία, Βέλγιο και Δανία.

duffy 2

 

Τα single που ακολουθούν «Rockferry», «Warwick Avenue», «Stepping Stone», «Distant Dreamer», «Rain on your parade», «Please stay» γνωρίζουν επίσης τεράστια επιτυχία στις παραπάνω χώρες με αποτέλεσμα ο δίσκος να πουλήσει  δυο εκατομμύρια αντίτυπα στην Μεγάλη Βρετανία και πάνω από επτά εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Το 2009 η Duffy καταφέρνει να κερδίσει 3 Brit Awards ενώ κερδίζει και Grammy με το «Rockferry» για το καλύτερο ποπ άλμπουμ. Το 2010 πρωταγωνιστεί στην δραματική ταινία «Patagonia» στο ρόλο της Σίσσυ ενώ παράλληλα κυκλοφορεί τον δεύτερο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Endlessly».

duffy

Το single «Well well well»  σκαρφαλώνει πολύ ψηλά στα Βρετανικά charts ενώ γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και σε Φινλανδία, Βέλγιο και Ελβετία. Πολύ δυνατές στιγμές του δίσκου αποτελούν επίσης τα κομμάτια «Too hurt to dance», «Endlessly» και «Lovestruck».

Το 2011 η Duffy πραγματοποιεί εμφανίσεις σε πολλές πόλεις και χώρες του κόσμου όπως το Μονακό, τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι. Για προσωπικούς λόγους αποφασίζει να διακόψει την μουσική της πορεία για τρία χρόνια ενώ το 2015 επέστρεψε δυναμικά με νέα κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Secret Love» και παράλληλα την προετοιμασία του νέου της άλμπουμ.

1908449_10152832016406140_7905940021536372094_n

 

Η ιδιαίτερη φωνή της και η προσωπικότητα της την κάνουν και ξεχωρίζει. Υπηρετεί ένα είδος που ίσως φαντάζει ξένο για την Ελλάδα αλλά είμαι βέβαιος πως οι φανατικοί της σόουλ μουσικής θα ανακαλύψουν αγαπημένες μελωδίες σε κάποια κομμάτια της. Καλή ακρόαση λοιπόν!

πηγή: wikipedia.org

 

 

 

Σχόλια