Τετάρτη απόγευμα βρεθήκαμε στο κέντρο, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ψυρρή, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την εισαγωγική συνάντηση του πρώτου κύκλου νευρογλωσσικού προγραμματισμού της Αμάλθειας. Ένας χώρος και μία οικοδέσποινα που σε κάνουν από την αρχή να νιώσεις άνετα, καθώς η ομάδα επιδιώκει την πρώτη της γνωριμία. Όχι, δεν πρόκειται για group therapy, αλλά για μια μέθοδο που σε φέρνει σε επαφή με τον εαυτό σου, εντοπίζει τις αρνητικές του πεποιθήσεις και τις ξεριζώνει, έχοντας ως βασικό εργαλείο την γλώσσα.

Και τι δεν ακούσαμε σε αυτή την πρώτη συνάντηση. Από την δύναμη της ενέργειας του ανθρώπου και τις πεποιθήσεις που σχηματίζει στην παιδική του ηλικία μέχρι θεωρίες κβαντικής φυσικής. Κι όλα αυτά για να αντιληφθούμε ότι τα πάντα είναι θέμα μυαλού και η ζωή μας εξαρτάται από το πως το μυαλό μετουσιώνει τα συναισθήματα μας σε συμπεριφορά. Πώς μπορείς, λοιπόν, να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου, να βάλεις σε τάξη τους φόβους σου και γνωρίζοντας ουσιαστικά τον εαυτό σου να καταφέρεις να διαχειριστείς την ζωή σου; Όλα αυτά μπορούν να διδαχθούν και δεν είναι ποτέ αργά, μας λέει η υπεύθυνη της Αμάλθειας, Βίκυ Τσουλουχοπούλου Λίγγρη, που μας κατατόπισε πλήρως στην παρακάτω συνέντευξη σχετικά με την δουλειά της και την ευχαριστούμε θερμά!

 

1.Τι είναι ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός; Πείτε μας λίγα λόγια για την συγκεκριμένη μέθοδο.

Ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι μία μέθοδος αυτογνωσίας και αυτοεξέλιξης. Χρησιμοποιεί βιωματικές ασκήσεις λόγου για να πετύχει τα αποτελέσματά του.

 

2.Ποια προβλήματα είναι διαχειρίσιμα μέσω του νευρογλωσσικού προγραμματισμού; Σε ποιους απευθύνεται;

Ο ΝΓΠ μπορεί να διαχειριστεί κάθε θέμα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, σε όλους τους τομείς. Συναισθηματικό, επαγγελματικό, οικονομικό, πρακτικό – καθημερινό, σχέσεων, εξέλιξης και μάλιστα με αποτελέσματα άμεσα και μόνιμα. Απευθύνεται ουσιαστικά σε όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους τους τομείς.

 

3.Ποια διαφορά έχει από την κλασική ψυχοθεραπεία;

Παρόλο που ο ΝΓΠ βασίστηκε στη σχολή ψυχοθεραπείας Gestalt, διαφέρει ως προς το ότι ακολουθεί διαφορετική μέθοδο προσέγγισης των θεμάτων. Δεν ασχολείται με το παρελθόν, αλλά μόνο με το παρόν και το μέλλον. Έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, άρα γνωρίζεις εξ’ αρχής το κόστος, και τα αποτελέσματα αρχίζεις να τα βλέπεις και να τα βιώνεις αμέσως. Επίσης, ο ΝΓΠ σου δίνει ‘εργαλεία’ λόγου, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιείς κάθε φορά που αντιμετωπίζεις θέματα στη ζωή σου για άμεση αντιμετώπιση, τα αποτελέσματά του είναι δηλαδή μόνιμα.

 

4.Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγκεκριμένη μέθοδο;

Γιατί μέσω αυτής άλλαξα τη ζωή μου, κατάλαβα και αποδέχτηκα τον εαυτό μου, δέχτηκα την δύναμή μου και τη μεγάλη αλήθεια ότι όλα είναι θέμα επιλογής, άρα μπορείς να αλλάξεις τα πάντα στη ζωή σου και να την κάνεις όπως εσύ θέλεις. Και έτσι αποφάσισα να το μοιραστώ και με τους άλλους, όσο καλύτερα μπορώ.

 

Αμάλθεια

Ο χώρος της Αμάλθειας

 

5.Πώς προέκυψε το όνομα Αμάλθεια του κέντρου σας;

Επειδή ο ΝΓΠ σου μαθαίνει ότι η αφθονία σε όλους τους τομείς είναι εδώ μπροστά μας, αρκεί να εστιάσουμε εκεί την προσοχή μας και να τη δούμε, το όνομα Αμάλθεια μου ήρθε αυτόματα στο νου, μιας και πάντα η αφθονία συμβολίζεται με το κέρας της Αμάλθειας.

 

6.Τι άλλα σεμινάρια μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στην Αμάλθεια;

Εκτός από το βασικό κορμό του ΝΓΠ που γίνεται σε ενότητες, υπάρχουν θεματικά μονοήμερα και διήμερα σεμινάρια, που ασχολούνται κάθε φορά με συγκεκριμένα θέματα, όπως η διαχείριση του φόβου και των φοβιών, η επικοινωνία, το παιδικό τραύμα κ.α. Όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα μου: www.amaltheia.eu

 

7.Ποια είναι η αντίδραση του κόσμου μετά τις πρώτες συνεδρίες; Τι εισπράττετε από την εμπειρία τους;

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική και ειδικά όταν αρχίζουν να βλέπουν τα άμεσα αποτελέσματα. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στο χώρο για να πετύχουν στόχους και μια καλύτερη ζωή.

10924789_761618870580234_9084977053486636784_n

 

8.Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον τις Αμάλθειας; Ποια θα θέλατε να είναι η εξέλιξη του κέντρου;

Θα ήθελα πάρα πολύ να έρθει όλο και περισσότερος κόσμος σε επαφή με αυτή τη μέθοδο για να καταλάβει πως ο καθένας μας μπορεί να είναι κυρίαρχος στη ζωή του. Γι’ αυτό από φέτος άρχισα να κάνω μια Κυριακή το μήνα τρίωρα θεματικά σεμινάρια με πολύ μικρό κόστος συμμετοχής, ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν.

 

9.Αν δίνατε μια συμβουλή που θα έπρεπε να εφαρμόζουμε όλοι στην καθημερινή μας ζωή, ποια θα ήταν;

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Έχεις τη δύναμη να κάνεις τα πάντα. Βρες τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου!

 

Σχόλια