Chantelle Winnie. Το μοντέλο που πάσχει από λεύκη. Το μοντέλο που διαγωνίστηκε στο αμερικανικό reality show Americas Next Top Model (ANTM), που είναι το καινούριο πρόσωπο της Desigual, που είναι μούσα του φωτογράφου Nick Knight και του Λονδρέζου σχεδιαστή Ashish.

Τι σπουδαίο έχει; Είναι διαφορετική απ’ όλα τα μοντέλα που έχουμε γνωρίσει. Η δερματική της ασθένεια προώθησε την καριέρα της με αποτέλεσμα να γίνει σύμβολο διαφορετικότητας και προόδου.

«Τη στιγμή που είδα τη Chantelle, την ήθελα στο Top Model. Η ομορφιά της είναι αδιαμφισβήτητη και το δέρμα της σπάει όλα τα εμπόδια για το τι θεωρείται όμορφο»

Tyra Banks

Ωστόσο, το δέρμα της είναι ακόμα ένα εμπόδιο. Όσο κι αν θαυμάζεις το εμπόδιο, τόσο θυμίζεις στη Chantelle το πρόβλημα και τόσο περισσότερο την ενοχλεί.

«Το δέρμα μου δεν είναι κάτι φυσιολογικό», εξηγεί. «Όταν ο φωτογράφος λέει: “Δεν ξέρω τι είναι, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί…” , ξέρω. Τους αρέσουν τα διαφορετικά χρώματα του δέρματός μου. Δεν ταιριάζει με κάποιο συγκεκριμένο ντύσιμο».

Την έχουν συγκρίνει με cheetah, κάτι που δεν την ενοχλεί. Δεν την νοιάζουν εξάλλου τα κοπλιμέντα. Της θυμίζουν τα σχόλια των συμμαθητών της όταν ήταν 13 χρονών που τη σύγκριναν με αγελάδα.

Η Chantelle είναι ένας εξαιρετικός συνομιλητής. Έχει δυνατή χειραψία. Θαυμάζει τη Ναόμι Κάμπελ και τη Μέριλιν Μονρό. Ονειρεύεται να κάνει εξώφυλλο στο περιοδικό της Vogue και να δουλέψει για τη Chanel. Τον προηγούμενο Νοέμβριο, έδωσε μια ομιλία για την TEDxTeen, στην οποία κατέληξε ότι δεν υπάρχει λόγος να ταιριάζουμε σε προαποφασισμένα καλούπια αφού «υπάρχει ομορφιά στα πάντα».

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει, γιατί όχι μόνο θα προκαλέσει την περιβόητα ομογενοποιημένη βιομηχανία, αλλά θα επιβραβεύσει το ταλέντο της Chantelle. «Αν οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν τους ίδιους τύπους ανθρώπων συνέχεια, αυτό θα μας δώσουν οι βιομηχανίες. Αν θέλουμε να δούμε κάτι διαφορετικό, τότε θα μας δώσουν αυτό. Οι άνθρωποι με έβαζαν στην ίδια κατηγορία με μοντέλα με αλφισμό (Shaun Ross και Diandra Forrest). Αυτό είναι απομόνωση. Δε θέλω να ενταχθώ σε μια κατηγορία».

Αυτό που δεν μπορεί να επισημάνει τόσο έξυπνα η Chantelle είναι ότι η λεύκη και μόνο τη βοηθά να προχωρήσει τόσο, πριν θεωρηθεί εμπόδιο. Χωρίς το Instagram δε θα είχε καταφέρει να τραβήξει την προσοχή της Tyra Banks. Οι 773.000 followers γλυκοκοιτάζουν το πιο επιβλητικό της προσόν. Είτε της αρέσει είτε όχι, είναι μια κινητή διαφήμιση πρώτα μιας «παρείσακτης» και μετά ενός μοντέλου. Το δέρμα της είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό θα μπορούσε να πουλήσει.

«Εγκατέλειψα το σχολείο όταν ήμουν 16 ή 17, δε θυμάμαι». Τώρα είναι 20 χρονών και ακόμα έχει ψυχικά τραύματα και θυμό.

Η Chantelle Brown Young είναι κόρη μιας κομμώτριας από το Τορόντο. Ζούσε μόνο με τη μητέρα της. Ασχολήθηκε με πολλά: μπαλέτο, πιάνο, δημοσιογραφία. Ποτέ με το modelling. Άλλαξε πολλές φορές σχολείο εξαιτίας του bullying και των «διαπληκτισμών». Όσο έπεφτε η επίδοσή της στο σχολείο, τόσο ανέβαιναν οι ευκαιρίες της ως μοντέλο. Η αρχή ήρθε όταν η Shannon Boodram από το Youtube είδε τις φωτογραφίες της στο Facebook και της ζήτησε να συμμετέχει σε ένα video clip. Για πρώτη φορά τη θαύμασαν για το δέρμα της. Προτάσεις για συντακτική δουλειά ήρθαν από παντού παρόλο που την απέρριψε (και την απορρίπτει ακόμα) κάθε πρακτορείο modelling στο Τορόντο. Όταν της τηλεφώνησε η Tyra Banks, η Chantelle εγκατέλειψε τελείως το σχολείο και ταξίδεψε μέχρι το Λος Άντζελες.

«Οι άνθρωποι με ρωτούν: θα το ξαναέκανες; Όχι. Θέλω να γίνω μοντέλο, όχι σταρ σε reality show». H Chantelle ήρθε δεύτερη στο διαγωνισμό.

Η Tyra Banks προωθεί τη διαφορετικότητα εμφυτεύοντάς τη σε χιλιάδες σπίτια, παρά την εκμετάλλευση του ναρκισσισμού των ευάλωτων μοντέλων. Για τη Chantelle ο παράγοντας «freak-show» στην τηλεόραση ήταν η λεύκη της. Ανέπτυξε την αυτοάνοση ασθένεια όταν ήταν 4 χρονών. Η λεύκη επηρεάζει το 1% του πληθυσμού. Δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες ή σε τύπο δέρματος και μπορεί να επιτεθεί σε κάθε σημείο του σώματος (στα μάτια, τα μαλλιά, το στόμα), με αποτέλεσμα τα αποχρωματισμένα κομμάτια του σώματος.

Η Chantelle έχει αποφασίσει ότι θα δεχτεί το δέρμα της όπως είναι. Υπάρχουν «θεραπείες»: ακτίνες UVA, βαφή του δέρματος, make-up, τοπικά φάρμακα, ακόμα και χειρουργεία. Δεν την ενδιαφέρουν.

Μερικά θύματα της λεύκης εξέφρασαν το θυμό τους προς τη Chantelle. Μια γυναίκα μίλησε για την απογοήτευσή της από την προώθηση της Chantelle για μια μάρκα make-up, οργισμένη ότι θα φορούσε τα πάντα εκτός από μάσκαρα και κραγιόν.

«Δε με νοιάζει τι κάνεις, αλλά αυτό είναι αυτό που κάνω. Είναι η ζωή μου. Είμαι πολύ χαρούμενη για κάθε απόφαση που παίρνεις. Που φτιάχνεις τα φρύδια σου, που κάνεις προσθετική χειλιών, που πας στο κομμωτήριο ή για λιποαναρρόφηση ∙ είναι επιλογή σου. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι επειδή είμαι τόσο περήφανη για το δέρμα μου, επιμένω στο να μην κάνουμε αλλαγές. Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά του οτιδήποτε εκτός απ’ το να είμαστε ευτυχισμένοι».

Chantelle Winnie

O ίδιος ο σχεδιαστής Ashish είναι γενναιόδωρος στον έπαινό του: «Η συμμετοχή της Chantelle στο σόου έδειξε ότι ήταν κάτι περισσότερο από ένα θέμα με το χρώμα του δέρματος. Αμφισβήτησε τα στερεότυπα των μοντέλων που βλέπουμε στις πασαρέλες και τα πρότυπα των νεαρών γυναικών».

«Θα ήθελα πολύ ένα συμβόλαιο σε πρακτορείο. Έκανα μεγάλο δρόμο, αλλά μ’ ένα πρακτορείο να με στηρίζει θα ήταν πιο εύκολο να προχωρήσω». Δε θέλει να είναι αντιπρόσωπος της λεύκης. «Αν μια μέρα είμαι μόνο μαύρη, θα είμαι ακόμα μοντέλο. Αν μια μέρα είμαι μόνο λευκή, θα είμαι ακόμα μοντέλο. Δεν είμαι το δέρμα μου. Είμαι ένα μοντέλο με ασθένεια του δέρματος».

Η ιστορία της Chantelle είναι από τις λίγες που δίνουν ελπίδα σε μια ρηχή βιομηχανία – απόδειξη ότι οι διαφορές μας φιλοξενούνται σε εξώφυλλα περιοδικών. Σημασία έχει να μην ντρεπόμαστε για όσα χαρακτηριστικά μας μάς κάνουν διαφορετικούς, γιατί αυτό που μετράει είναι να είμαστε ευτυχισμένοι στο δέρμα που έχουμε, στα ρούχα που φοράμε, στη φυλή που ανήκουμε και στο φύλο που προτιμούμε.

Σχόλια