Η αρχή των χρωμάτων στην ιστορία της φωτογραφίας

Ο Mervyn O’Gorman (1871-1958) είναι ένας από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους μηχανικούς της Βρετανίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Α’ Π.Π. ήταν διοικητής των εγκαταστάσεων Royal Aircraft στο Farnborough. Ο O’Gorman ήταν επίσης γνωστός ως από τους πρώτους πρωτοπόρους της έγχρωμης φωτογραφίας και ήταν καλλιτέχνης, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον του για την αεροναυπηγική.

Πολλές από τις φωτογραφίες του περιλαμβάνονται σε εκθέσεις που αφορούν στην πρώιμη περίοδο των έγχρωμων φωτογραφιών, μαζί με την ονειρική σειρά με την κόρη του, Christina, την οποία επεξεργάστηκε με τη διαδικασία Autochrome Lumière το 1913. Αυτή η μέθοδος, από το 1903, ήταν η πρώτη πλήρης και πρακτική έγχρωμη διαδικασία προσβάσιμη στο κοινό.

Οι φωτογραφίες της παραλίας τοποθετούνται στο Lulworth Cove, στο Dorset της Αγγλίας και απεικονίζουν την Christina με ένα ανοιχτό κόκκινο μαγιώ – ένα χρώμα που η πρώιμη διαδικασία μπορούσε να συλλάβει επιτυχώς.

Η Christina φοράει κόκκινο σε κάθε φωτογραφία, με αποτέλεσμα να έλκει κατευθείαν το βλέμμα του θεατή πάνω της και στα ξανθά μαλλιά της. Οι κοντινές φωτογραφίες της Christina έχουν μια μοντέρνα περίεργη αίσθηση, καθώς δεν είναι εύκολο να χρονολογήσουμε τα ρούχα της.

Η γυναίκα του O’Gorman, Florence, και η δεύτερη κόρη του απεικονίζονται στο τελευταίο πορτραίτο, με το κουτί της κάμερας να φαίνεται στα αριστερά της οικογένειας.

OGorman_01  OGorman_02  OGorman_03  OGorman_05  OGormon_04  OGormon_06    OGormon_08

OGormon_07

Σχόλια